Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Christel Alsos

Født: 20. desember 1984
Også kjent som: Christel Alsos Monsen
Fra: Fauske

Christel Alsos Monsen (f. 20.12.1984) er en sanger og låtskriver fra Fauske i Nordland. Hun vokste opp i en familie hvor musikk var en naturlig del av hverdagen, og der både mor, søstre og kusiner sang i kor. Alsos valgte imidlertid å holde seg utenfor korbevegelsen og i stedet akkompagnere sin egen sang med gitar og piano. Blant artistene hun lot seg inspirere av i ungdommen var Joni Mitchell, Radka Toneff, Nick Cave og .. Les mer..

Christel Alsos Monsen (f. 20.12.1984) er en sanger og låtskriver fra Fauske i Nordland. Hun vokste opp i en familie hvor musikk var en naturlig del av hverdagen, og der både mor, søstre og kusiner sang i kor. Alsos valgte imidlertid å holde seg utenfor korbevegelsen og i stedet akkompagnere sin egen sang med gitar og piano. Blant artistene hun lot seg inspirere av i ungdommen var Joni Mitchell, Radka Toneff, Nick Cave og Jeff Buckley.

Sommeren 2001 holdt 16 år gamle Christel Alsos sin første konsert på en Fauske-kafé ved navn Huset, og i tiden som fulgte opptrådte hun mye i nærmiljøet. Det var på en slik opptreden at hun ble oppdaget av en NRK-medarbeider i Tore Strømøys lørdagsshow, Noen bedre. Dette førte til at Alsos høsten 2004 sang Leonard Cohens ”Hallelujah” i beste sendetid på NRK1.

På dette tidspunktet hadde hun allerede fullført musikklinja på en folkehøyskole på Gjøvik, og flyttet til Oslo for å satse for fullt på artistkarrieren. Her fikk hun en god medhjelper i den svenske manageren Henrik Hawor, og snart kom hun også i kontakt med produsent Arvid Solvang, mannen som er best kjent gjennom samarbeidet med Maria Mena.Solvang falt pladask for Alsos sin småhese og inderlige stemme, og de to begynte å jobbe sammen i studio. Hun skrev mange låter i denne perioden. Flere av dem handlet om hjemlengsel, om å bo alene i en stor og ukjent by, og om det å lengte etter noe på andre områder i livet. Da låtene kom SonyBMG for øre, tok det ikke lang tid før en platekontrakt var i boks.

Høsten 2006 ble den drømmende og luftige balladen ”Come On” sluppet som førstesingel, og den vakre låta ble raskt en stor radiohit. I januar 2007 kom debutplata Closing The Distance, etter mye forhåndsomtale i media. Blant annet opptrådte Alsos i NRKs fjernsynsprogrammer Store Studio og Først og sist.

Albumet gikk inn på 3. plass på VG-lista uka etter hennes akustiske framføring av radiosingelen ”Come back to me” i stolen hos Fredrik Skavlan. Til sammen solgte plata over 30 000 eksemplarer.

Anmeldelsene av Closing The Distance var noe sprikende. Mens enkelte lokalaviser var svært begeistret for albumet, hevdet flere av hovedstadsavisene at låtmaterialet ikke var sterkt nok. Alsos’ stemme ble imidlertid lovpriset over hele linja. Videoen til ”Come On” ble nominert til beste video under Spellemannprisen i 2008, mens Alsos ble nominert til ”Beste kvinnelige artist”.

«Please Say» var en liten radiohit i forkant av andrealbumet Tomorrow Is (2010), som nådde 6. plass og fikk ni uker på VG-lista. For dette ble hun Spellemannpris-nominert i klassen «årets kvinnelige artist». Arvid Solvang var nok en gang produsent, to av sangene var duetter med Thom Hell, og Alsos tolket Leonard Cohens «Suzanne» og Travis’ «Driftwood». Hun uttalte til pressen at «alle låtene er skrevet ut fra en eller annen form for kjærlighet; tapt, funnet eller ønsket».

I 2010 sang Alsos dessuten duetten «Baby It’s Cold Outside» med Kurt Nilsen på hans album Have Yourself A Merry Little Christmas. Hennes nye album ble innspilt med svenske musikere og produsenten Tobias Fröberg på Gotland. Første forsmak kom høsten 2012 i form av singlen «Conquer».

Christel Alsos har blitt omtalt som en del av den såkalte ”jentebølgen”, et begrep som ble mye brukt i forbindelse med andre solodebutanter som Mira Craig, Elvira Nikolaisen, Marthe Wulff, Marit Larsen og Susanne Sundfør.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (singel/EP)

Christel Alsos
Come Back to Me
2007