Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Elvira Nikolaisen

Født: 16. juli 1980
Også kjent som: Elvira

Popvokalist, låtskriver og pianist fra Moi i Flekkefjord, Rogaland. Elvira Nikolaisen vokste opp i en kristen og svært musikalsk familie på ni. Faren var kirkeorganist, og salmer og lovsang var en viktig del av hverdagen. I tillegg til Elvira selv, skulle tre av hennes seks søsken senere vise seg å sette preg på norsk rockehistorie. Elvira beskriver selv barndommen som både en idyllisk og annerledes tid. I den lille bygda Moi var familien Nikolaisen utskuddene som ikke hadde tv og.. Les mer..

Popvokalist, låtskriver og pianist fra Moi i Flekkefjord, Rogaland.

Elvira Nikolaisen vokste opp i en kristen og svært musikalsk familie på ni. Faren var kirkeorganist, og salmer og lovsang var en viktig del av hverdagen. I tillegg til Elvira selv, skulle tre av hennes seks søsken senere vise seg å sette preg på norsk rockehistorie. Elvira beskriver selv barndommen som både en idyllisk og annerledes tid. I den lille bygda Moi var familien Nikolaisen utskuddene som ikke hadde tv og som brydde seg mer om økologisk mat og miljøvern enn folk flest på midten av 80-tallet. Dette førte til noen flaue opplevelser som barn, men resulterte også i at et sett med viktige grunnverdier kom på plass tidlig.

Som tenåring frontet Nikolaisen rockebandet Royal sammen med storebror Emil Nikolaisen. Bandet utga et album titulert My Dear på Soulscape Records i 1998. Albumet ble også plukket opp av Tooth and Nail Records, som distribuerte utgivelsen i USA.

I tillegg til Royal spilte og sang Elvira senere sammen med storebrødrene sine i Boquet, og hun bidro med både bass og vokal i popbandet Loch Ness Mouse, et av broren Emils mange musikalske prosjekter.

Etter fullført videregående skole flyttet Nikolaisen til Oslo for å begynne på bibelskole, som senere ble etterfulgt av studier ved Westerdahls Reklameskole, samt statsvitenskapsstudier. I løpet av vinteren 2004/2005 spilte hun inn en demo med fem låter som raskt spredte seg i hovedstadens innerste musikkretser. Elviras navn var plutselig på manges lepper. Til tross for at hun hadde jobbet med undergrunnsband i en årrekke, var det giganten Sony BMG som til slutt signerte Elvira som soloartist i 2004.

Ansporet av førstesingelen Love I Can’t Defend i desember 2005, ble debuten Quiet Exit utgitt i mars året etter. Albumet ble produsert av Knut Schreiner, kjent fra Turboneger og Euroboys, og fikk usedvanlig god mottakelse i Norge av både presse og publikum. Med inspirasjonskilder som Joni Mitchell, Roberta Flack og Jackson Browne i kofferten, lot både platekjøpere og journalister seg sjarmere av Nikolaisens mørke, karakteristiske vokal og elegante pianospill. Med sin svale pop ispedd både soul og jazz ble Nikolaisen kronet som Norges svar på Norah Jones.

Etter utgivelsen gikk det slag i slag for Elvira. Hun turnerte hjemlandet på langs og på tvers, ble nominert til både MTV Europe Music Awards, Spellemann- og Alarmprisen, hun spilte inn duett med visenestor Bjørn Eidsvåg, og Quiet Exit klatret på salgsbarometerne som til slutt viste 50 000 solgte eksemplarer; svœrt gode tall for en debutplate.

Selv fremhever artisten og låtskriveren hvor viktig det er å finne sin egen rytme og visjon, og å vœre tro mot sin egen utvikling. Nikolaisen vektlegger et sterkt ønske om å utstråle kvalitet og bevare integriteten samtidig som hun vil kreve sin plass i en allerede, etter eget utsagn, overbefolket bransje. Suksessen med debutalbumet viste at hun absolutt klarte å kreve sin plass i bransjen. Etter mange måneder på veien og uttallige konserter i 2006, var det tilbake i studio for å spille inn album nummer to, Indian Summer. En mer håndtverkspreget innspilling ifølge artisten, som denne gang selv satt i produksjonsstolen sammen med musikerne Trond Mjøen og Christer Engen.

The One You Can Not Keep var første singel ut, en låt som ble spilt mye på norsk radio. Materiell fra det nye albumet ble presentert live for første gang da Nikolaisen med band varmet opp publikum før den amerikanske soul- og r&b-stjernen Alicia Keys gikk på scenen i Oslo Spektrum 11. mars.

Sommeren 2008 spilte Elvira på diverse festivaler rundt om i Norge, og fortsatte sitt samarbeid med musiker Einar Stokke Fadnes fra bandet Jim Stärk om et felles livekonsept. Hun ble også utfordret til å skrive sin første låt på morsmålet for et prosjekt som ble iverksatt av radiokanalen NRK P1 og programmet Postkort fra Livet. Det endte med plateinnspilling og en direktesendt konsert 3. november 2008 fra Union Scene i Drammen. Her deltok Elvira sammen med en rekke anerkjente, norske musikere, deriblant Anne Grete Preus, Sigvart Dagsland, Kari Bremnes og Lars Martin Myhre.

i 2011 slapp Elvira 60- og 70-tallsinspirerte Lighthouse, produsert av bror Emil. Første singel fra plata var "Nothing to lose", og utgivelsen ble i sin helhet karakterisert som en svært behagelig lytteropplevelse.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Royal Sang