Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Déjà Vu

Dannet: 1975
Fra: Sarpsborg

Déjà Vu ble dannet sommeren 1975. I utgangspunktet er det to karer fra Askim/ Hobøl som må tilskrives hovedansvaret for gruppens tilblivelse, nemlig Svein Rønning (gitar, vokal) og Knut Ragnar Lie (trommer, vokal). Begge hadde tidligere spilt sammen i Høst, et rikskjent heavyband som blant annet hadde utgitt et kritikerrost album, På sterke vinger. Høst utmerket seg ved å synge på norsk. Bandet omtales blant annet i Jan Eggums store pop- og rockeleksikon som utkom.. Les mer..

Déjà Vu ble dannet sommeren 1975. I utgangspunktet er det to karer fra Askim/Hobøl som må tilskrives hovedansvaret for gruppens tilblivelse, nemlig Svein Rønning (gitar, vokal) og Knut Ragnar Lie (trommer, vokal). Begge hadde tidligere spilt sammen i Høst, et rikskjent heavyband som blant annet hadde utgitt et kritikerrost album, På sterke vinger. Høst utmerket seg ved å synge på norsk.

Bandet omtales blant annet i Jan Eggums store pop- og rockeleksikon som utkom i september 2005. Videre kan nevnes at Knut R. Lie på sekstitallet spilte i askimgruppen Just Conserved som kan vise til andreplass i Østfoldmesterskapet på Folkets Hus i Sarpsborg i 1966. For å komplettere bandet måtte herrene Rønning og Lie søke mot Sarpsborg for å finne musikere.

Deres valg falt på Kai Grønli på vokal, tidligere kjent fra gruppene New Generation Group og Cefalu, Per Langsholt på bass og Harald Otterstad på keyboard. Sistnevnte hadde tidligere fartstid blant annet som organist i Klas Max og Oskar Band.

Gruppen var nå komplett, og majoriteten bestod med andre ord av sarpinger. Derfor må det være rimelig å betrakte Déjà Vu som et sterkt Sarpsborg-influert band. I første del av gruppens eksistens hadde man for øvrig øvingsbase på gamle Ise skole, senere bolig til kunstmaleren Walther Aas.

Déjà Vu var en eksponent for en progressiv musikkstil, nemlig symforock hvor temaene kunne være til dels lange, pompøse og intrikate, med mye bruk av nyere lydkilder som blant annet synthesizere og mellotron. Inspirasjonskilder var grupper som Yes, Gentle Giant, Genesis, Camel, og så videre. Svein Rønning skrev det aller meste av gruppens repertoar.

Det ble aldri utgitt noe album mens Déjà Vu var et aktivt band. Imidlertid hadde bandet fått testpresset noen LP-er ved hjelp av Fred Eng, senere label manager i Warner Brothers, Norge. Eng var gruppens mikser, samt at han den gang arbeidet på et platelager i Oslo. Tanken med matrisene var å bruke disse i markedsføringsøyemed. Imidlertid ble det aller meste av platene varmeskadet av en stråleovn.

Under arbeidet med innspillingen av gruppens repertoar sluttet bassist Per Langsholt og erstatter ble mossingen Per Amundsen. Senere finner man den godeste Langsholt i andre østfoldgrupper, blant annet Al Capone. Déjà Vu deltok på Frikonserten den 13.06.76 i Gansrødbukta i Fredrikstad , og ved  tilsvarende arrangement året etter, nemlig Frikonserten 06.03.77 i Kongstenhallen, for øvrig med over 2000 tilhørere. Senere ble det avholdt konsert på blant annet Speilet i Fredrikstad og Grand-kjelleren i Sarpsborg. På grunn av medlemmenes spredning over 'hele' Østfold ble det etter hvert vanskelig å holde trådene samlet, og ved overgangen til 1978 ble gruppen oppløst.

Svein Rønning etablerte eget lydstudio i Fredrikstad, Roxy Studio, hvor mange Østfold-grupper senere foretok sine innspillinger. Knut R. Lie finner man senere i askergruppen Soldier Blue med ikke ukjente Morten Harket som vokalist. Per Amundsen blir involvert i ulike mossegrupper, Kai Grønli finner man etter hvert som en av hovedpersonene i store oppsetninger som Chess og Isfront i Fredrikstad. Dessverre døde han altfor tidlig, i mars 1994, bare 39 år gammel. Harald Otterstad startet, blant annet sammen med Lasse Karlsen og Kjell Widlund, gruppen Friendship.

Men det skulle vise seg at Déjà Vu ikke ble glemt. I 1995 fikk en svensk produsent og lydmann, Torbjørn Hedstrøm, høre en av de gamle LP-matrisene. Dette resulterte i at selskapet Research Records valgte å utgi gruppens innspillinger i form av en CD som fikk tittelen Between the leaves. Om ikke dette var nok, så ble det i regi av det svenske selskapet Record Heaven utgitt en såkalt picture disc, en ekte, 'gammeldags' vinyl-LP med farger og mønster. Ingen av medlemmene i Déjà Vu har hatt noe med disse utgivelsene å gjøre, og de har etter omstendighetene valgt å glemme alt som heter opphavsrettigheter.

Medlemmer

Knut Ragnar Lie Trommer
Per Amundsen Bass
Per Langsholt Bass
Svein Rønning Gitar

Utgivelser (album)

Déjà Vu
Deja Vu
1996

Utgivelser (singel/EP)

Déjà Vu
Secrets
1999

Medvirker på

Diverse artister
Mosserock 30 År - 1965-1995
1995