Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Fabel

Dannet: 1991
Splittet: 2003
Også kjent som: To levande og ein død

Visepreget popgruppe, dannet i Nordfjord, Sogn og Fjordane, høsten 1991. Flere av medlemmene hadde sin musikalske bakgrunn fra Firda vidaregåande skule. Hovedmannen bak Fabels komposisjoner var Odd-Erik Lothe, og han hadde også det overordnede ansvaret for grunnideene i studioarbeidet. Lothe er oppvokst i Kjølsdalen i Nordfjord, er utdannet lærer, og hadde ved siden av sin rolle i Fabel også en finger med i hobbygruppene Lost Ladas, Green Granadas og ikke minst Finn-Erix. .. Les mer..

Visepreget popgruppe, dannet i Nordfjord, Sogn og Fjordane, høsten 1991. Flere av medlemmene hadde sin musikalske bakgrunn fra Firda vidaregåande skule. Hovedmannen bak Fabels komposisjoner var Odd-Erik Lothe, og han hadde også det overordnede ansvaret for grunnideene i studioarbeidet. Lothe er oppvokst i Kjølsdalen i Nordfjord, er utdannet lærer, og hadde ved siden av sin rolle i Fabel også en finger med i hobbygruppene Lost Ladas, Green Granadas og ikke minst Finn-Erix.

Tre av medlemmene i Fabel opptrådte første gang sammen på en kulturmønstring i Nordfjordeid høsten 1991 under navnet To levande og ein død. Etter hvert ble de lei av å avsanne ryktet om den døde, og skiftet navn til Fabel da platekontrakt med MajorSelskapet ble inngått sommeren 1995. Fabel debuterte like etter med singelen «Jordbær og grasbrann». Besetningen på denne tiden var Lothe (vokal, gitar), Laila Beate Førde (saksofon, vokal), Bård Egil Eide (klaviatur), Hege Kristin Lillestøl (vokal), Roger Allan Ivin (bass), Fred Noralf Os Stave (gitar) og Øystein Øvrebø (trommer).

Knut Lothe overtok som trommeslager etter Øvrebø like før innspillingen av gruppens første album. Albumet fikk opprinnelig tittelen Dagane, men etter kort tid ble det gjenutgitt som Jordbær og grasbrann med nytt omslag. Produsent var Per Harald Sveinson. Eide og Lillestøl sluttet før innspillingen av Flørt, også den produsert av Sveinson. Fabel hentet ikke inn noen fast erstatter for Eide, men Gisle Børge Styve spilte keyboard på gruppens tre neste album. Sommeren 1998 kom singelen «For halv maskin», og deretter innledet Fabel et samarbeid med produsent Yngve Leidulv Sætre. Dette resulterte i to album; Det e musikk i 1999 og Smil i 2002.

Et viktig element i komposisjonene til Fabel er tekstene til Odd-Erik Lothe. De er på dialekt, og har i stor grad handlet om enkel hverdagsfilosofi, stemninger eller personlige hjertesukk og gledesutbrudd. Formålet har hele tiden vært at sangene skal ha en mentalhygienisk effekt på lytteren. I så måte kan gruppens siste album Smil stå som et skinnende eksempel. Dette albumet var sterkt inspirert av de amerikanske komponistene Burt Bacharach og Brian Wilson. Selve tittelen Smil var en hilsen til de Beach Boys-tilhengerne som kjente til den legendariske uutgitte platen Smile fra 1967. Produsent var igjen Yngve Leidulv Sætre.

Etter en siste turné høsten 2003 ble Fabel lagt på is. Førde startet arbeidet med en soloplate, mens Lothe fortsatte å skrive nye sanger. Han fikk også mer tid til å dyrke rollen som humorist med populærorkesteret Finn-Erix. Denne trioen, bestående av Finn Tokvam (vokal), Halvor Folgerø (fagott) fra Aftenlandet og Lothe (stueorgel m/rytmeboks), oppsto gjennom radioserien Radio Røynda på NRK P1. Orkesteret fikk stor suksess med singelen «Hjørdis med H» sommeren 2002, og leverte rulletekstmusikk til filmen Bare på jobb i 2004.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Bård Egil Eide Klaviatur ( - 1997)
Fred Noralf Os Stave Gitar
Gisle Børge Styve Keyboards (tre studioinnspillinger)
Hege kristin Lillestøl Vokal ( - 1997)
Knut Lothe Trommer, kor (1995 - )
Laila Beathe Førde Sax, fløyte, sang
Odd Erik Lothe Vokal, gitar, låtskriver
Roger Allan Ivin Bass, kor
Øystein Øvrebø Trommer ( - 1995)

Utgivelser (album)

Fabel
Smil
2002
Fabel
Det e musikk
1999
Fabel
Flørt
1997
Fabel
Jordbær
1996
Fabel
Dagane
1995

Medvirker på

Odd Erik Lothe
Fabel 07 band
2007