Gjør endringer

Eddy Zoltan

Fra: Gjøvik

Rockeband med base på Gjøvik. Eksisterte i en periode midt på 70-tallet, og laget en LP – Spelemannen (1974). Besetningen hadde medlemmer fra Gjøvik, Rjukan, Fyresdal og Budapest. Mannen som ga gruppen dets navn var Eddy Zoltan Kiss (keyboards), en musiker fra Budapest med utdannelse fra Tyskland og Østerrike. Tekstforfatter, komponist og gitarist Manne Kjøs var fra Fyresdal. Fløytist, vokalist og medkomponist Olle Johnny Lande kom fra Rjukan, og de lokale karene Øyvind Engen (bass, vokal) og Henning Westeng (trommer).. Les mer..

Rockeband med base på Gjøvik. Eksisterte i en periode midt på 70-tallet, og laget en LP – Spelemannen (1974). Besetningen hadde medlemmer fra Gjøvik, Rjukan, Fyresdal og Budapest. Mannen som ga gruppen dets navn var Eddy Zoltan Kiss (keyboards), en musiker fra Budapest med utdannelse fra Tyskland og Østerrike. Tekstforfatter, komponist og gitarist Manne Kjøs var fra Fyresdal. Fløytist, vokalist og medkomponist Olle Johnny Lande kom fra Rjukan, og de lokale karene Øyvind Engen (bass, vokal) og Henning Westeng (trommer) gjorde besetningen komplett.

Bandet fikk kontrakt med Talent Productions i 1974, og LP-en Spelemannen vakte berettiget oppsikt. Det var sjelden kost at rock ble fremført med tekster på nynorsk, og musikalsk ble Eddy Zoltan sammenlignet med Procol Harum, Traffic og tidlig Jethro Tull. Tekstene var i stor grad basert på norsk folklore, i tillegg til en passende dose miljøvern og saker som var på dagsordenen midt på 70-tallet. Platen ble imidlertid ingen salgssuksess, til tross for at bandet ble grundig profilert på TV. Journalister og samlere var likevel skjønt enige om at denne utgivelsen var en liten klassiker. Dette var hovedgrunnen til at selskapet Tylden & Co. valgte å gjenutgi albumet på CD i 2001, denne gang med tre bonusspor.

Utgivelser (album)

Eddy Zoltan
Spelemannen
1974

Medvirker på

Olle Johnny Lande
Tidssignal komponist
2010
Diverse artister
Treff
2005
Diverse artister
Treff 2000 - 1
2000
Eddy Zoltan Group
Eventyr / Veslefrikk Og Eg
1986
Yankee
Skulefri På Toten / Flukt Igjen
1981
Diverse artister
På Treff Med 5
1974