Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bridges

Dannet: 1978
Splittet: 1980
Også kjent som: Poem + Spider Empire + Thala & + the Layas Blues Band
Fra: Oslo

Magne Furuholmen og Pål Waaktaar (Gamst) var barndomskamerater, og startet band sammen allerede i tidlig ungdomsskolealder hjemme på Manglerud i Oslo. I gymnastiden spilte de sammen med Viggo Andreas Bondi (bass) og Øystein Jevanord (trommer). Da hadde Furuholmen flyttet til Asker, og det var der de øvde og begynte å få spillejobber. Den første tiden brukte de navnet Spider Empire. I 1978 skiftet de til Thala & the Layas Blues Band, før de samme år valgte navnet Bridges. Under.. Les mer..

Magne Furuholmen og Pål Waaktaar (Gamst) var barndomskamerater, og startet band sammen allerede i tidlig ungdomsskolealder hjemme på Manglerud i Oslo. I gymnastiden spilte de sammen med Viggo Andreas Bondi (bass) og Øystein Jevanord (trommer). Da hadde Furuholmen flyttet til Asker, og det var der de øvde og begynte å få spillejobber. Den første tiden brukte de navnet Spider Empire. I 1978 skiftet de til Thala & the Layas Blues Band, før de samme år valgte navnet Bridges.

Under oppveksten var Jimi Hendrix det store idolet, både for Waaktaar og Furuholmen. I bandets spede begynnelse spilte de begge gitar, og Furuholmen var vokalisten. Innbyrdes kniving om hvem som skulle synge og spille gitar, endte med at Furuholmen lærte seg å traktere tangentinstrumenter, og Waaktaar tok over på vokal. De var også opptatt av The Doors, og måtte dermed ha med orgel for å få den rette sounden, og Waaktaar skrev selv de engelske, poetiske tekstene – inspirert av The Doors’ Jim Morrison.

Bridges deltok i NM i Rock i Chateau Neuf i 1979, uten å vinne noen pris (Broadway News stakk av med den gjeveste), men én av tilhørerne likte i alle fall det han hørte, og oppsøkte bandet bak scenen. Det var Morten Harket, som Furuholmen og Waaktaar skulle komme til å samarbeide med seinere.

Til gode kritikker ga bandet i 1980 ut den selvfinansierte LP-en Fakkeltog. Året etter skiftet de navn til Poem, og startet innspilling av nytt album. Dette ble stanset på grunn av innbrudd i studioet, der alle tapene forsvant. Disse kom seinere til rette, men platen ble aldri utgitt – bandet ble oppløst samme år.

De neste årene dro Furuholmen og Waaktaar flere ganger til London for å prøve lykken hos plateselskapene der, og etter hvert fikk de med seg Harket og begynte på det møysommelige slitet som noen år seinere skulle betale seg i form av verdenssuksessen a-ha. Jevanord ble med i et tidlig deLillos, og hjalp dessuten sine venner i a-ha ved flere anledninger, både i studio og på scene.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Erik Hagelien Trommer (1978 – 1979)
Magne Furuholmen Tangenter
Paul Waaktaar-Savoy Vokal, gitar
Viggo Bondi Bass
Øystein Jevanord Trommer (1979 - )

Utgivelser (album)

Bridges
Fakkeltog
1980