Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Brutal Kuk

Dannet: 2000
Fra: Trondheim

Hardcore-/punkband som startet opp i Trondheim høsten 2000. Originalbesetningen besto av Jørgen Nøvik (vokal, f. 1979), Vegard Mølnvik (gitar, f. 1977) og Ivan Sunde (trommer, f. 1979) fra Inderøy, samt Henning Bakken (gitar, f. 1979) og Øyvind Vollan (bass, f. 1980) fra Trondheim. Henning Bakken forlot bandet sommeren 2007, og ble erstattet av Thomas ”Sull” Johansen (f. 1976) fra Rognan. Høsten 2013 forlot Vegard bandet, og ble erstattet av gammelgitarist Henning bakken. Brutal Kuk regnes som et av de.. Les mer..

Hardcore-/punkband som startet opp i Trondheim høsten 2000. Originalbesetningen besto av Jørgen Nøvik (vokal, f. 1979), Vegard Mølnvik (gitar, f. 1977) og Ivan Sunde (trommer, f. 1979) fra Inderøy, samt Henning Bakken (gitar, f. 1979) og Øyvind Vollan (bass, f. 1980) fra Trondheim. Henning Bakken forlot bandet sommeren 2007, og ble erstattet av Thomas ”Sull” Johansen (f. 1976) fra Rognan. Høsten 2013 forlot Vegard bandet, og ble erstattet av gammelgitarist Henning bakken.

Brutal Kuk regnes som et av de mest sentrale norske punkbandene etter år 2000.

Brutal Kuk stammer fra miljøet rundt ungdomshuset UFFA i Trondheim, hvor bandet også bestandig har øvd. Bakken og Vollan møtte Nøvik på UFFA i 1998, og sammen dannet de punkbandet Dårlig Hjort. Nøvik var innflyttet fra Inderøy, og hadde erfaring fra band som Småpønkarlaget og HIV - Håvard i Vaskerommet. Vollan var også bevandret i punkrocken, og hadde i ungdomsskoletida spilt i [(punk) Ugress] og noe senere i Surnadal Camping.

Dårlig Hjort, som så dagens lys i 1998, spilte oi-punk etter britisk tradisjon, og materialet besto blant annet av låta «Trondheim Curling» og The Last Resort-låta «Violence In Our Minds».

Dårlig Hjort gjorde tre konserter: på bandromkveld og pøbelrock på UFFA i 1998 og 1999, og en hyllestkonsert til Johnny Cash på Veita scene 18. desember 1998. Her gjorde bandet Cash’ «Country Boy» og «Ring of Fire», og mottok rosende omtale i Adresseavisen.

I løpet av 1999 gikk lufta ut av ballongen for Dårlig Hjort sin del, men et nytt prosjekt var i gjære. So much hair – but how to cut it? ble dannet i bandrommet på UFFA våren 1999. Bandet hadde samme besetning som Dårlig Hjort, og musikken var i samme sjanger.

Navnet So much hair, but how to cut it? er i likhet med Dårlig Hjort og Brutal Kuk et godt eksempel på medlemmenes forlystelse over billige ordspill. Navnet er en parodi på bandene So much hate og Life – but how to live it?, og kan ses som et uttrykk for vennskapelig, intern mobbing mellom de beslektede miljøene rundt UFFA og Blitz.

So much hair, but how to cut it? gjorde en opptreden på Scum of the Slum-festivalen i 2001, men ble aldri et seriøst, satsende band.

Behovet for å spille punk for alvor ble derfor snart presserende. Nøvik, som i oppveksten på Inderøy hadde spilt med Ivan Sunde i HIV – Håvard i Vaskerommet og Vegard Mølvik i Larvjudas, rekrutterte disse som henholdsvis trommeslager og gitarist. Øyvind Vollan som til da hadde spilt trommer, ble dermed forflyttet til bassen.

Brutal Kuk ble etter eget sigende «starta for å lag et bra punkband», og det ble raskt satset på egenkomponerte låter. Den første låta bandet laget var «Getting Sick», som ble skrevet av Øyvind Vollan. Av de tidlige låtene finner man også «Jugdement Night», «Strange», «Feel the Hate» og «Nothing To Loose».

Navnet Brutal Kuk ble klekket ut på et fuktig nachspiel, og er et ordspill på det amerikanske hardcorebandet Brutal Truth. Bandets første opptreden var på Scum of the Slum-festivalen på Svartlamon i august 2001.

Bandnavnet og den gode kvaliteten på musikken skaffet Brutal Kuk raskt mye oppmerksomhet. Et tidlig høydepunkt var konserten på UFFA-husets 20-årsjubileum 9. november 2001, hvor bandet varmet opp for Backstreet Girls foran en fullstappet konsertsal.

Den 26. januar 2002 var Brutal Kuk klare for sin første konsert utenbys. Bandet var booket til Blitz, men ble i siste liten nektet å spille. Bandnavnet, samt en konsertplakat som viste den muskuløse actionfilmstjerna Dolph Lundgreen med et digert, blottet lem og en rykende pipe mellom hendene, ble for kraftig kost for feministiske krefter internt på Blitz. Dette, i kombinasjon med at bandet The Cumshots nettopp hadde spilt på Blitzhuset, fikk begeret til å renne over for feministene, og konserten ble stoppet. Episoden fikk svært mye oppmerksomhet i musikkmiljøet, og førte til intern oppvask på Blitzhuset. Representanter for bookinggruppa på Blitz fikk likevel avviklet konserten, på utestedet Nyx i Oslo.

Brutal Kuk ga ut sitt første album If you want cock den 1. februar 2003. Platetittelen er et åpenbart ordspill på AC/DCs If you want blood. Innspillingskostnadene var minimale, for ikke å si ikkeeksisterende. Trommesporene ble innspilt på UFFA, resten på et lite loft på Svartlamon kalt Studiff.

Bandet gjorde alt sjøl, men fikk produsenthjelp av Rune Nygård. Albumet ble utgitt under labelnavnet Lademoen Punkforening, men trykkinga ble i realiteten finansiert av et lån fra mora til vokalist Nøvik, som senere fikk pengene tilbake.

If you want cock består av ti låter, hvorav én, «Samme gamle», er med norsk tekst. Plata ble godt mottatt både av presse og publikum, og fikk terningkast 5 i Adresseavisen.

Brutal Kuk fikk stor publikumsrespons på «Samme gamle». Teksten er trøndersk, og bandet bestemte seg for å fortsette å skrive på dialekt. Dette ble forklart med et ønske om et ærligere uttrykk, samt tvil innad i bandet om kvaliteten på de engelske tekstene. Nesten ingen band i Norge spilte punkrock med norske tekster på den tiden, og bandet ville ta opp arven etter forbilder som for eksempel Wannskrækk, Jokke og Valentinerne, Z off og Per Bergersen.

Allerede samme år var Brutal Kuk klare med en ny utgivelse. EP-en En røyk og en ronk ble gitt ut den 2. november 2003. Den ble innspilt i Shabbey Road studio på kulturhuset Isak i Trondheim, og ble igjen produsert av Rune Nygård. Også dette var en lavbudsjettinnspilling, og trykkinga ble nok en gang finansiert av mor. Plata inneholder totalt seks låter, og fem av dem er på norsk.

EP-en inkluderer sangen «Troillan», som er skrevet av Henning Bakken og er en hyllest til Rosenborg Ballklubb. Den er basert på riff fra det amerikanske hardcorebandet The Strikes’ låt «Victims».

Også Dårlig Hjorts hyllest til curlingmiljøet, låta «Trondheim Curling», er basert på nettopp dette riffet.

En røyk og en ronk ble i likhet med alle Brutal Kuks utgivelser godt mottatt i lokalpressen. Samtlige  av bandets fire utgivelser har fått fem på terningen av Adresseavisens anmeldere.

Som alle punkrockband med respekt for seg selv har også Brutal Kuk vært i søkelyset på grunn av skandaler. Etter en konsert på Studentersamfundet i Trondheim i 2003, ble bandet kastet ut fra backstage av arrangøren og politiet.

Episoden er senere forklart med at konserten ble en frustrerende affære for bandet fordi en publikummer utløste et brannslukkingsapparat etter bare tre låter. Dette medførte at konserten måtte stoppes, noe som igjen resulterte i en ekstra lang backstagefest der «enkelte va sur og grinat». Konsekvensen ble at utagerende fyll og festing og påfølgende politieskorte ut.

Medlemmer av bandet har også blitt kastet ut etter en konsert på utestedet Blæst på grunn av puling på dass.

1. november 2005 kom Brutal Kuks andre album Berusalem, innspilt i Nautilus Studio og produsert av Øyvin Engan.

Plata ble innspilt med støtte fra Frifond, og er bandets mest forseggjorte innspilling. Den er av mange betraktet som bandets beste utgivelse og består av ti låter, samtlige med norsk tekst. På denne utgivelsen har bandet også fått drahjelp av eksterne tekstforfattere. Tittelkuttet «Berusalem» er skrevet av Morten Haugdal, og «Blø» er skrevet av Svein Sørslett.

Brutal Kuk har en betydelig konsertvirksomhet bak seg. Bandet har spilt i samtlige av landets største byer og har deltatt på en rekke festivaler. Av høydepunktene kan nevnes Storåsfestivalen i 2005, hvor bandet har stående publikumsrekord på Huldrascenen med anslagsvis 7-800 tilskuere. Bandet varmet også opp for The Misfits på Stavanger Punkrockfestival i april 2006, og spilte med Wannskrækk på UFFAs 25-årsjubileum i 2007.

Gitarist Henning Bakken forlot bandet sommeren 2007, angivelig fordi han var «lei og uinspirert» og var i ferd med å stifte familie. Thomas ”Sull” Johansen, tidligere gitarist i metalbandet Distrust, overlappet for Bakken i løpet av sommeren 2007 og er nåværende gitarist i bandet. Høsten 2013 forlot Mønvik bandet og ble erstattet av en inspirert og spillesugen, 'gammelgitarist', Henning Bakken.

8. mars 2008 kom Brutal Kuks foreløpig siste utgivelse Våkn opp ut. Plata er kun utgitt som en 7” vinyl-EP, og er innspilt i Laid Back Studios i Oslo med Simen ”Mormone” Jeystad som produsent. Dette var bandets første utgivelse på et plateselskap. Plata ble utgitt av M.W.L Music - We Like Records og inneholder fire låter. Låta «Trendnissa» er skrevet av Tor Ove Mikkelborg.

Alle utgivelsene Brutal Kuk har sendt til platebutikkene Tiger, Neseblod Records og Big Dipper har blitt utsolgt.