Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Desperado

Dannet: juni 2002
Splittet: januar 2008
Fra: Trondheim

Trøndersk hardcoreband som var aktive fra sommeren 2002 til januar 2008. De spilte illsint og aggressivt, med tempo, energi og en intens og brutal vokal som sterke karakteristika. Politiske tekster framført med overbevisning var også et kjennetegn for Trondheims-bandet. Deres første besetning besto av Thomas Ryjord (vokal), Kurt Sprenger (gitar), Eskild Næss (bass), Thomas Øvrevik (slagverk) og Eivind Vangen (gitar). Vangen ble erstattet av Asgeir Engan i 2006. Bakgrunnen for at Desperado så dagens lys, var at Eskild Næss og Thomas.. Les mer..

Trøndersk hardcoreband som var aktive fra sommeren 2002 til januar 2008. De spilte illsint og aggressivt, med tempo, energi og en intens og brutal vokal som sterke karakteristika. Politiske tekster framført med overbevisning var også et kjennetegn for Trondheims-bandet. Deres første besetning besto av Thomas Ryjord (vokal), Kurt Sprenger (gitar), Eskild Næss (bass), Thomas Øvrevik (slagverk) og Eivind Vangen (gitar). Vangen ble erstattet av Asgeir Engan i 2006.

Bakgrunnen for at Desperado så dagens lys, var at Eskild Næss og Thomas Ryjord i en kort periode spilte sammen i hardcorebandet Rifu. Da Ryjord sluttet der, bestemte de seg for å lage et nytt band. Motivasjonen var ifølge vokalist Ryjord å lage et band som var en fest på scenen, de skulle spille hardere og skape et liv som gjorde det umulig for publikum å stille seg likegyldig til dem. Dessuten ønsket de å se verden gjennom vinduet på en turnébuss. De var fem kompiser som sammen skulle lage musikk som betydde noe for dem personlig, og som kunne bidra til at de kom seg rundt og traff likesinnende mennsker.

Desperado uttrykte at de ønsket å ta klassisk screamo til et mer forståelig, men ikke mer kommersielt nivå. De var samtidig en motreaksjon mot apati og tradisjonsbæring, de ville skape engasjement og ikke være noens dukke. Bandet gjorde et poeng ut av at de ville lage og produsere sine egne utgivelser: DIY-ånden sto sterkt. De satte opp turnéene sine selv, ga ut plater på eget selskap (Dead Letter Records), og var ikke interessert i platekontrakter. I tråd med dette uttalte vokalist Thomas Ryjord et varsko mot økt profesjonalisering av festivalen by:Larm da den ble arrangert i Trondheim i 2003 - hele bakgrunnen for by:Larm er jo at uetablerte artister skal kunne komme seg opp og fram. Ryjord ble også en av de viktigste drivkreftene bak den alternative festivalen “Never Mind Bylarm” på UFFA, et ungdomshus både Ryjord og bassist Næss var tilknyttet i flere år. I 2004 uttalte Desperado til Adresseavisen: “Vi har valgt å legge oss på en linje hvor vi ikke sender inn demoer til Zoom, by:Larm, Trøndersk Mesterskap eller hva det skulle være. Vi er ikke et band som spiller på talentkonkurranser, vi er et band.”

Desperado var påvirket av alt fra The Stooges til The Blood Brothers. Ellers kan assosiasjonene gå til internasjonale hardcoreband som At The Drive In, Yage, Songs of Zarathustra, The Icarus Line, Breach eller Cult of Luna.

I august 2003 ga de ut en selvtitulert EP, og ett år og en måned senere ga de ut sitt første album Evacuation, der kritikerne dro sammenligninger både til JR Ewing og Refused.

I februar 2005 spilte de inn den firespors EP-en Low Fidelity Crust Sessions i Oslo. Den ble gitt ut 18. juni samme år, og førsteopplaget ble utsolgt på tre uker. Spesielt låta “All Hat, No Cattle” ble en favoritt blant mange. Sommeren videre besto av en femukers Europa-turné, de var  support for Entombed på Tautrafestivalen og holdt konsert foran 2000 mennesker på Storåsfestivalen. De ble dessuten Ukas Urørt og etter hvert også Månedens Urørt.

I januar 2006 laget NRKs Lydverket en reportasje om hardcoremiljøet i Trondheim, og her ble Desperado tildelt en sentral rolle. Med ny gitarist i Asgeir Engan denne våren, ble bandets utvikling mot et mørkere landskap komplett. Engan hadde en tyngre måte å spille på, og var mer inne på metallmusikk enn Eivind Vangen hadde vært. Sommeren 2006 spilte bandet på en rekke festivaler, før de slapp albumet Thugs den 10. september.

I forbindelse med denne utgivelsen uttalte vokalist Ryjord at tekstene deres ofte handlet om folk som er på feil side av de etablerte normer, og at bandet hadde mer sympati for dem, enn de som er med på å etablere normene. De ønsket å utfordre psykologien rundt rett og galt, og utforsket området på kanten av det folk kaller “lovlig” eller “anstendig”. På Thugs, innspilt i Brygga Studios, fikk de med seg Kristin Jensen fra Hopalong Knut på “Fehu”, og med denne låta viste bandet også en litt annen side av seg selv. Dette var et mørkt og monumentalt album, og var kanskje deres minst rocka og mainstream-tilpassede utgivelse. Skiva fikk god mottakelse både blant publikum og kritikere, noe som etter hvert hadde blitt vanlig kost for bandet. Etter eget sigende gikk de med Thugs mer inn i de nordiske skoger, og de så mer mot nordisk metall. En ekkomaskin fra 70-tallet fikk også stort spillerom på plata.

Norgesturnéen startet i Tromsø 13. september. Deretter høvlet de over ni land og 40 konserter på under to måneder, og turnéen var så lang at enkelte i bandet faktisk valgte å si opp sin faste bopel. I oktober samme år slapp britiske Stunted Records Beauty is the first Victim i Storbritannia, til strålende kritikker og omtaler i blader som Kerrang! og Rocksound. Albumet var en samling av Desperados tidligere utgivelser på øyriket. Bandet fikk med dette også oppmerksomhet utenfor punkmiljøene. Hele 2006 var en eneste musikalsk opptur for bandet, som da hadde begynt å ta musikken og spillinga mer på alvor. Ryjord forteller: “Det året var utrolig spennende, det var mye som skjedde, og mange nye mennesker fikk øynene opp for Desperado. Men da vi var ferdige med turnéen den høsten var vi bare resignerte.”

Desperado spilte på by:Larm både i 2006 (Tromsø, som demoband) og i 2007, i strid med sine tidligere uttalelser. De begrunnet sin deltakelse på et arrangement de tidligere hadde avskrevet, med at de hadde mer tillit til by:Larm enn tidligere år, og så at band kunne delta der på egne premisser uten å bli en del av bransjefesten. De mente at by:Larm hadde utviklet seg fra å være en fest for norske platedirektører og deres nye popband, til å inkludere subsjangre og lykkes i å nå fram til musikkinteresserte utover landegrensene. Bandet følte samtidig at de hadde etablert seg såpass mye at de var blitt et band som bransjen måtte ta stilling til, og at det derfor var dumt å fortsette å gjemme seg i kjellermørket.

3. september 2007 ble Thugs sluppet i Storbritannia. Høsten 2007 skulle egentlig inneholde flere turnéer i England i kjølvannet av denne lanseringen. Men gode anmeldelser til tross, bestemte bandet seg for å kansellere all videre aktivitet.

På bandets egen hjemmeside kunne man tidlig i 2008 lese: “Long time. No see. Desperado is dead. We noticed already last summer that we had used up all the gunpowder and burned out all fuses. We will load our guns for two last shows here in Norway.” Det gjorde de, og avsluttet sin karrière med to konserter i Oslo (Garage) og Trondheim (Blæst) den 17. og 18. januar. Ryjord forteller: “Vi hadde veldig lyst å satse videre, mye på grunn av at den siste lange turnéen i Europa hadde gitt oss så mye tilbakemeldinger, og vi så at det var et helt annet grunnlag for å spille en smal sjanger som hardcore i europeiske land. Men flere av oss jobbet veldig mye med andre prosjekter, og vi hadde enda stor gjeld fra utgivelsen av Thugs, så vi var ikke helt klare for å ofre alt for å gjøre nye lange turnéer dette året. Vi hadde blitt et profesjonelt band som spilte veldig bra konserter, men det ble for mye alvor og opplegg rundt det. Vi syntes at vi hadde mistet litt av utgangspunktet for å drive med dette, og da var det vanskelig å finne ny motivasjon.”

I dag har de fleste bandmedlemmene mer faste jobber enn før. Eskild Næss har diverse musikalske projekter, er tekniker på Trøndelag Teater og driver Nautilus Studio sammen med Asgeir Engan, som fortsatt spiller i The Reilly Express og har fast jobb. Thomas Øvrevik spiller trommer i rockabillybandet Honkeytonk Trouble, Kurt Sprenger spiller gitar i grindcorebandet Sexy Police. Thomas Ryjord og Eivind Vangen har ikke hatt offisielle musikalske projekt etter Desperado, men Ryjord har markert seg både som bookingansvarlig og festivalsjef for Storåsfestivalen.

Medlemmer

Asgeir Engan Gitar (2006 - )
Eivind Vangen Gitar ( - 2006)
Eskild Næss Bass
Kurt Sprenger Gitar
Thomas Ryjord Vokal
Thomas Øvrevik Trommer

Utgivelser (singel/EP)

Desperado
Low Fidelity Crust Sessions
2005

Medvirker på

Diverse artister
Te Hælvete med aill sammen
2005
Diverse artister
by:Larm Live Tromsø 2006
2005