Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum
Gjør endringer

Bjørn Torske

Født: 4. januar 1971
Også kjent som: Radical Buzz + Alegria + Ismistisk + Krisp
Fra: Tromsø

DJ, produsent og technomusiker, f. 4.1.1971 i Tromsø. Bjørn Torske var sammen med blant andre Geir Jenssen ( Biosphere) og Per Martinsen ( Mental Overdrive) en del av det fruktbare elektroniske musikkmiljøet rundt Brygga Radio i Tromsø på slutten av 80-tallet. Han jobbet som DJ og radiovert, og eksperimenterte i lang tid med elektronisk musikk før han platedebuterte i 1991 på samleren TOS, utgitt på belgiske SSR. Samleplaten besto av musikk fra Tromsøs technomiljø, og Torske bidro med ett spor.. Les mer..

DJ, produsent og technomusiker, f. 4.1.1971 i Tromsø. Bjørn Torske var sammen med blant andre Geir Jenssen (Biosphere) og Per Martinsen (Mental Overdrive) en del av det fruktbare elektroniske musikkmiljøet rundt Brygga Radio i Tromsø på slutten av 80-tallet. Han jobbet som DJ og radiovert, og eksperimenterte i lang tid med elektronisk musikk før han platedebuterte i 1991 på samleren TOS, utgitt på belgiske SSR. Samleplaten besto av musikk fra Tromsøs technomiljø, og Torske bidro med ett spor som Radical Buzz (sammen med Ole Mjøs fra blant annet Those Norwegians) og ett solospor under navnet Alegria. Samme år slapp Torske og Mjøs, denne gang kamuflert som Ismistisk, Bonus Bouncers EP på nederlandske Djax.

I løpet av de neste årene var Torske involvert i flere Tromsø-konstellasjoner og deltok på en rekke utgivelser. Han utgjorde blant annet sammen med Rune Lindbæk og Ole Mjøs, trioen Open Skies, som ga ut en 12-tommer med hard breakbeat kalt Deep In Your Eyes på britiske Reinforced Records i 1992. De samme guttene ga også ut et par 12-tommere under navnet Volcano, et eksempel på tidlig norsk techno som knapt ble lagt merke til i hjemlandet, men høyt verdsatt i England og BeNeLux-landene. Volcanos housesingel More To Love fra 1994 ble en Top 40-hit i England.

I 1992 flyttet Torske fra Tromsø til Bergen, hvor han begynte å jobbe med sitt debutalbum, nå som soloartist under navnet Ismistisk. Platen Remain kom i 1995 på nederlandske Djax Records og inneholdt stram og kjølig techno. Til tross for en mengde utgivelser i utlandet, var fortsatt Torske relativt ukjent i Norge frem til utgivelsen av Nedi Myra; Torskes første plate under eget navn. Platen ble utgitt av britiske Ferox Records i 1998, og plutselig våknet norske medier og flesket til med radiospilling og lovord. Platens dype og funky house ble toneangivende i det elektroniske musikkmiljøet i Bergen, og sammen med for eksempel Kai Mæland alias DJ Kahuun og Tore «Erot» Kroknes, var Torske en viktig eksponent for den myke, småorganiske technoen som kjennetegnet klubbmiljøet i Bergen på slutten av 90-tallet.

Etter Nedi Myra ga Torske ut flere singler på ulike plateselskap. Av disse er det verdt å nevne to splittsingler Torske gjorde sammen med Erot; Jeg vil være Søppelmann på den svenske labelen Svek og utgivelsen som markerte oppstarten av Tellé Records i 1998; In Disco.

Med sin tredje soloplate, Trøbbel fra 2001, nærmet Bjørn Torske seg mer lyttervennlig techno, selv om dyp bass, mye perkusjon og forsiktig funk fortsatt sto i sentrum. På Trøbbel lekes det med genre og skurrende detaljer innimellom de seige houselåtene. For Trøbbel ble Torske nominert til både Alarm- og Spellemannprisen.

Bjørn Torske har også gitt ut to 12-tommere under navnet Krisp; Footnote (1996) og Farlige Fiffus (2001).

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (singel/EP)

Bjørn Torske
Hard Trafikk
2001