Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Elias Akselsen

Født: 27. september 1947
Også kjent som: Elias Marenius Akselsen
Fra: Årnes / Skarnes

Elias Marenius Akselsen, sanger, f. 27.09.1947 på Årnes på Romerike, bosatt på Skarnes. Han tilhører romanifolket med taterslekt på begge sider. Som trettenåring så han den italienske barnestjernen Robertino på et marked i Kongsvinger, og ønsket om å bli sanger fødtes. Men uten skolepapirer, som ble nektet taterunger på den tiden, ble han «rännstenssongare» i Sverige i mange år. Hans første utgivelse Høstdrømmar kom i 1998, denne ble utvidet med noen nye sanger og reutgitt på CD i 2004. Barn av.. Les mer..

Elias Marenius Akselsen, sanger, f. 27.09.1947 på Årnes på Romerike, bosatt på Skarnes. Han tilhører romanifolket med taterslekt på begge sider. Som trettenåring så han den italienske barnestjernen Robertino på et marked i Kongsvinger, og ønsket om å bli sanger fødtes. Men uten skolepapirer, som ble nektet taterunger på den tiden, ble han «rännstenssongare» i Sverige i mange år.

Hans første utgivelse Høstdrømmar kom i 1998, denne ble utvidet med noen nye sanger og reutgitt på CD i 2004. Barn av den bortglemte rase har 13 sanger sunget av Akselsen, og 8 sunget av hans kusine Hulda Johansen, i amatøropptak fra 1961. På sin andre CD Hjemlandsklokker, presenterer han tradisjonelle religiøse taterviser. Her akkompagnerer Stian Carstensen hans meget særpregete og sjelfulle stemme. CD-en ble nominert til Spellemannprisen i kategorien for folkemusikk og ble mottatt med svært gode anmeldelser over hele landet. Her kommer dine arme små er en juleplate som også fikk strålende mottagelse. Akselsen er pinsepredikant i tillegg til sin sangerkarriere. Han ga ut selvbiografien Deilig er jorden i 2004.

Datteren Veronica Akselsen fikk strålende kritikk for sin debutplate Fattige var de som først fikk se som kom i 2004. Hun fulgte opp med Blod og ild i 2010. Sammen med faren og søsknene Stig og Kristine laget hun den kritikerroste juleplaten Blå juleglede (2012), som gikk helt opp til 2. plass på VG-lista.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.