Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Elisabeth Andreassen

Født: 28. mars 1958
Også kjent som: Bettan + Elisabeth Andreasson
Fra: Sykkylven

Sanger og skuespiller, f. 28.03.1958 i Göteborg. Hun har norske foreldre fra Sykkulven, og vokste opp på øya Källö-Knippla i Gøteborgs skjærgård. Forsvensket til Andreasson platedebuterte hun som gjest på en Mats Rådberg-LP. Under en konsert med ham ble hun oppdaget av slagerkongen Lasse Holm, som produserte debutplaten Angel Of The Morning (1981) og skrev gjennombruddet på Svensktoppen, «Då lyser en sol». I 1981 scenedebuterte hun mot Björn Skifs i musikalen Spök. Sammen med Kikki Danielsson dannet hun duoen Chips,.. Les mer..

Sanger og skuespiller, f. 28.03.1958 i Göteborg. Hun har norske foreldre fra Sykkulven, og vokste opp på øya Källö-Knippla i Gøteborgs skjærgård. Forsvensket til Andreasson platedebuterte hun som gjest på en Mats Rådberg-LP. Under en konsert med ham ble hun oppdaget av slagerkongen Lasse Holm, som produserte debutplaten Angel Of The Morning (1981) og skrev gjennombruddet på Svensktoppen, «Då lyser en sol».

I 1981 scenedebuterte hun mot Björn Skifs i musikalen Spök. Sammen med Kikki Danielsson dannet hun duoen Chips, som vant Sveriges Melodifestivali 1982 med «Dag efter dag», og fikk åttendeplass i Harrogate i England. Det fulgte fire svenske soloplater i countrypåvirket slagerstil frem til 1990, avbrutt av perioden med Hanne Krogh i Bobbysocks i 1984–87. Den internasjonale seieren i Melodi Grand Prix i 1985 med Bobbysocks og «La det swinge» skapte et solid norsk publikumsgrunnlag, og siden svensktoppimagen i Sverige føltes begrensende, flyttet hun hit og tok senere tilbake den norske varianten av etternavnet.

Hennes opptreden i 60-tallsshowet Let’s Twist Again på ABC-teatret i 1990 ble møtt med ovasjoner både av kritikere og publikum. Våren 1991 spilte hun med temperament den kannibalistiske paibakersken Mrs. Lovett i Sondheims meget krevende Sweeney Todd på klingende sykkylvensk på Det Norske Teatret. Så fulgte hovedrollen i en konsertversjon av Lloyd Webbers Phantom Of The Opera på Ås, sommerforestilling i Sandefjord med Taubeviser med bl.a. Lars Klevstrand og i 1994 et eget TV-show. I 1994 spilte hun i revyen Dizzie og Damene på Chateau Neuf, og i 1999 var hun sexklubbvertinne i musikalen Sofies verden.

Den første norske soloplaten, Stemninger (1992), lett opp-poppede versjoner av egentlig ganske «smale» musikalsanger og viser pluss Rolf Løvlands «Danse mot vår», ble en bestselger. Julestemningeråret etter medførte at hun var solist i Oslo Filharmoniske Orkesters julekonsert. Senere har hun nesten årlig holdt julekonserter rundt i landet. Hun har gitt ut ytterligere to juleplater, en av dem med Jan Werner Danielsen, som hun sang det norske bidraget «Duett» med i Melodi Grand Prix i 1996. Den kom på 6. plass, og ble en stor hit i Norge. I 1996 representerte hun igjen Norge, og nådde annenplass med Torhild Nigars «I evighet». Nigar skrev også «Winds Of The Northern Seas», som Bettan sang inn til 2. plass i den norske finalen i 1998.

Til senere plater hører Taubesamlingen Så skimrande var aldrig havet (1997) og Kjærlighetsviser (2001), en samling kjente moderne norske viser. I 1998 hadde hun og Jan Werner suksess i Tønsberg med showet Musical Highlights. Hun har utvidet spekteret i retning visesang, musikal og klassisk, men har beholdt såpass mye av pop- og countrystilen at hun har nådd et langt større folkelig publikum med dette enn utøvere i disse genrene vanligvis har. I tillegg kommer en scenisk utadvendthet som har gjort henne til en folkekjær artist. Hun har også vist seg som en ledig programleder i TV, både i Grand Prix-sammenheng, fra Momarkedet og i flere underholdningsserier.

Etter tusenårsskiftet har hun igjen arbeidet mye i Sverige, bl.a. med Lotta Engberg og Kikki Danielsson i showet KikkiBet­ tanLotta. De tre deltok i norsk Melodi Grand Prix i 2003, denne gangen uten å vinne. Og i 2011 sang Bettan «Vaken i en dröm» i svensk Melodi Grand Prix, men endte på sisteplass i en av delfinalene.

På countryutgivelsen A Couple Of Days In Larsville (2004) fikk hun hjelp av fire av musikerne i The International Tussler Society (Motorpsycho). Oppfølgeren Short Stories (2005) ble nominert til Spellemannprisen i countryklassen. I 2007–08 spilte hun i suksessmusikalen Showgirls på Chat Noir, og i 2012 i oppfølgeren The Showgirls Must Go On. I 2009 hadde Bettan to store salgssuksesser: Spellemann, hvor hun sang norske og svenske folkeviser, og Julenatt – en juleplate med Rein Alexander.

Medlem i

Bettan & Jan Werner Sang
Bobbysocks Vokal