Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Danko Fjeld Andersen

Dannet: 1990
Splittet: 1996

Roots-trio bestående av kanadieren Rick Danko (vokal, bass, gitar), nordmannen Jonas Fjeld (vokal, gitar) og amerikaneren Eric Andersen (vokal, gitar). De tre kom sammen i 1990, da Fjeld hjalp Andersen under innspillingen av et album i New York. Der dukket også Danko fra legendariske The Band opp. Etter å ha sunget sammen på en klubbkonsert, bestemte de seg for å legge ut på turné. Det meste av Norge ble besøkt våren 1991, og samarbeidet var så vellykket at.. Les mer..

Roots-trio bestående av kanadieren Rick Danko (vokal, bass, gitar), nordmannen Jonas Fjeld (vokal, gitar) og amerikaneren Eric Andersen (vokal, gitar). De tre kom sammen i 1990, da Fjeld hjalp Andersen under innspillingen av et album i New York. Der dukket også Danko fra legendariske The Band opp. Etter å ha sunget sammen på en klubbkonsert, bestemte de seg for å legge ut på turné. Det meste av Norge ble besøkt våren 1991, og samarbeidet var så vellykket at en plate ble planlagt.

Albumet Danko Fjeld Andersen (1991) var et historisk møte mellom amerikansk og norsk folklore. Låtmaterialet var en blanding av nye og gamle komposisjoner, og blant musikerne var Knut Reiersrud, Kristin Skaare, Rune Arnesen, Lasse Hafreager, Vidar Busk, Garth Hudson fra The Band og Hallvard T. Bjørgum på hardingfele. Platen var utstyrt med «liner notes» skrevet av den anerkjente amerikanske musikkhistorikeren Robert Palmer, og den fikk fortjent nok Spellemannprisen. Rick Danko ble således den første kanadier som mottok det norske trofeet. Albumet ble også utgitt av det amerikanske selskapet Rykodisc i 1993, og trioen mottok prisen «The American National Association Of Independent Record Distributors Award» i USA året etter.

I november 1994 kom oppfølgeren Ridin' On The Blinds, igjen en imponerende miks av to kontinenters musikalske arv. Denne gang var det Andersen selv som skrev omslagets artikkel, og han føyde til utførlige kommentarer om hver innspilling. Musikerne var mange av de samme som på den første platen, i tillegg til folk som Bugge Wesseltoft, Jørun Bøgeberg, Kirsten Bråten Berg, Tone Hulbækmo, Bent Bredesen og Lillebjørn Nilsen. Mye av musikken var preget av norsk folklore, med bruk av seljefløyte, hardingfele, langeleik og diverse harper.

Trioen fikk et skudd for baugen da Danko et par år senere ble arrestert i Japan for å være i besittelse av heroin. På grunn av dette måtte en planlagt turné avlyses. Dessverre fikk trioen aldri muligheten til å samarbeide igjen. Rick Danko døde 10. desember 1999, og dermed ble punktum satt for et av de mest spennede samarbeid i norsk musikkhistorie.

Medlemmer

Eric Andersen Vokal, gitar
Jonas Fjeld Vokal, gitar
Rick Danko Vokal, bass, gitar