Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Built For Speed

Dannet: 1997
Også kjent som: The Three Andies + Little Andy &The Old Cats
Fra: Elverum

Rockabillyband fra Elverum, startet i 1997. En glovarm augustdag under Elverumsdagene i 1995 holdt en trio bestående av Andreas Holø, Anders Westhagen og hans sju år gamle sønn, også ved navn Andreas, en improvisert konsert utenfor en lokal musikkforretning, drevet av sjuåringens bestefar. De kalte seg The Three Andies. Repertoaret besto for det meste av rockabilly- og rock’n’roll-klassikere, fra blant andre Gene Vincent, Eddie Cochran, Johnny Burnette Rock’n’roll Trio, Stray Cats, samt et par Stevie Ray Vaughan-låter for bluesfansen. Dette var en.. Les mer..

Rockabillyband fra Elverum, startet i 1997.

En glovarm augustdag under Elverumsdagene i 1995 holdt en trio bestående av Andreas Holø, Anders Westhagen og hans sju år gamle sønn, også ved navn Andreas, en improvisert konsert utenfor en lokal musikkforretning, drevet av sjuåringens bestefar. De kalte seg The Three Andies.

Repertoaret besto for det meste av rockabilly- og rock’n’roll-klassikere, fra blant andre Gene Vincent, Eddie Cochran, Johnny Burnette Rock’n’roll Trio, Stray Cats, samt et par Stevie Ray Vaughan-låter for bluesfansen. Dette var en gedigen suksess, og capsen til lille Andreas ble breddfull av mynter på kort tid.

Far og sønn Westhagen hadde spilt hjemme i stua siden Andreas var tre år gammel, og det eksisterer et kassettopptak fra 1991 hvor de gjør en versjon av ”Teenage Boogie”. Vi snakker altså om en trommeslager med fire års fartstid som debuterte offentlig denne augustdagen i 1995.

Vi hopper to år fram i tid: Anders og Andreas Westhagen hadde gjort noen spillinger sammen med sin kamerat Lars Brendhagen på ståbass, men denne gangen hadde Brendhagen andre forpliktelser. Anders kontaktet sin gamle nabo Ole Evensen, som akkurat hadde flyttet hjem fra Sverige, hvor han tilfeldigvis hadde begynt å spille kontrabass. Evensen var villig til å gjøre et forsøk, og under den første øvingen i det westhagenske kjøkken kokte det nesten over, og da snakker vi ikke om maten.

Med Brendhagen hadde de kalt seg Little Andy & The Old Cats, men de innså at de trengte et tøffere navn. Built For Speed var tittelen på en Stray Cats-låt, og det passet bra. Flere har da også sammenlignet Anders Westhagen med Brian Setzer. At han er en meget god gitarist, er det i hvert fall ingen tvil om.

Dessuten er Anders Westhagen en original låtskriver som sørger for at gruppa har et variert og egenartet repertoar. Når man legger til at han synger meget godt, og langt fra har utseendet mot seg, skjønner vi at Built For Speed her har en frontfigur andre band virkelig kan misunne dem. Han kan minne litt om Eddie Cochran.

Sin alder til tross (”nå var'n blitt ni”), var Andreas en habil trommis med nesten seks års erfaring. Faren hadde tilbrakt sju år som gitarist og stundom som vokalist i det nesten legendariske rock’n’roll-bandet Teencats, og tre år i det Fabulous Thunderbirds-influerte bluesbandet Powerful Stuff, hvor Andreas Holø, bassisten fra The Three Andies, var sanger og gitarist.

Evensen hadde flere år som bassist i The Daltons på samvittigheten, samt trommis- eller bassiststatus - alt ettersom hvem som var tilgjengelig - i The Rockin' Rhythm Bandits, to band fra kjernen i Oslos teddyboy-miljø. Få kunne traktere en ståbass som Evensen. Allikevel ble Built For Speed – på grunn av enkeltes unge alder - sett på som en kuriositet. Helt til de begynte å spille.

Året etter gjorde de sine første utenbys spillejobber, og under en konsert i Oslo kom R.O.C.K.-redaktør Tor Arne Petzold med et tilbud som var umulig å avslå: de kunne få gi ut skive. Petzold hadde startet eget plateselskap, og ønsket Built For Speed som sin første utgivelse. 'Samme hva dere spiller inn, jeg gir det ut!' var hans beskjed. Her var det altså ikke snakk om å prøve å styre bandets kunstneriske uttrykk.

Dermed skred gutta til verket. Anders Westhagen skrev flere låter, bandet øvde dem inn, og kameraten Asbjørn Holmseth rigget opp sitt digitale Roland-studio. Albumet ble spilt inn i løpet av to varme søndager sommeren 1999, fikk tittelen Nasty, og ble gitt ut på Petzolds label Flipside i februar året etter. Det kom riktignok ikke akkurat på VG-lista, men fikk noen hyggelige anmeldelser rundt omkring.

Built For Speed gjorde sin TV-debut på barneprogrammet Kykelikokos, hvor de spilte to låter fra albumet live. De fikk litt oppmerksomhet utenlands også, og deres 'We're gonna have a party' ble brukt som åpningsspor på den amerikanske samle-cd-en Friday Nite Rumble #9.

Etter noen år begynte gutta å jobbe med sitt andre album, denne gangen i MLP Studio i Gjøvik. I løpet av en intens helg spilte de inn hele albumet, live i studio. Skiva, som fikk navnet Gretschoholic... and other love songs, ble utgitt i april 2004. Nok en gang ble det utgivelse på Flipside Records. Pressen gikk av skaftet, gutta spilte mye rundt omkring, og plata solgte… ikke stort.

For mange er rockabilly først og fremst livemusikk. Kjøper de en rockabillyplate, er det gjerne med noen av de store navnene, men de går likevel ut og ser mindre kjente band. Denne holdningen gjør det selvfølgelig ikke lett for rockabillyband å selge skiver, ikke engang et så originalt og tøft band som Built For Speed.

Men spillejobber har det i hvert fall blitt bra med for hedmarkingene. Takket være sin egen sound appellerer de både til bluesfolk, punkere, 'vanlige folk', og naturligvis rockabillymiljøet. De har delt scene med rockabillystorheter som The Polecats, Robert Gordon, Darrel Higham & the Enforcers og The Slim Jim Phantom Trio, og de har spilt på bluesfestivaler, rockabillyfestivaler, MC-festivaler og klubber, fra Tyskland i sør til Kirkenes i nord.

Built For Speed har, i motsetning til for eksempel Twang Gang, lite ”billy” i sin rockabilly. Altså lite country, eller hillbilly som countrymusikken ble kalt i gamle dager. Det er nok hovedgrunnen til at det ikke har blitt stort med spillejobber på countryfestivaler og countryklubber.

Foruten gode egne låter, ofte med originale tekster som ”She’s A Guy” og ”Gretschoholic”, byr Built For Speed gjerne på uvanlige valg av coverlåter. Ikke mange rockabillyband gjør låter av Motörhead og The Kinks!

Høsten 2008 holdt de på i Lowride Studio i Elverum, med trommis Andreas Westhagen ved spakene, og spilte inn sitt tredje album Even Roadis Get Their Share som ble utgitt i 2009.

Built For Speed bidro også med tre låter, hentet fra deres andre album og signert Anders Westhagen, på samleutgivelsen Boppin’ Up North vol. 1 på Rockaround Records fra Trysil.

Medlemmer

Anders Westhagen Gitar
Andreas Holø Bass
Andreas Reiten Westhagen Trommer
Ole Evensen Kontrabass (1997-)