Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Fezza Ellingsen Løvetann

Dannet: 1999
Splittet: 2005
Fra: Bodø

Progrockband fra Bodø, startet i 1999 av Fezza Ellingsen. Bandet besto foruten Ellingsen (gitar, tangenter, kor) av Arve Heløy (vokal, kor), Harald Olaussen (trommer, kor) og Bård Toftebakk (bass, kor). Multiinstrumentalist og komponist Fezza Ellingsen (født Odd Fredrik Ellingsen) har hatt en lang og innholdsrik karriere som musiker i Norge. Han startet som musiker i sin hjemby Bodø tidlig på 70-tallet, og ble snart kjent som et gitartalent utenom det vanlige. Han ble med i Snoopy, et lokalt danseband som.. Les mer..

Progrockband fra Bodø, startet i 1999 av Fezza Ellingsen. Bandet besto foruten Ellingsen (gitar, tangenter, kor) av Arve Heløy (vokal, kor), Harald Olaussen (trommer, kor) og Bård Toftebakk (bass, kor).

Multiinstrumentalist og komponist Fezza Ellingsen (født Odd Fredrik Ellingsen) har hatt en lang og innholdsrik karriere som musiker i Norge. Han startet som musiker i sin hjemby Bodø tidlig på 70-tallet, og ble snart kjent som et gitartalent utenom det vanlige. Han ble med i Snoopy, et lokalt danseband som senere tok navnet Snoopy Band.

Høsten 1973 ble Ellingsen med i det lokale proginspirerte bandet April Morning. Her spilte han sammen med blant andre Arve Heløy og Geir Gillesen. Senere i 1973 ble Ellingsen medlem i Hammerfestbandet St. Helena, noe han var til de ble oppløst.Vinteren og våren 1975 var Ellingsen med i Akasha sammen med blant andre Bjørn Hugo Gjøen og Tor-Johnny Hansen.

Etter dette var Fezza Ellingsen sentral i Høst. Senere hadde Fezza Ellingsen et band kalt Balder Opera på gang i Oslo på slutten av 70-tallet. Her var også Gjøen og Hansen fra Akasha med.

Etter et lengre opphold i Oslo kom Fezza tilbake til Bodø og startet FF Orchestra i 1980. Enkelte av dette bandets låter dukket senere opp i omarrangerte versjoner med Fezza Ellingsens Løvetann.

Året etter oppløsningen av FF Orchestra i 1983, havnet Fezza sammen med Bohemene. Her fant man blant andre Are Simonsen, som også skulle bli medprodusent på de fleste av Løvetanns utgivelser. Noe av musikken til Bohemene ble senere framført med Løvetann under tittelen ”Storebror-suite” på en konsert på Sinus i Bodø i 2004.

Bohemene ble imidlertid oppløst ikke lenge etter oppstarten i 1984. Etter dette var Ellingsen innom bodøbandet Cobra fra 1984 til 1986. The Bohemians/La Boheme var en fortsettelse av Bohemene. Dette prosjektet varte til 1985.

Sommeren 1988 hadde Fezza Ellingsen et kortvarig band kalt Balder-kvartetten. Her tolket de folkemusikk, viser, klassiske perler, filmmusikk og tango. Dette var en sommergimmick som gjorde en turné i Salten og en studioinnspilling hos NRK i Bodø. Kvartetten inkluderte også Arve Heløy, Torfinn Engegård og Ørnulf Lillebjerka.

Engegård og Lillebjerka har hatt lange karrierer innenfor klassisk musikk, i tillegg til at Engegård senere var med i flere utgaver av Karlsøy Prestegaard og Lillebjerka i Tango Concertino. Ellingsen og Heløy videreføre noen av de musikalske idéene fra Balder-kvartetten i Rabalder. Her ble musikken betydelig mer rockete, men med samme basis i folkemusikken. Også dette bandet ble kortvarig.

I 1999 startet Ellingsen bandet Fezza Ellingsens Løvetann. Det var et symfonisk inspirert progrockband som utforsket og tidvis eksperimenterte med tidlig 70-talls progrock som utgangspunkt, men samtidig hadde klare referanser til klassisk musikk, folkemusikk og norrøn gudelære i tekstene.

Ellingsen fikk med seg Arve Heløy (vokal, kor) som han hadde samarbeidet med i flere band. I tillegg kom de relativt ferske musikerne Harald Olaussen (trommer, kor) og Bård Toftebakk (bass, kor) inn. De hadde vært med i forskjellige band fra før av, og begge spilte i Jack Frost & The Hooded Crow.

Slik ble de beskrevet i en anmeldelse av deres tre første utgivelser i fanzinen Tarkus: ”Stilmessig dreier det seg om en tung og kontrastfull form for prog, sentrert i et melankolsk mollstemt farvann. Musikken har et ganske annet klangbilde enn klassiske Høst bare så det er sagt, og Løvetann høres rett og slett mer moderne og symfonisk ut. Visse elementer fra middelaldermusikk og lyrisk visesang kan også spores.”

Bandet var ment å være et studioprosjekt hvor man kunne perfeksjonere seg og utvikle seg i det tempoet som krevdes, noe som ble utdypet i et intervju med Avisa Nordland 13. november 2003: ”For vår del er hver plateinnspilling et prosjekt. Vi spiller inn platene over ei helg. Bruker 12-15 timer. Før vi går i studio, har vi gjerne øvd oss gjennom materialet 10-12 ganger.”

I det samme intervjuet omtalte Ellingsen utgivelsene konsekvent som symfonier, og det kom fram at det ikke lå noen kommersielle tanker bak bandets utgivelser. De var fornøyde om de fikk utgiftene dekt slik at de kunne gå i gang med neste utgivelse.

I Fezza Ellingsens Løvetann trakterte Fezza selv gitar og tangenter foruten å kore. I tillegg var han bandets komponist. Musikken brukte han til å tonesette tekster og dikt av en rekke forfattere. D. H. Lawrence gikk igjen som forfatter på mange låter, fordelt på flere av platene. Bandets siste album Fugl Føniks besto utelukkende av Lawrence-tekster.

I 1999 begynte kvartetten å utgi en serie med CD-R-utgivelser i 100 eksemplarer. Disse platene ble stort sett solgt lokalt, mens noen eksemplarer ble sendt til fanziner, magasiner og radiostasjoner rundt i Norge og andre steder i verden. Dette førte til en viss interesse for kvartetten.

Spesielt Research Records i Sverige fattet interesse, noe som medførte at de to første platene, En dag som løve og I løvens hule, ble gjenutgitt som dobbel vinyl-LP i 2002. Løvetanns tredje og fjerde utgivelse skulle også komme på vinyl, men hittil har Ellingsen kun mottatt testpressing på disse, så om de blir utgitt er ennå uvisst.

På bandets femte album Øye for øye var Ludwig Dankertsen med som gjestemusiker på tangenter. På de to neste albumene Løvehjerte og En duft av roser var Ellen Drevvatne, Tore Hongset, Mikael Rönnberg og Regine V. Strøm med som kor. I tillegg bidro Karin Torsteinsen med messosopran på En duft av roser, noe hun også gjorde på debutalbumet En dag som løve.

Med albumet Løvehjerte fikk noen med et personlig brev fra Fezza Ellingsen der han ville vite hvilke låter man mente var best. Av de innkomne forslagene satte han sammen albumet En duft av roser som åpnes med to ellers ikke tilgjengelige låter. Samme år fikk bandet Bodø kommunes kulturstipend for 2002.

Etter nærmere et år uten aktivitet på utgivelsesfronten, debuterte Fezza Ellingsens Løvetann som liveband med en konsert på Sinus i Bodø 14. november 2003. På denne konserten var de utvidet med Jøran Johnsen (tangenter). En måned senere kom deres siste album Fugl føniks. Ovet et år senere gjorde bandet sin andre konsert, dette skjedde under romjulsrocken på Sinus i 2004. 11. januar 2005 spilte de på en støttekonsert for tsunamiofre på Rock Cafe i Bodø, og dette er så langt er bandets siste konsertopptreden.

Medlemmer

Arve Heløy Vokal, kor
Bård Toftebakk Bass, kor
Fezza Ellingsen Gitar, tangenter, kor
Harald Olaussen Trommer, kor