Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Erik Bye

Født: 1. mars 1926
Død: 13. oktober 2004
Også kjent som: Erik Erikssøn Bye
Fra: Oslo / Asker

Erik Erikssøn Bye, sanger, visedikter, forfatter og kringkastingsmann, 1.3.1926 – 13.10.2004, født i New York, sønn av operasangeren Erik Bye. I USA ble han Master of Art med fagene engelsk, journalistikk og dramaturgi. Han arbeidet som journalist i USA og i BBC før han begynte i NRK i 1958. Samme år debuterte han som visesanger på plate med «Pappas Bånsull» og «Vandringsvise», den første av mange innspillinger av Einar Skjæraasens viser. I de to årene han spilte inn for lille.. Les mer..

Erik Erikssøn Bye, sanger, visedikter, forfatter og kringkastingsmann, 1.3.1926 – 13.10.2004, født i New York, sønn av operasangeren Erik Bye. I USA ble han Master of Art med fagene engelsk, journalistikk og dramaturgi. Han arbeidet som journalist i USA og i BBC før han begynte i NRK i 1958. Samme år debuterte han som visesanger på plate med «Pappas Bånsull» og «Vandringsvise», den første av mange innspillinger av Einar Skjæraasens viser. I de to årene han spilte inn for lille Rondo, kom mange av de sangene som etter hvert gjorde ham til en av de mest sentrale personlighetene i visemiljøet, som «Skomværsvalsen», «Gå til onkel», «Skuffet ung herre med bil»/«Blåmanda blues» og «Anna Lovinda». Allerede den gang benyttet han seg hovedsakelig av Willy Andresen som arrangør og orkesterleder, og sammen kombinerte de to i over 40 år visesang med et elegant jazzinspirert, men likevel typisk norsk lydbilde. Fra 1959 hadde Erik Bye kontrakt med Philips, der han debuterte med Hans Børlis «Tømmerkoievise» («Der skulle vi ha vøri, Kal») til en tradisjonell melodi. Platekarrieren var lenge vevd sammen med det lange samarbeidet med Otto Nielsen i Søndagsposten og med Erik Byes egne mange programserier i radio og TV. Han var også fødselshjelper for mange sentrale visekunstnere, som Birgitte Grimstad, Ole Paus og Kari Bremnes.

Den første LP-platen, Vi går ombord (1960), var et resultat av hans mange julaftenprogrammer knyttet til norske sjøfolk. Erik Bye synger Einar Skjæraasen (1966), en svært populær plate også på LP-listene, inneholdt tonesettinger ved blant andre Finn Ludt og Edvard Fliflet Bræin. På 60-tallet etablerte Erik Bye seg også som populær, til tider svært kontroversiell programskaper i TV. Han spilte også hovedrollen i Arne Skouens film Reisen til havet (1966), og skrev teksten til Josephine Bakers siste singel, «Lend Your Ear» (1973), med melodi av Willy Andresen. I en særposisjon står den skarpt satiriske «Hersker og Narr», som han skrev til Rolf Just Nilsen i et av de mer kontroversielle TV-programmene.

LP-platene på 70-tallet har mange av de mest populære visene. Jeg vet en vind (1972, Spellemannpris) inneholder blant annet «Hildringstimen», «Apollo» («Bound for Son»), «Så spiller vi harmonica», «Sank løv til et leie og kvist til et bål» og «Alf», en hyllest til vennen og kollegaen Alf Prøysen. Til tross for samarbeidet med Prøysen, sang han bare unntaksvis inn Prøysen-materiale. «Jørgen Hattemaker», skrevet for Erik Bye, ble først utgitt 1995 i et NRK-opptak fra 1984, og på Nora synger Prøysen (1971) er han en sjarmerende partner for Nora Brockstedt i «Mari du bedåre».

Gammel er min fjord (1974) finner vi blant annet «Vår Herres klinkekule» og den mektige sangen om «Den gamle Odyssevs». Erik Bye sang etter hvert nesten utelukkende eget tekstmateriale, noen ganger også til egen melodi, eller til musikk av blant andre Willy Andresen, Finn Ludt, Sigmund Groven, Øystein Sommerfeldt og Tone Ringen. Den delvis engelskspråklige Blow, Silver Wind (1976) ble utgitt i forbindelse med det store utvandringsjubileet.

I 1978 sang han inn Norske Folketoner som «Rolandskvadet», «Jeg lagde mig så silde», «Håvard Hedde» og «Åsmund Fregdegjevar» til arrangementer av Øivind Westby, og delte Petter Dass-samlingen En Dobbelt Deylighed med Birgitte Grimstad, med arrangementer av Henning Sommerro. Samme år mottok han Spellemannprisens Hederspris. Etter et par mindre påaktede utgivelser på 80-tallet, vakte hans Langt nord i livet (1994) stor oppmerksomhet. Melodier og arrangementer her er av Henning Sommerro og Iver Kleive, og settingen er til dels nyskapende i Erik Bye-sammenheng. I desember 1994 holdt han «den første avskjedskonserten i en serie på tredve» i Chateau Neuf (også vist i TV), med både Willy Andresens orkester og Kringkastingsorkesteret under ledelse av Egil Monn-Iversen. Monn-Iversen tonesatte et av Byes vakreste dikt fra senere år, «Vise i Vinterlys», fremført blant annet i det vellykkede TV-portrettet Et bilde av Erik Bye (1988). I 2003 kom den stillferdige, intime Støv og stjerner, innspilt hjemme i stua, og I dur og brott, der han snakkesang med Den kongelige norske marines musikkorps, og mottok Spellemannprisen. Han ga også ut lydbøker av egne diktsamlinger og prosabøker. Han var kanskje den mest dekorerte mann i norsk populærmusikk, med blant annet Fritt Ords pris (1989), Alf Prøysens hederspris (1989) og Norsk Kulturråds Ærespris (1993) ved siden av å være ridder av St. Olavs orden.

Med et volum som var en Broadwaystjerne verdig, var han i flere tiår en av de mest velklingende sangerne i norsk populærmusikk, med en evne til både intimitet og sårbarhet som er sjelden for hans type kraftsangere. Når han beholdt sin popularitet etter at han med årene var blitt mer og mer parlerende i retning rusten snakkesynging, er det fordi han hadde utviklet evnen til musikalsk kommunikasjon til det helt ypperlige. Hans og Willy Andresens lange turné i 2002, En hildringstime, viste at selv med skrale bein og svært dårlig syn, var kommunikasjonen intakt.

Som visedikter hører han avgjort hjemme i tradisjonen fra Alf Prøysen og Vidar Sandbeck, men med sine mange internasjonale kontakter og reiser, omhandler visene og diktene hans ofte klarere politiske og aktuelle temaer. Ved siden av sjølivet, ikke minst ved innsatsen for Redningsselskapet, interesserte han seg særlig for USAs norskættede befolkning og for indianerne. Som dikter skilte han seg ut i moderne lyrikk med å våge, ofte vellykket, å ta i bruk det helt store og ekte patos. Etter hvert fikk han en klar posisjon som en landsfader, én hvis ord kan veie tungt til og med i statssaker, ikke minst fordi han så til de grader nådde frem til alle lag og aldersgrupper i befolkningen. Hans død ble mottatt med landesorg. Han ble bisatt på statens bekosting med Kongens nærvær og direkte overføring i TV. Det skjer ikke ofte med populærkunstnere på våre breddegrader.

Ved siden av de bestselgende «vandringsbøkene» Munnspill under åpen himmel (1966) og Spinn mitt hjul (1971) og immigrasjonshistorien Veien har ingen ende (1976) har han gitt ut flere vise- og lyrikksamlinger, samt selvbiografien ... å skyte en teddybjørn (1987). Den store antologien Byes beste utkom kort tid etter hans død.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Gutta På Skauen
Bye-patrioter (feat. Svein Olav Blindheim)
2014
Brødrene Löwenstierne
Brødrene Löwenstierne & Their Calypso Quintet
2013
Wenche Myhre
66
2013
Diverse artister
Tidenes Beste Juleplate 1
2012
Brødrene Löwenstierne
Gå Til Onkel
2012
Hilde Heltberg
Elske det umulige tekstforfatter
2012
Diverse artister
Mitt lille land tekstforfatter
2011
Nora Brockstedt
Nora synger Prøysen (2011 Digital Remaster)
2011
Marit Larsen
Vår beste dag tekstforfatter
2011
Håkon Renanger
Trubaduren tekstforfatter
2011
Ekko
Vindfløytesong tekstforfatter
2010
Tone Krohn
Det synger i stein - En pilgrimsreise fra Vestfold til Orkenøyene tekstforfatter
2010
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger tekstforfatter
2009
Wenche Myhre
Wenche Myhre in Concert
2008
Henning Sommerro
Magnificat tekstforfatter
2008
Luftforsvarets musikkorps
Sommer i lufta tekstforfatter
2008
Anders Hatlo, Johannes Joner, Sven Nordin
Jeg vet en vind - Galeiscenen
2007
Idun & Arne Duo
To stemmer og en gitar tekstforfatter
2007
Gutta På Skauen
Til Skogs tekstforfatter
2007
Trond Granlund
Kommer tid, kommer råd tekstforfatter
2006
Elisabet Christiansen
Tvedestrand - For den som ikkje vett det! tekstforfatter
2006
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 2 Giganter
2005
Kristin Bringaker Kleppa
Det vakraste bilde: Ein hyllest te Erik Bye tekstforfatter
2005
Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester, John Philip Hannevik
Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester tekstforfatter
2005
Kåre Conradi
God dag tekstforfatter
2005
Diverse artister
En hildringstime - 16 artister hedrer Erik Bye
2005
Jahn Teigen
Utkledd som meg selv tekstforfatter
2004
HGH
Miracle Working Man komponist;tekstforfatter
2004
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Bjarne Brøndbo
Salmer på ville veier tekstforfatter
2002
Per Vollestad
Ellings menn utøver
2002
Diverse artister
Så Venter Vi På Julen
2002
Christian Eggen, Oslo Sinfonietta
Norges Musikkhistorie - Bind 5 tekstforfatter;utøver
2001
Johannes Næss
Musikk for Båtfolket tekstforfatter
2001
Kirsten Bråten Berg
Syng du mi røyst tekstforfatter
2001
Sølvguttene
Sølvguttene Synger Julen Inn
2001
Lars Klevstrand
Vinternatt tekstforfatter
2001
Anita Skorgan
Gull tekstforfatter
2001
Diverse Artister
Kirkelig Kulturverksted 25 år - Varige Spor utøver
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1970 - 1973
1999
Three Hits
Det Beste som Fins arrangør;komponist
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1962 - 1966
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1978 - 1980
1998
Einar Gerhardsen, Reidar Hirsti
Jubileumsalbum utøver
1997
Sigmund Groven
I Godt Lag (med venner)
1996
Arve Opsahl
Jubeljubilaren utøver
1996
Hum-Koret
Frodige Fragmenter... komponist;tekstforfatter
1996
Visevertene
Sagnet om sølvskatten komponist;tekstforfatter
1995
Diverse artister
Fine Norske Sommerlåter 3
1994
Prima Vera
Absolute Prima Vera komponist
1994
Alf Prøysen
Original Prøysen 1 - Husmannspolka
1993
Hydrokoret
Rødt, hvitt og blått tekstforfatter
1992
Kari Stokke, Mari Maurstad
Viser for Gærne Jinter tekstforfatter
1990
Finn Ludt, Lars Klevstrand
I fløyterens hjerte tekstforfatter
1990
Odd-Arne Jacobsen
Vakkert land tekstforfatter
1985
Helge Borglund, Rita Engebretsen
Frem fra glemselen, kap.14 - Kjente viser fra en svunnen tid komponist;tekstforfatter
1984
Diverse artister
16 Prisvinnere - Med en gave i toner
1979
Diverse Artister
Jeg har mitt hjerte i Oslo
1979
Diverse artister
Askøyarven vil vi verja: Erik Bye gjester Askøy
1978
Diverse artister
'Når kastanjene blomstrer' : Kristian Hauger-melodier. utøver
1975
Tone Ringen
Møte
1974
Diverse artister
41 viser ved Visens Venner
1974
Diverse artister
Favoritter fra Ønskekonserten utøver
1973
Diverse artister
Fanitullen og 11 andre go'låter
1973
Diverse artister
Åtte nye norske go'skiver
1972
Nora Brockstedt
Nora synger Prøysen vokalist
1971
Arne Paasche Aasen
Det går så go' en vei
1971
Diverse artister
Hver sin vise
1969
Lars Klevstrand
Vi ska ikke sova
1968
Diverse artister
Flåklypa Radio 7 '
1960