Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Egil Eldøen

Født: 7. april 1959
Fra: Bergen

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 7.4.1959 i Bergen. Han er ofte omtalt som en av de beste vokalistene innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sine plater på egen hånd. Eldøen har sin styrke i soul-inspirerte ballader, og han er en av de få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon. Eldøen startet sin karriere hjemme i Bergen tidlig på 70-tallet i diverse danseband. Han debuterte på plate med gruppen.. Les mer..

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 7.4.1959 i Bergen. Han er ofte omtalt som en av de beste vokalistene innen norsk pop, både på bakgrunn av sin rolle i Lava og for sine plater på egen hånd. Eldøen har sin styrke i soul-inspirerte ballader, og han er en av de få norske artister som blir berømmet i utlandet for sin engelske diksjon.

Eldøen startet sin karriere hjemme i Bergen tidlig på 70-tallet i diverse danseband. Han debuterte på plate med gruppen Another Band i 1979 på samleplaten Bof Stuff. Her bidro han med to egenkomponerte låter med norske tekster. To år senere laget han konseptplaten Ringen sammen med bandet Shandy, og han var deretter med i prosjektet Rust, som besto av ringrever i det bergenske musikkliv: Hans Petter Gundersen, Kåre Sandvik, Arne Størmer, Ole Hamre og Yngve Moe. Med denne gjengen laget Eldøen LP-en Rust i 1983.

Innen platen med Rust kom på markedet, hadde Marius Müller håndplukket Egil Eldøen til å ta hans plass i gruppen Lava. Gjennom platene Prime Time (1982) og Fire (1984) ble han kjent for et publikum både innenfor og utenfor landets grenser, ikke minst takket være duetten «You» med Randy Crawford – en sang Eldøen komponerte, og som var sterkt medvirkende til at Lava fikk Spellemannprisen i 1984.

I løpet av 1984 samlet Eldøen en rekke egenkomponerte sanger som ikke passet inn i Lava, og disse utgjorde hans første soloplate, Welcome Into My Heart, som ble utgitt i mars 1985. Platen ble innspilt i Stockholm med svenske musikere og Svein Dag Hauge som produsent. Anita Skorgan sang duett på «We’ll Make It». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også hans neste album, Here We Go Again fra 1986. Produsent denne gang var Rolf Graf, og hele Lava var blant musikerne.

På sin tredje soloplate gjorde Eldøen en ny duett med Randy Crawford, «The Best Of Me». Albumet var innspilt i Bergen med lokale musikere, og produsent var Eldøen selv. I etterkant av denne platen startet Eldøen en trio sammen med Rolf Graf og Olav Stedje. Musikken til denne trioen var sterkt inspirert av Crosby, Stills & Nash og annen amerikansk poprock, men dessverre laget de aldri plate sammen. De følgende ti årene delte Egil Eldøen sin tid mellom solokonserter og turneer/innspillinger med Lava. Han har også deltatt på en rekke innspillinger med andre artister, både som produsent og vokalist.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Lava Vokal (1982 - )
P*S Vokal
Voksne Herrers Orkester vokal

Medvirker på

Cesilie
Fra Cesilie - EP utøver
2011
Diverse artister
Julefest i vest komponist;tekstforfatter;produsent;utøver
2010
Anita Skorgan
17 utvalgte sanger
2009
Camilla Maria Myrås
Papa Can You Hear Me? vokalist
2009
Lava
Symphonic Journey (Live) komponist;tekstforfatter
2009
Anita Skorgan
Hele veien - 47 utvalgte sanger komponist;utøver
2009
Olav Stedje
Livstegn komponist;tekstforfatter
2006
Lava
Alibi komponist;tekstforfatter;vokalist;produsent
2005
Lava
Tears Are not Enough (Radiomix) produsent
2005
Lava
So Many Nights komponist;tekstforfatter
2003
Lava
Polarity komponist;tekstforfatter
2003
Tor Endresen
Cecilia
2000
Tor Endresen
Blue utøver
2000
Ove Eriksen
Till' the Morning Light produsent;komponist;tekstforfatter
1999
Diverse Artister
Alltid No' Godt Fra Bergen
1997
Lava
The Very Best of Lava komponist
1996
Eivind Løberg
Silent Water (Radio Mix) produsent
1996
Eivind Løberg
Forever Like a Child produsent
1996
Lava
Aquilo Blow tekstforfatter
1996
Diverse Artister
Skjønnheten og Udyret
1992
Lava
Fire utøver
1990
Lava
The Rhythm of Love tekstforfatter
1990
Day Time
Tell Me produsent
1989
Diverse artister
Sebastian's Skatten på Sjørøverøya
1988
I.L. Fyllingen, Jensen, Tommy Sulen
Vi e' Fyllingen komponist
1988
Bobbysocks
Waiting for the Morning komponist
1986
Diverse artister
Hard asfalt
1986
Rolf Graf
The Boy Next Door komponist;vokalist
1985
Lava
Prime Cuts
1985
Diverse artister
Frihet Med Manpower AS
1985
Olav Stedje
Silje komponist
1984
Olav Stedje, Randi Hansen
Stille natt utøver
1983
Lava
Prime Time utøver
1982
Randi Bjørnstad Sivertsen
For Ingen
1980
John-John
De beste gjennom 25 år produsent