Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Bøhren & Åserud

Geir Bøhren (f. 9.6.1951) og Bent Åserud (f. 5.4.1950) er kanskje Norges mest benyttete komponistpar de siste tjuefem år innen filmmusikk og musikk for radio- og TV-serier. De startet sin musikalske løpebane med gruppen Junipher Greene i januar 1966, og hadde sin siste spillejobb med bandet høsten 1983. Begge musikerne skaffet seg en solid musikalsk utdannelse underveis, de tok eksamen ved Musikkhøgskolen i Oslo i 1977, og begynte å skrive musikk for film og fjernsyn tidlig på 80-tallet. Det.. Les mer..

Geir Bøhren (f. 9.6.1951) og Bent Åserud (f. 5.4.1950) er kanskje Norges mest benyttete komponistpar de siste tjuefem år innen filmmusikk og musikk for radio- og TV-serier. De startet sin musikalske løpebane med gruppen Junipher Greene i januar 1966, og hadde sin siste spillejobb med bandet høsten 1983. Begge musikerne skaffet seg en solid musikalsk utdannelse underveis, de tok eksamen ved Musikkhøgskolen i Oslo i 1977, og begynte å skrive musikk for film og fjernsyn tidlig på 80-tallet. Det begynte med filmen Destination Paradise i 1981, fortsatte med Hockeyfeber året etter, og siden har det blitt mer enn 30 spillefilmer. Gjennombruddet kom i 1985 med musikken til Orions Belte. Av andre kjente filmer som har nytt godt av deres musikk kan nevnes Hud, Kvitebjørn Kong Valemon, Krigerens hjerte, Søndagsengler og Isslottet.

De har også laget musikken til utallige fjernsynsproduksjoner, blant annet Svarte penger, hvite løgner. Det mest kjente musikkstykket deres er nok likevel den offisielle TV-fanfaren til OL på Lillehammer i 1994.

Komponistparet har en egen evne til å understreke, underbygge og skape dramatikk uten å forstyrre handlingen i filmen. Bøhren og Åserud har da også fått atskillige utmerkelser for sitt virke, blant annet for Orions belte (Amanda for beste filmmusikk i 1985 og Filmkritikerprisen i 1986), den belgiske prisen The impact of music on film (Isslottet, 1988), ­Aamotstatuetten, Norsk Films Ærespris i 1992, Spellemannprisen i 1999 og Edvard Prisen i 2001.

Av deres musikk for film er et snaut dusin utgitt på plate.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.