Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Eyvind Solås

Født: 11. mai 1937
Død: 22. april 2011

Musikeren, komponisen og programlederen Eyvind Stauri Solås er kanskje aller mest kjent for sin musikkformidling gjennom NRK-programmet 'Musikknytt', som ble sendt fra 1972 til 1986. Her presenterte han mest klassisk musikk og samtidsmusikk, men fant også plass til utøvere fra genre som pop og rock. Han var en seriøs og kunnskapsrik musikkformdler, som også tok i bruk absurd humor for å fenge seerne. Skikkelser som 'professoren' og 'komponisten' er det fremdeles mange som husker. Han var musikksjef i fjernsynet fra.. Les mer..

Musikeren, komponisen og programlederen Eyvind Stauri Solås er kanskje aller mest kjent for sin musikkformidling gjennom NRK-programmet 'Musikknytt', som ble sendt fra 1972 til 1986. Her presenterte han mest klassisk musikk og samtidsmusikk, men fant også plass til utøvere fra genre som pop og rock. Han var en seriøs og kunnskapsrik musikkformdler, som også tok i bruk absurd humor for å fenge seerne. Skikkelser som 'professoren' og 'komponisten' er det fremdeles mange som husker. Han var musikksjef i fjernsynet fra 1988 til 1990, og var senere med i musikkredaksjonen i radiokanalen NRK P2.

Eyvind Solås studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo, Musikkhøgskolen i Köln, og tok musikkvitenskap ved Universitet i Oslo med Harald Sæverud som fordypningsemne. Han var med på å bygge opp musikk- og teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole, og var selv aktiv som skuespiller ved Studentteateret, Riksteatret og Teater Ibsen. Han medvirket i flere revyer av Ole Paus, og ga ut plater med Trond-Viggo Torgersen. Han samarbeidet også med Knut Høyland på flere verbal-utgivelser, som regel ironiske sketsjer med et skrått blikk på den såkalte finkulturen.

Solås skrev dessuten eksperimentell stemningsmusikk for NRK-bruk, bl.a. for radioteatret. Han har komponert musikk til norske filmer som 'Brannen (1973)', 'Den sommeren jeg fylte 15' (1976), 'Karjolsteinen' (1977) og 'Liten Ida' (1981). I 1993 kom han med boken 'Ensom vandrer: fantasier og refleksjoner i Edvard Griegs landskap'. Blant enkeltestående musikkverk kan vi nevne den lyriske suiten «Skogens øyne», resitasjonsstykket «Historien om en mor» og radiooperaen «Vinter», som var skrevet i samarbeid med Jon Fosse.