Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Britt Langlie

Født: 14. januar 1945
Fra: Trondheim

Sanger og skuespiller, f. 14.1.1945 i Trondheim. Hun debuterte på singel i 1963 med Sigurd Jansens orkester, «Aldri i livet» (Pretty Boy Lonely)/«Aldri mer» (Sum, sum, lilla sommarbi) før skuespillerdebuten på Trøndelag Teater i 1966, og har vært ved Det Norske Teatret fra 1967. Hun har vært en sentral skikkelse i norsk musikal siden hun var Hodel i Spelemann på taket (1968). Året etter spilte hun over hundre forestillinger som Pippi Langstrømpe, før hun ble landskjent som Josefine Torsøien.. Les mer..

Sanger og skuespiller, f. 14.1.1945 i Trondheim. Hun debuterte på singel i 1963 med Sigurd Jansens orkester, «Aldri i livet» (Pretty Boy Lonely)/«Aldri mer» (Sum, sum, lilla sommarbi) før skuespillerdebuten på Trøndelag Teater i 1966, og har vært ved Det Norske Teatret fra 1967.

Hun har vært en sentral skikkelse i norsk musikal siden hun var Hodel i Spelemann på taket (1968). Året etter spilte hun over hundre forestillinger som Pippi Langstrømpe, før hun ble landskjent som Josefine Torsøien i Egil Monn-Iversen og Harald Tusbergs musikalversjon av Bør Børson jr. (1972).

Med den samme åpne tillitsfullhet var hun Milja i Monn-Iversen/Tusbergs Ungen (1973). Begge ble utgitt på LP og filmatisert (1974). Andre suksesser er Prøysen-forestillingen Kjæm du i kveld (1974), Taube-kabareten Så lenge skuta kan gå (1978, også TV-versjon og plate 1979), og rollen som Shen Te/Shui Ta i Brecht-musicalen Det gode menneske i Sezuan (1975).

Hennes livs rolle er Piaf, spilt over 200 ganger fra 1980, og senere vist i TV. Platen fra oppsetningen kom i 1981 og var en studioproduksjon med utvidet, stort orkester, og lå åtte uker på VG-lista. Litt av en bragd for en norsk musikalplate. Etter denne enorme suksessen hadde hun hovedrollen i rockemusicalen Det er jo mitt show! (1982) på ABC-teatret, og hun var Gunvor Smikkstugun i Alf Prøysen/Finn Ludts Trost i taklampa (1984), teaterets siste forestilling i det gamle Casino (nå Filmteatret) i Stortingsgata.

På det nye teateret har hun deltatt i Cabaret Becaud og i Prøysen-forestillingen Så seile vi på Mjøsa. Hun var moren i Blodsbrør og Helene Westman i Monn-Iversen/Runar Borges Brørne Østermanns Huskors (1992).

Britt Langlie har ellers gjort seg sterkt bemerket innenfor et bredt rolleregister, både på Det Norske Teatret, på film og i TV, der hun blant annet var Ragnhild i serien bygget over Olav Duuns Medmenneske.

Hun har ikke vært særlig aktiv som plateartist, men synger tittelrollen i en studioversjon av Disneys Mary Poppins, i en svært individuell tolkning.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Britt Langlie
Piaf
1981