Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Blues Basement

Dannet: 1985
Fra: Bodø

Blues Basement ble startet som en duo i Bodø på senhøsten 1985 av engelskmannen Peter Glanfield (bass, vokal, munnspill, f. 1951) og bodøværingen Eirik Stensvik (gitar, f. 1954). Kort tid etter ble Bjørnar Bye (trommer) med i bandet. Musikalsk er dette blues med røtter i den engelske bluesbølgen på 60-tallet, og de drar veksler på artister som Fleetwood Mac, Eric Burdon, John Mayall og Eric Clapton. Samtidig tilfører de sin blues et innslag av arktisk musikk. Dette soundet skulle etter hvert.. Les mer..

Blues Basement ble startet som en duo i Bodø på senhøsten 1985 av engelskmannen Peter Glanfield (bass, vokal, munnspill, f. 1951) og bodøværingen Eirik Stensvik (gitar, f. 1954). Kort tid etter ble Bjørnar Bye (trommer) med i bandet.

Musikalsk er dette blues med røtter i den engelske bluesbølgen på 60-tallet, og de drar veksler på artister som Fleetwood Mac, Eric Burdon, John Mayall og Eric Clapton. Samtidig tilfører de sin blues et innslag av arktisk musikk. Dette soundet skulle etter hvert gjøre at Blues Basement klarte å bygge seg opp et rykte som et av de ledende bluesbandene i Norge.

I løpet av 1986 fikk de med seg Marit Ellisiv Bakken (vokal, f. 1954), og gjorde bandets første studiodemo i løpet av året. Bakken og Bye sluttet i 1987 og ble erstattet av Elisabeth Skaar Kristensen (vokal) og Harald Olaussen (trommer, f. 1967). Dette oppsettet gjorde sin debutkonsert under en maratonkonsert på Sinus i Bodø 10. oktober 1987.

Kort tid etterpå fikk de med seg Sindre Myrbostad (tangenter) og spilte noen få konserter i 1988. De var også innom NRK Nordlands studio i Bodø og spilte inn tre låter som senere ble utgitt på samlealbumet Ten Years. Tidlig på sommeren 1988 var det klart for nok en utskiftning da Kristensen sluttet. Erstatteren ble Ole Marius Lund (vokal, gitar, f. 1962). Dette oppsettet spilte så noen få konserter før Myrbostad og Olaussen sluttet våren 1989 og ble erstattet av Pål Mauseth (trommer, f. 1964) og Kjell Åge Sommerbakk (tangenter, f. 1957).

I løpet av høsten 1989 ble Remi Larsen med som livemikser for bandet. Han spilte også bass på enkelte låter på konserter når både Glanfield og Stensvik spilte gitar. Sommeren 1990 sluttet så Mauseth, og han ble erstattet av Frank Ørnøy (trommer, f. 1967). Nå stabiliserte bandet seg, og fant for alvor sin musikalske plattform som de har blitt så kjent for.

12. oktober 1990 spilte Blues Basement en konsert på Sinus i Bodø. Dette resulterte i debutalbumet Arctic Blues - Live from Bodø. Produsent var Remi Larsen. Etter innspillingen av debutalbumet spilte de blant annet på Artic Border Blues Festival, som igjen førte dem til spilling i Nikel i Russland. I årene som kom, gjorde de en rekke enkeltstående konserter og mindre turnéer i store deler av Norge, og på det viset etablerte de seg for alvor i blueskretser.

Noe av æren for at bandet klarte å etablere seg nasjonalt må tilfalle Geir Hovig i NRK P1 som begynte å spille Blues Basement i programposten Hovigs Hangar, og siden også fortsatte å gjøre det.

I 1992 sluttet Sommerbakk, uten å bli erstattet. Som kvartett spilte Blues Basement inn sitt neste album med den verdenskjente produsenten Mike Vernon bak miksepulten i Bodø i tidsrommet 26. mars til 5. april 1993. Etter innspillingen fikk bandet internasjonale storheter som Mel Collins (King Crimson, Roger Waters, Dire Straits m.fl.), Pete Wingfield (Paul McCartney, Van Morrison, B.B. King m.fl.) og Ian Gibbons (The Kinks, Dr. Feelgood, Ian Hunter m.fl.) til å gjøre pålegg, i tillegg til den lokale kjente musikeren og vokalisten Arve Heløy (soloartist, Fezza Ellingsens Løvetann, April Morning).

Coveret på albumet Blues Power var laget av kunstneren Tor Kvarv. Med Blues Power begynte Blues Basement å få meget gode tilbakemeldinger og anmeldelser fra bluespresse rundt i Europa og i USA. At Vernon hadde produsert platen var nok med på å åpne dører som tidligere var stengt.

Høsten 1993 gjorde Blues Basement sin første større norgesturné. Med den fikk de nye tilhengere, og flere fikk muligheten til å få hørt bandet live. At Blues Power fikk så gode kritikker bidro nok også til at publikum møtte opp på bandets konserter.

Til tross for økende suksess, sluttet både Lund og Ørnøy i løpet av våren 1994. På enkelte spillinger resten av året sang Elisabeth Skaar Kristensen, andre ganger kun Glanfield eller Kjell Andreassen (f. 1956).

Stensvik ble tildelt TONOs komponiststipend sommeren 1995.

I løpet av 1995 ble Kjell Andreassen fast vokalist i bandet, som nå var blitt en trio. Som trio gjorde de en rekke akustiske blueskonserter som ble tatt opp og vurdert utgitt som et akustisk bluesalbum. Idéen ble forkastet, og de fortsatte med å gjøre noen akustiske konserter før de gjorde to konserter med Olaussen som gjestemusiker vinteren 1995. Dette oppsettet debuterte på Peacock i Bodø 9. desember 1995.

Blues Basement spilte i løpet av vinteren 1996 inn sitt tredje album Where the Eagle Flies - Unplugged. Denne gang var det Stensvik selv som var produsent, på et album som er spilt inn i bandets eget Basement Studio i Bodø. Han benyttet sine lokale og internasjonale bekjentskaper, og fikk med den kjente perkusjonisten Finn Sletten som trommeslager på hele albumet, samt at kjente lokale musikere fra Bodø som Eirik Bentsen og Jan Gunnar Hoff medvirket på enkelte låter. I tillegg var Stensvik i USA og fikk Derek O'Brian til å legge gitar på enkelte låter. Nok en gang fikk bandet gode anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt.

I løpet av våren 1996 fikk de med seg Robert Karlsson (f. 1956) på trommer. Med Karlsson spilte Blues Basement på releasekonserten for Where the eagle flies - Unplugged på Rock Café i Bodø 3. mai 1996, hvor de for anledningen var utvidet med Erik Bentsen (f. 1964) på saksofon og Jan Gunnar Hoff (f. 1958) på tangenter. De spilte så både på Notodden Blues Festival i august og på Hell Bluesfestival i september 1996.

Året som fulgte bød på flere små turnéer og spredte konsertjobber. Sommeren 1997 spilte de blant annet på Notodden Blues Festival og på Hemnes Jazzforum. I de tilfellene der Andreassen var opptatt på annet hold i denne perioden, brukte de Arve Heløy (f. 1957) som vokalist.

Samleplaten Ten Years med fra før ikke utgitte opptak, som de hadde gjort hos blant andre NRK Nordland i Bodø, ble markert med releaseparty på Rock Café i Bodø 22. januar 1998. Her finner man utvalgte låter fra deres til da tre album. På enkelte låter var deres gamle vokalist Elisabeth Skaar Kristensen gjestevokalist, og på andre var Harald Normann (munnspill, f. 1947) gjest.

I februar 1998 sluttet trommeslager Karlsson og ble erstattet av Odd Krogh (f. 1954). Med sin nye trommis gjorde de en lengre norgesturné i regi av Rikskonsertene våren 1998. Denne turnéen brakte dem til blant annet Gleng Musikkfestival i Sarpsborg og Fauskedagan ’98. Denne besetningen har holdt sammen siden, og spiller fortsatt rundt omkring i Norge.

Utover i det nye årtusenet har aktiviteten til Blues Basement gått litt ned, uten at de har sluttet å holde konserter. I løpet av 2001 var de igjen i Basement Studio for å spille inn EP-en High Tide, som de ga ut i oktober samme år. På den spiller Krogh trommer på to av låtene, mens Finn Sletten spiller på de to andre. I tillegg er de lokale musikerne Terje Jonassen (tangenter) og Svein Huse (tenorsaksofon) med på noen av låtene.

På coveret på førsteutgaven av High Tide står det at den amerikanske gitaristen Derek O’Brian er med på en av låtene. Dette var en trykkfeil som ble rettet opp til andreopplaget.

Blues Basement feiret sitt 20-årsjubileum med konsert på Sinus i Bodø den 22. april 2005. En låt fra denne konserten kom med på bandets foreløpig siste utgivelse Blue Tales, som kom samme år. Resten av albumet er enten nyinnspillinger av eldre låter eller remastring av tidligere innspillinger.

Selv om det er flere tidligere ikke utgitte låter her, er innspillingene av eldre dato og inkluderer musikere fra flere forskjellige perioder av Blues Basements karriere. De som bidrar foruten det siste oppsettet av bandet er Erik Bentsen (saksofon), Ian Gibbons (tangenter), Jan Gunnar Hoff (tangenter), Terje Jonassen (tangenter), Stefan Kjelling (tangenter), Ole Marius Lund (vokal), Finn Sletten (trommer), Kjell Åge Sommerbakk (tangenter) og Frank Ørnøy (trommer).

I de senere årene har Blues Basement blant annet spilt på Saltenblues på Fauske i august 2006. 19. oktober 2007 åpnet de Norsk Bluesunions 10-årsjubileum på Radisson SAS-hotellet i Bodø, og 28. februar 2008 gjorde de en konsert sammen med vokalgruppen De de bei på Tapasta i Bodø. Denne vokalgruppen er også med på Blues Basements nyeste album 7, sammen med en rekke tangentspillere. På åpningslåten spiller Stensvik selv tangenter, mens de på resten av låtene veksler mellom å bruke Carl Erik Buschmann, Sindre Myrbostad og Rune Pettersen.

Stensvik er også på dette albumet produsent, og som vanlig er innspillingene gjort i bandets eget studio. På 7, som de ga ut under en releasekonsert på Fagers på Fauske 10. oktober 2008, har de musikalsk tatt et steg videre fra å være et rent bluesband og inkludert låter som er mer rockpreget. På grunn av yrkeskarrierer utenom musikken har ikke bandet turnert så mye i de senere årene, men heller hatt enkeltstående konserter. Like fullt satser de like hardt på bandet nå som før.

Blues Basement har ved enkelte anledninger opptrådt som en akustisk trio uten Krogh. Bandet har for øvrig gitt ut alle sine album på eget selskap, unntatt Blues Power som kom ut på Ottar «Big Hand» Johansens selskap New Cut Records.

Musikerne og vokalistene i bandet har utmerket seg også på andre hold både før, under og etter engasjementet i Blues Basement. Her er en selektiv oversikt over denne aktiviteten:

Peter Glanfield har ved flere anledninger stilt ut som kunstmaler på amatørkunstutstillinger i Bodø. Han var også leder i Bodø Amatørkunstforening på midten av 90-tallet.

Eirik Stensvik hadde tidligere spilt i bodøband som April Morning og FF Orchestra.

Marit Ellisiv Bakken har vært med i en rekke kor i Bodø, og hun har sunget duett med sin mann Halvdan Sivertsen på en av hans utgivelser. Hun synger nå i De de bei. Hun har hatt flere separatutstillinger som kunstmaler.

Elisabeth Skaar Kristensen har en lengre karriere som visesanger bak seg. Hun har også vært styreleder i Bodø viseklubb i en periode på 80-tallet.

Harald Olaussen har spilt i en rekke bodøband som inkluderer blant andre Jack Frost & The Hooded Crow, SnowCats og Irie Darlings. Han er nå i Thin Lizzy-tributebandet Phil Dizzy. Olaussen er også sentral i Parkenfestivalen i Bodø.

Sindre Myrbostad spilte i flere lokale grupper før han startet et lengre studium innen klassisk musikk.

Ole Marius Lund hadde sunget i drammensbandet Hydra før han flyttet til Bodø. Han hadde etter Blues Basement sitt eget band Lille Marius. Lund spiller nå i stavangerbandet Trangbølt.

Remi Larsen har spilt i band som for eksempel Cakewalk og Ra-balder. Han har også vært produsent på en rekke innspillinger.

Kjell Andreassen er opprinnelig fra Kjøpsvik hvor han blant annet var med i Tysfjord Sang og Sement. Etter at han flyttet til Bodø har han vært med i flere lokale band, samt at han har en solokarriere ved siden av å være fast medlem av Blues Basement.

Robert Karlsson har hatt en lang karriere i en mange lokale band i Fauske kommune og har fått kommunens kulturpris for sitt virke. Han spiller nå i fauskebandet Pride & Joy.

Odd Krogh har tidligere blant annet spilt i bodøbandene Cobra og Shortwave Band og i kjøllefjordbandet Akasha.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Bjørnar Bye Trommer ( - 1987)
Eirik Stensvik Gitar
Elisabeth Skaar Kristensen Vokal (1987 - 1988)
Frank Ørnøy Trommer (1990 - 1994)
Harald Olaussen Trommer (1987 - 1989)
Kjell Åge Sommerbakk Tangenter (1989 - 1992)
Kjell Andreassen Vokal (1995 - )
Marit Ellisiv Bakken Vokal (1986 - 1987)
Odd Krogh Trommer (1998 - )
Ole Marius Lund Vokal, gitar (1988 - 1994)
Pål Mauseth Trommer (1989 - 1990)
Peter N. Glanfield Bass, vokal, munnspill
Remi Larsen Livemikser, bass (1989 - )
Robert Karlsson Trommer (1996 - 1998)
Sindre Myrbostad Tangenter (1987 - 1989)

Medvirker på

Diverse artister
Tiddelibom (Bodø Rockeklubb 1979-1994)
1994