Matched: artister/(.*)

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Earl Wilson

Født: 28. juni 1938
Også kjent som: Little Earl Wilson

Musiker, skuespiller og danser, f. 28.06.1938 i New York, kalles også Little Earl. Han kom til Norge med bandet sitt i 1964 og ble hyret inn som skuespiller og danser på Det Norske Teatret, men det er som soul-tolker han vil bli husket. Wilson startet det legendariske soulbandet Little Earl & The Sapphires, som i hovedsak besto av musikere fra et navnløst band som øvde på Club 7, og fra gruppen The Bats, som kom så langt at de fikk.. Les mer..

Musiker, skuespiller og danser, f. 28.06.1938 i New York, kalles også Little Earl. Han kom til Norge med bandet sitt i 1964 og ble hyret inn som skuespiller og danser på Det Norske Teatret, men det er som soul-tolker han vil bli husket. Wilson startet det legendariske soulbandet Little Earl & The Sapphires, som i hovedsak besto av musikere fra et navnløst band som øvde på Club 7, og fra gruppen The Bats, som kom så langt at de fikk en opptreden på TV. Besetningen var Tommy Merg og Nils Bjørness på gitarer, Svein Hansen på bass, Tom Karlsen på trommer, Arild Wickstrøm på orgel, og en blåserekke bestående av Calle Neumann (altsax), Knut Riisnes og Alf Kjeldman (begge på tenorsax) og Hans Petter «Stan» Knudsen (barytonsax). Bandet rakk en tysklandsturné i 1966, og var blant de første soul/R&B-bandene som turnerte der. På platefronten gjorde de tre singler: «Don’t Play That Song» (1966), «I Can’t Believe It» (1966) og «Papa’s Got A Brand New Bag» (1967) – den første utgitt som Little Earl and The Sapphires, de to siste kom som The Sapphires. Dessuten backet bandet Wenche Myhre på singlen «Love A Go Go», før de ble oppløst i 1968. De fleste musikerne i The Sapphires fortsatte med musikk, i rockesammenheng er avdøde Tom Karlsen den viktigste, som trommeslager i bl.a. Dream. Hans Knudsen har senere skrevet bøker om forfatterne Rudolf Muus og Sverre Vegenor. Wilson dannet bandet Club 7 Explosion i 1968, som bl.a. inkluderte Inger Lise Andersen (senere Rypdal) en periode. Han utga sin første solo-LP i 1970, og var på turné med gruppen Satan’s Horn i Polen tidlig på 70-tallet. Han skrev samtidig musikk til filmene All Day – All Year og We Conserve – You Serve, i tillegg til at han sto bak både musikk og idé til flere balletter. Wilsons versjon av James Browns «Hot Pants», innspilt med norske studiomusikere i 1972, ble første gang utgitt i 2007 under navnet The Band No Name, av norske Plastic Strip Records på en vinylsingle. I 1995 skrev han musikk til og medvirket i fjernsynsserien Sommerfugl, og samme år utga han sin andre CD, Blues For All Seasons. Han har senere sunget i bandet Soul Train, som ikke har utgitt plater.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Earl Wilson
Blues for All Seasons
1995

Utgivelser (singel/EP)

Earl Wilson
It's Too Good to Be True
1995