Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Erik og Kriss

Dannet: 2002
Fra: Bærum

Norsk hiphopgruppe bestående av rapperen Erik Mortvedt (f. 1983) og produsenten og rapperen Kristoffer Chaka Bwanausi Tømmerbakke (f. 1983) fra Hosle i Bærum. Duoen bygget seg opp en fanbase ved å legge ut musikken sin på internett, og slo gjennom med singelen "Den låta" fra debutalbumet Gull og grønne skoger i 2007. Erik og Kriss ble raskt en av Norges bestselgende hiphopgrupper med sine glade festlåter, bærumsironi og humoristiske tekster som kretser rundt egen oppvekst. De satte i gang med omfattende.. Les mer..

Norsk hiphopgruppe bestående av rapperen Erik Mortvedt (f. 1983) og produsenten og rapperen Kristoffer Chaka Bwanausi Tømmerbakke (f. 1983) fra Hosle i Bærum. Duoen bygget seg opp en fanbase ved å legge ut musikken sin på internett, og slo gjennom med singelen "Den låta" fra debutalbumet Gull og grønne skoger i 2007.

Erik og Kriss ble raskt en av Norges bestselgende hiphopgrupper med sine glade festlåter, bærumsironi og humoristiske tekster som kretser rundt egen oppvekst. De satte i gang med omfattende konsertvirksomhet. ”Jeg føler at vi har mange av de samme ambisjonene med musikken vår som dansebandene. Vi vil at folk skal feste til musikken, le og ha det gøy på konsertene våre”, sa Tømmerbakke til Dagbladet.

Duoen møttes i første klasse på barneskolen, og vokste opp med musikken til Dr. Dre, Jay-Z, Snoop Dogg og Klovner i Kamp. Tømmerbakke begynte å lage musikk hjemme på gutterommet i 1998, mens Erik Mortvedt skrev sin første rap-låt til Eikelirevyen i 2001.

Samarbeidet fant formen da de laget låta ”Legenden” til sin egen russebuss i 2002. "Legenden" ble lagt ut på internett, og fikk oppmuntrende respons. Dermed endte Erik og Kriss opp med å lage flere låter som de la ut til gratis nedlasting, etter kort tid også fra egen hjemmeside.

Tømmerbakke studerte produksjon ved Noroff-instituttet i Oslo. Sammen med produsenten Svein E. Fjellstad startet han Brickwall Studio Productions, et kombinert studio og produksjonsselskap. I 2004 spilte Erik og Kriss inn en egen versjon av Dirty Opplands ”Bondegrammatikk”; ”Bærumsgrammatikk”, som ble en hit på hjemstedet med fraser som ”Å læxe’n er å slapp’a, her blir aldri noe rappa / For alle her har sponsor, og sponsor kalles pappa / Pappa kalles aksjemegler, onkel kalles skipsreder / Erik kalles arving og fremtidig bedriftsleder.”

I 2006 begynte duoen å satse for fullt på musikken. De kom inn i stallen til bookingbyrået ArtistPartner og skrev kontrakt med plateselskapet MTG Music. ”Putt diamanter opp” (adaptert fra Lil’ Kims ”Lighters Up” som igjen var basert på Damian Marleys ”Welcome to Jamrock”) ble en ny suksess, og i januar 2007 hadde de registrert over 250 000 nedlastninger fra hjemmesiden sin.

Debutsingelen "Lille Norge" (2006) satte ikke store spor etter seg. Albumet Gull og grønne skoger ble sluppet i mars 2007, og havnet på 29. plass på VG-lista etter en uke i butikkhyllene. Det forsvant ut av lista uka etter.

Gull og grønne skoger ble stort sett møtt med nedslående anmeldelser: Ungdomsbladet Spirit mente duoen var hiphop-Norges svar på D.D.E. VG og Bergens Tidende ga karakteren to. Sistnevnte mente dette var ”slitsom russerap med dårlig flyt og grunn ironi”. Dagsavisen trillet terningen til tre, men skrev samtidig at ”Den låta” hadde hitpotensial på linje med Karpe Diems ”Piano”. ”Den låta” solgte til gull og ble liggende på VG-lista i åtte uker, og var sågar innom topp 10.

Duoen lot seg ikke knekke av kritikken, men konsentrerte seg heller om å gjennomføre over 100 konserter i 2007. Til tross for den høye konsertfrekvensen rakk Erik og Kriss også å spille inn oppfølgeralbumet Verden vil bedras. Smakebiten ”Dra tilbake” ble sluppet på tampen av 2007, solgte til gull og klatret til tredjeplass på VG-lista, og holdt seg inne i 12 uker.

Verden vil bedras fulgte i januar 2008, bare ti måneder etter Gull og grønne skoger. Albumet debuterte på 24. plass på VG-lista og forsvant ut igjen uka etter, for så å sneie innom 34. plass flere uker senere. Stammen var fortsatt festlåter og oppvekstskildringer som ”Dra tilbake”, men bærumsreferansene var tonet ned til fordel for alvorligere temaer som rusmisbruk, mobbing og mediekritikk.

Enkelte musikkjournalister var også blitt mer velvillige. Stavanger Aftenblad slo til med en femmer, og mente duoen ”rapper troverdig, lettfattelig og interessant blant annet om å være rapper fra beste vestkant, mobbing, om hiphop-koder og medienes skremselspropaganda”. VG skrøt av bedre tekster og ”rause porsjoner selvironi og humor”, og spanderte terningkast fire.

Andre var ikke like overbeviste. Albumet høstet bunnkarakter i Natt&Dag, mens Dagbladet og Bergens Tidende ikke fant grunnlag for mer enn en toer. Bergens Tidene skrev at “når de åpner munnen har de ingenting å fortelle til noen om noe som helst”. Da varmet det med uventet skryt fra Halvdan Sivertsen: ”Få unge skriver på norsk, jeg synes rapperne Erik og Kriss er et meget hederlig og godt unntak”, sa visesangeren til VG.

Erik og Kriss holdt et høyt tempo i 2008. De opptrådte på Spellemannprisen, og fikk en ny hit med ”Det e’kke meg det er deg”, som lå 17 uker på VG-lista med andreplass som beste plassering. På høsten var de programledere sammen med Henriette Lien i talentjakten Grease på TVNorge.

Duoen vant ”Årets gruppe” på NRJ Awards, og ble nominert i kategorien ”Beste gruppe” på MTV European Music Awards. Fansen viste styrke da de stemte fram Erik og Kriss foran Madcon, Ida Maria og Karpe Diem som Norges kandidat i kategorien ”Beste europeiske artist”. De nådde derimot ikke opp blant de fem hovednominerte, og måtte dermed nøye seg med prisen for Norges beste artist.

2008 ble rundet av med singelen "Porno", som debuterte på sjetteplass på VG-lista. Rundt nyttår 2008 var duoen i gang med innspillingen av sitt tredje album.

Erik og Kriss produserer og skriver det meste av musikken selv, men har fått assistanse fra hiphopere som Alis fra Klovner i Kamp og Andyboy i produsentstolen, samt gjestevokal fra Maria Sandsdalen, countrysangeren Finn Wang, rockevokalisten Martin Diesen fra bandet Inglow og den amerikanske gangstarapperen Coolio.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

One People
I samme båt utøver
2008
Diverse artister
Ut mot havet
2008