Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Don Martin

Født: 6. november 1978
Også kjent som: Martin Raknerud
Fra: Oslo

Martin Raknerud, f. 6.11.78, rapper, produsent, graffitimaler og DJ fra Romsås i Oslo. Han har vært drivkraft i gruppene Gatas Parlament, Conspiracy 2 Murda, Alarmclock Connection og Samvirkelaget, og har også gitt ut plater i eget navn og i samarbeid med Jester. I februar 2014 fikk han Spellemannprisen for 2013 i den nye kategorien Urban for albumet 'En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt'. Don Martin oppdaget hiphop gjennom Tommy Tees radioprogram Strictly Hip Hop i.. Les mer..

Martin Raknerud, f. 6.11.78, rapper, produsent, graffitimaler og DJ fra Romsås i Oslo. Han har vært drivkraft i gruppene Gatas Parlament, Conspiracy 2 Murda, Alarmclock Connection og Samvirkelaget, og har også gitt ut plater i eget navn og i samarbeid med Jester. I februar 2014 fikk han Spellemannprisen for 2013 i den nye kategorien Urban for albumet 'En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt'.

Don Martin oppdaget hiphop gjennom Tommy Tees radioprogram Strictly Hip Hop i 1989, og malte sin første tag på Romsås i 1991. Han ble raskt en del av graffitimiljøet i Groruddalen, og begynte å rappe i 1992, i grupper som Rage Warrior Crew, Compound Fury og Conspiracy 2 Murda The Mentally Dead (senere bare Conspiracy 2 Murda).

Han rappet på engelsk, sterkt inspirert av britcore: hissig, militant, politisk og temposterk engelsk hiphop, og grupper som Gunshot, Hijack og Silver Bullet. ”Britcore var perfekt for vårt pubertale sinne mot alt. Alle var sinte på den tiden. Det var politifisert underdog-rap,” forklarer Martin.

I 1993 begynte Blitz å arrangere hiphopkonserter. Det var her Don Martin traff brødrene Aslak og Elling Borgersrud, og han ble med i den norskspråklige hiphopgruppa Gatas Parlament. Don Martin produserte Autobahn til union (1994) sammen med Dr. Akbar fra rockebandet Run Dog Run, og var DJ og produsent i gruppa fram til 1999. Da sluttet han i sinne, og vendte tilbake den engelskspråklige rappingen som opprinnelig lå hans hjerte nærmest.

I 2000 dukket Conspiracy 2 Murda opp med Episode 1 – The Resurrection EP, den første av tre planlagte EP-er med de ni viktigste Conspiracy-låtene. Martin var også med å starte interesseorganisasjonen og plateselskapet RAR, og ga ut tolvtommeren No Introduction Needed / Bombs In Your Brain (2001) sammen med Jester. Han ble med i det venstreradikale hiphopkollektivet Alarmclock Connection, som sprang ut fra RAR-miljøet.

”Mye av grunnen til at vi startet Alarmclock Connection, mer enn et prosjekt for å være venstreradikale, er at vi følte at vi var en gjeng. Vi er forskjellige som rappere, men vi er hiphopaktivister. Vi vil holde kulturen gående og delta i bevegelsen hiphop heller enn platesalget hiphop,” sa Don Martin til Ballade.no.

I 2001 platedebuterte Don Martin under eget navn med The Al Dente EP, og fulgte opp med Radio Alarmclock EP (2003). Rappingen var med engelsk/jamaicansk aksent, og musikken var fortsatt et sted mellom det rasende politiske engasjementet til Public Enemy og hissig og andpusten britcore.

I mellomtiden fikk Gatas Parlament skikk på platekarrieren, og året etter albumdebuten Holdning over underholdning (2002) vendte Don Martin tilbake i folden. Han begynte å rappe på norsk, og har vært med på alle bandets plater siden, samt sideprosjektet Samvirkelaget.

Parallelt med intens turnering med Gatas Parlament rakk Don Martin også å spille inn og gi ut soloalbumet Situation Normal All Fucked Up (2005).

”It’s like Marx said / Our history ain’t started yet,” rapper han i åpningssporet ”As We Begin”.

Plata var like fullt et historisk punktum, et farvel til den engelskspråklige rapperen Don Martin. Blant gjesterapperne var Pariah, Definite, Jester og Shepherd, Lena ”Supa” Sayed, som senere ble en viktig samarbeidspartner for både Don Martin og Gatas Parlament. Kritikerne var derimot ikke så voldsomt begeistret. ”Don Martins tredje album skal også bli hans siste på engelsk. Og godt er det,” skrev Dagbladet.

Gatas Parlament er et av Norges mest aktive og produktive hiphopband gjennom hele 2000-tallet, men Don Martin klarer fortsatt å samtidig holde liv i solokarrieren, nå med norske tekster. I 2006 ga han ut Motgift EP sammen med Supa Sayed, en utgivelse som startet som et skjult bonusspor på Situation Normal All Fucked Up.

”Selv om jeg var med fra starten av i norskspråklig rapping, så er det egentlig først de siste par årene jeg har tatt det seriøst, og ikke før i år at jeg egentlig begynte å legge noe arbeid i norske tekster,” sa han til Ballade.no.

Selv da Gatas Parlament ga ut to studioalbum i 2008, hvilte ikke Don Martin på laurbærene. I 2009 gikk han i studio med rapperen og produsenten Jester, og i august ga duoen ut det 90-tallsinspirerte albumet Sikter på månen og lander på taket. I 2013 fikk han en stor suksess med singelen 'Nilsen', der han delte mikrofonen med produsent Tommy Tee. Han har ellers også markert seg som skribent og samfunnsdebattant.