Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bokken Lasson

Født: 7. januar 1871
Død: 3. august 1970
Også kjent som: Caroline Lasson
Fra: Oslo

Caroline Lasson, kabaret- og konsertsangerinne, 7.1.1871–3.8.1970, født i Oslo. Bokken Lasson var sangelev av blant andre Eva Nansen og Raimund von zur Mühlen, og opptrådte første gang som sangerinne i 1894, med romanser på programmet i Brødrene Hals konsertlokale i Kristiania. Hun dro på sin første turné i 1895, og det fulgte konserter i en lang rekke europeiske byer, der hun både sang og spilte lutt. Det ble gjestespill i operetter ved Centralteatret og på Fahlstrøms Theater før hun i.. Les mer..

Caroline Lasson, kabaret- og konsertsangerinne, 7.1.1871–3.8.1970, født i Oslo. Bokken Lasson var sangelev av blant andre Eva Nansen og Raimund von zur Mühlen, og opptrådte første gang som sangerinne i 1894, med romanser på programmet i Brødrene Hals konsertlokale i Kristiania.

Hun dro på sin første turné i 1895, og det fulgte konserter i en lang rekke europeiske byer, der hun både sang og spilte lutt. Det ble gjestespill i operetter ved Centralteatret og på Fahlstrøms Theater før hun i 1912 grunnla Chat Noir. Her hadde hun fire fast engasjerte, en gjesteartist og Maja Flagstad ved pianoet «til å spille før, etter, innimellom, og samtidig med oss andre» forteller hun i en av sine erindringsbøker (Livet og lykken).

«Jeg var spent som en felebåge da jeg åpnet programmet med en liten orienterende tale om kabaret ute i verden, og om den lille her,» forteller hun videre fra åpningskvelden. Det ble suksess, og Bokken ledet Chat Noir frem til 1917.

Hun ble en kjent skikkelse i norsk revy- og kabaretsammenheng sammen med sin mann, revyforfatteren og advokaten Vilhelm Dybwad. Chat Noir skulle vise seg å bli et tidløst begrep i norsk underholdningsliv, uløselig knyttet til Bokken Lassons modige skritt på skrå Chat Noir-bredder de første årene.

Helt inn i 90-årsalderen var hun aktiv med sang og lutt, og deltok også i TV-programmer. Det ble grammofoninnspillinger for GC, første gang i 1912. På Chat Noir sang hun «Tuppen og Lillemor» og «Det lille Vandspand», og samme år – 1912 – sang hun dem inn på plate.

Flere innspillinger fulgte, også i perioden med elektriske opptak ( blant annet for Brunswick). Så sent som i 1957 sang hun inn «Hvor meget må man tjene», «Maisangen», «Det lille vandspand» og «Våren i Kristiania» (Columbia).

I 1983 utkom LP-en Chat Noir og norsk revyhistorie, som inneholder Bokken Lassons innspilling av «Tuppen og Lillemor» fra 1912. Hun står også bak tre selvbiografiske bøker og viseutgivelser, og har mottatt Kongens fortjenestemedalje i gull.

Litteratur: 67 viser fra gamle Chat Noir (1920), Bokken Lassons jubileumsalbum med viser om livet og kjærligheten (1947), Østens smil og tårer (1931), Slik var det den gang (1938), Livet og lykken (1940).

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Diverse artister
Chat Noir og norsk revyhistorie - et streiftog gjennom en gullalder utøver
1983