Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Elin Prøysen

Født: 26. mars 1949
Også kjent som: Elin Julie Prøysen
Fra: Nittedal

Elin Julie Prøysen, f. 26.3.1949 i Nittedal, visesanger. Hun er datter av Alf Prøysen, som hun platedebuterte med på «I bakvendtland»/«Det er gemt å bo på landet» (1959), men hun er ikke identisk med Lille Elin på platen med Trafikkviser. Etter en del opptredener i NRK og konserter fra 1970, kom LP-platen Pikeønsker fra en veranda (1973), med Prøysen-materiale og skillingsviser. Hun hadde arvet interessen for de folkelige visene fra faren, studerte folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo, og ga.. Les mer..

Elin Julie Prøysen, f. 26.3.1949 i Nittedal, visesanger. Hun er datter av Alf Prøysen, som hun platedebuterte med på «I bakvendtland»/«Det er gemt å bo på landet» (1959), men hun er ikke identisk med Lille Elin på platen med Trafikkviser.

Etter en del opptredener i NRK og konserter fra 1970, kom LP-platen Pikeønsker fra en veranda (1973), med Prøysen-materiale og skillingsviser. Hun hadde arvet interessen for de folkelige visene fra faren, studerte folkeminnevitenskap ved Universitetet i Oslo, og ga ut boken Folkelige viser (1973 ) og en plate med viser knyttet til utvandringen til USA, Emigrantviser (1976), fulgt av tre TV-programmer med Stein Ove Berg samme år.

Fra 1977 samarbeidet hun med ektefellen Egil Johansson, med bakgrunn i revymiljøet på Ås Landbrukshøgskole. Sammen turnerte de ofte for Rikskonsertene og laget TV-programmer, og en radioserie på seks programmer med Anne-Cath. Vestly rundt 1980. De ga ut LP-platen Prøysen for to (1977) og to plater med Johanssons egne viser, Med et smil (1978) og Nå swinger vi (1981), og de deltok på AOF-plater. I tillegg til viseboken Med et smil (1979), har Johansson skrevet to ungdomsromaner, Naturens hevn (1980) og Fjellets hemmelighet (1981).

Elin Prøysen ga ut minneboken Pappa Alf (1989), og skrev den 80 sider store innleggsboken til CD-boksen Alf Prøysen på grammofon (1993). Hun sluttet med tiden å synge offentlig, men har tidvis vært å se i forbindelse med Prøysen-arrangementer, og er den som i hovedsak forvalter farens materiale.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Elin & Egil Sang, gitar

Utgivelser (album)

Elin Prøysen
Emigrantviser
1976