Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bjørn Eidsvåg

Født: 17. mars 1954
Fra: Sauda

Vokalist, gitarist, tekstforfatter og komponist, født i Sauda. Bjørn Eidsvåg er respektert, populær og provoserende. Han er en uredd artist som har gitt det kristne budskap en ny dimensjon. Han er den syngende teologen som taler til lyttere i alle samfunnslag og som virker troverdig også på ikke-troende. Fra å være en modig forkynner for en smal menighet, er Bjørn Eidsvåg blitt en kommersiell låtsnekker av klasse, med hele folket som sitt publikum. Bjørn Eidsvåg er født og oppvokst i Sauda... Les mer..

Vokalist, gitarist, tekstforfatter og komponist, født i Sauda. Bjørn Eidsvåg er respektert, populær og provoserende. Han er en uredd artist som har gitt det kristne budskap en ny dimensjon. Han er den syngende teologen som taler til lyttere i alle samfunnslag og som virker troverdig også på ikke-troende. Fra å være en modig forkynner for en smal menighet, er Bjørn Eidsvåg blitt en kommersiell låtsnekker av klasse, med hele folket som sitt publikum.

Bjørn Eidsvåg er født og oppvokst i Sauda. Han avsluttet sine teologiske studier ved Menighetsfakultetet i 1980, og kombinerte artistlivet på 80-tallet med stillingen som sykehusprest ved Lier sykehus. Erfaringen han fikk som prest for psykiatriske pasienter, var sterkt medvirkende til at begrepet «å se» ble sentralt i mange av sangene hans. Eidsvåg ble tidlig kjent for sine heftige angrep mot den etablerte kirken og klassestaten Norge. Hans radikale syn er noe mildnet med årene, men engasjementet er like sterkt. Han står fremdeles på retten til å si hva han vil, uavhengig av livssynsbåser. Bjørn Eidsvåg er en artist hvis drivkraft er ønsket om å kommunisere med andre gjennom tekst og musikk.

Debutplaten Inn for landing ble utgitt under navnet Bjørn Eidsvåg og frender på det nystartede selskapet Kirkelig Kulturverksted i 1976. Produsent var Håkon Berge, og vedlagt var et åttesiders teksthefte med besifringer. Platen solgte i underkant av 5000 eksemplarer. De to neste platene ble innspilt i Bergen under ledelse av produsent Trygve Thue. Den første av disse, Bakerste benk (1978), viste den krasse Eidsvåg. Platen inneholdt imidlertid også første steg i en mer iørefallende og utadvendt retning, i form av den sterke visen «Maria». Denne stilen ble videreført på Endelig voksen (1980), der tittelkuttet var en ironisk betraktning av samfunnsorienterte mennesker som mister sitt engasjement så snart de blir etablerte. En annen sang som skilte seg ut, var «Bønn for sikre teologer» med tekst av Rolf Tofte.

Live in Ny York (1981) var en «live»-innspilling gjort i Ny York lydstudio i Oslo (og altså ikke i New York, selv om man kunne bli lurt av både tittel og omslag). Foran 50 tilskuere fremførte Bjørn Eidsvåg nye sanger backet av Iver Kleive (keyboards), Sveinung Hovensjø (bass, gitar) og Svein Christiansen (trommer). Blant sangene var en ny klassiker; «Tør’kje leva». Albumet ble nominert til Spellemannprisen. Produsent for denne og de neste fem platene var Erik Hillestad.

Bjørn Eidsvågs gjennombrudd som plateartist kom med Passe gal i 1983, også den nominert til Spellemannprisen. En rekke markante musikere deltok på en plate hvor artisten presenterte det som skulle bli hans mest kjente komposisjon – «Eg ser». Denne, og en rekke andre sanger, viste for alvor Eidsvågs potensial som formidler av sterke budskap på en enkel måte. «Eg ser» er blitt tolket av mange andre artister, og brukes daglig i sammenhenger hvor mennesker trenger trøst – eksempelvis begravelser og minnestunder. Sangen har for lengst fått sitt eget liv, noe artisten selv har fått erfare på flere av konsertene sine. Han har ofte måttet mane til stillhet i salen for at han skal kunne fremføre «Eg ser» slik han selv ønsker det.

«Eg ser» ble et vendepunkt for Bjørn Eidsvåg. Sangen plasserte ham som en av de fremste i norsk populærmusikk, og han brukte sin nyvunne posisjon til å stille fundamentale spørsmål i de nye sangene sine. På leit (1984) var preget av munter 80-tallsmusikk, men tekstene avslørte en mann som var på leting etter en dypere mening med livet. Det vakte stor oppstandelse at en prest kunne synge så frimodige sanger som det Eidsvåg her gjorde: Han sang om seksuelt begjær og trang til alkohol i «Forbuden frukt», mens på «Kyrie» krøp han bokstavelig talt til korset, innrømmet sin synd og takket Herren for tilgivelsen. På leit var platen som gjorde at også tvileren begynte å tro på Bjørn Eidsvågs budskap.

Eidsvåg deltok i Melodi Grand Prix i 1985 med sangen «Gammal drøm». Dette ga Kirkelig kulturverksted en anledning til å gi ut samleplaten Bjørns beste, der «Gammal drøm» var den eneste sangen som ikke var hentet fra tidligere utgivelser. Senere samme år var Eidsvåg involvert i Sammen for livet-aksjonen, og i 1986 ga han ut singelen «Hjelp uten grenser» i forbindelse med TV-aksjonen med samme navn. Dansere i natten (1986) og Vertigo (1988) var plater som befestet Bjørn Eidsvågs posisjon. I denne perioden laget han også en singel til inntekt for AIDS-rammede – «Utenfor» – sammen med Jan Eggum, Sidsel Endresen og Silje Nergaard, og singelen «Det er ennå tid» sammen med Morten Harket og Oslo Gospel Choir.

Bjørn Eidsvåg meldte overgang fra Kirkelig Kulturverksted til Norsk plateproduksjon i 1989. Albumet Tatt av vinden viste med all mulig tydelighet at det nye selskapet ville gjøre artisten tilgjengelig for et stort publikum. Satsingen ga frukter: 30 000 solgte og eget program på TV. Produsent var Sverre Erik Henriksen, og blant musikerne var Iver Kleive, Eivind Aarset, Geir Holmsen og Per Hillestad. Suksessen ble fulgt opp med en ny konsertplate; Alt du vil ha, der tittelkuttet var eneste nye nummer. Henriksen var igjen produsent på en plate som solgte nesten 40 000, og som endelig ga artisten Spellemannprisen.

Et nytt stort gjennombrudd for artisten Bjørn Eidsvåg kom tidlig på 90-tallet i kjølvannet av Alt du vil ha. Albumet Til alle tider – som var innledningen til et langt og særdeles vellykket samarbeid med produsenten Håkon Iversen – solgte 50 000. Men det var med den neste platen det virkelig smalt. Allemannsland (100 000 solgte) gjorde presten til popstjerne, og hovedgrunnen var en uforskammet fengende melodi med en enkel tekst på grensen til det banale: «Shalala». Artisten selv var nesten flau da han presenterte «Shalala» for platedirektør Ivar Dyrhaug, men det var fordi han ikke så det kommersielle potensialet i sangen. Den har siden fulgt ham like trofast som «Eg ser» – dog ikke på samme betydningsfulle måte.

I denne perioden rakk Eidsvåg å delta på flere andre plateprosjekter. Han hadde stilt opp som gjestevokalist med Vestlandsfanden på deres hyllest til Sauda i 1987, og i 1993 hjalp han Morten Arnesen på sangen «Eit hjarta av gull». I 1994 var han en av mange artister som deltok på albumet Med blanke ark, en hyllest til Alf Prøysen med Sigbjørn Nedland som produsent og prosjektleder. Her gjorde han en sterk og troverdig versjon av «Jørgen Hattemaker». To år senere sang han «Den fyrste song» i duett med Kenneth Sivertsen på dennes album Draumespor.

Tittelen på Eidsvågs neste plate, Landet lenger bak, henspeilet på spørsmålet om hva det er vi egentlig leter etter i livene våre. Materialet var en blanding av fem nye og åtte gamle sanger, presentert i et stillferdig lydbilde inspirert av den kanadiske produsenten Daniel Lanois. I forbindelse med utgivelsen gjennomførte Eidsvåg en kirketurné i samarbeid med Kirkens Bymisjon, hvis arbeid på mange måter ble reflektert i sangene på platen. Oppfølgeren På svai var en samling historier fortalt på en nær og spennende måte, med flere innslag av humor og glimt i øyet enn ved tidligere innspillinger. Platens tittel var hentet fra båtterminologien, men for artisten selv handlet begrepet også om en måte å leve på. Begge disse platene solgte rundt 100 000.

I januar 1996 innledet Bjørn Eidsvåg et samarbeid med NORAD om prosjektet Obenda, som bød på et musikalsk møte mellom de 16 namibiske ungdommene i koret Sunshine Kids og Eidsvåg. Prosjektet ble til turneer i Norge og Namibia, samt et TV-program på NRK. Prosjektet ble fulgt opp med singelen «Yona Me»/«Ma Africa» og nye konserter i 1997 – det året Bjørn Eidsvåg ble kåret til Årets Spellemann. Samme år deltok han også på barneplaten Kvirre virre vitt der han fremførte «Teddybjørnens vise» av Alf Prøysen.

Etter seks salgssuksesser for Norsk plateproduksjon, gikk Bjørn Eidsvåg over til det nye selskapet Metropol (distribuert av Sony Music) i 1999. Hans første album under ny kontrakt var hans mest krevende, og dermed også minst kommersielle, på mange år. Tapt uskyld var en konseptplate som viste en ettertenksom artist, igjen på leting etter en dypere mening. Han hadde brukt fem år på å planlegge denne platen. Den var spilt inn med et lite band – Børge Petersen-Øverleir (gitar), Håkon Iversen (bass) og Anders Engen (trommer) – og på den påfølgende turneen oppdaget både musikerne og publikum at mange av Bjørn Eidsvågs gamle sanger fikk nytt liv med denne lille besetningen. Konsertopptak ble derfor gjort sommeren 2000, og 16 av sangene ble utgitt på albumet Hittil og littil. Som tittelen antydet, fungerte platen både som en samling av artistens beste sanger og et konsertopptak der det også var gjort plass til noe nytt. Salget passerte 100 000 nok en gang.

Våren 2000 var Eidsvåg programleder for et TV-program som ble laget i forbindelse med Kirkens Nødhjelps årlige «Brød for verden»-aksjon. Han fremførte også egne sanger i dette programmet, som ble sendt på TV2. Julen 2000 var han igjen leder for et TV-program, denne gang om overgrepene mot Maya-indianerne i Guatemala gjennom de siste 30 årene. Eidsvåg turnerte store deler av det mellom­amerikanske kontinentet og fremførte «Eg ser» på spansk. Programmet ble sendt på NRK.

I anledning av hans 25-årsjubileum som plateartist i 2001, ble Bjørn Eidsvåg hedret av Grethe Svensen, som ga ut en hel CD med hans komposisjoner, To små planeter. Mannen selv sang duett med Svensen på to sanger, men ellers hadde han hele sitt fokus rettet mot sin neste plate – Tålt (2002). Dette ble hans foreløpig største suksess, både kommersielt og kunstnerisk. Duetten «Mysteriet deg», med Lisa Nilsson, ble en landeplage og ga Eidsvåg en ny Spellemannpris, denne gang i kategorien for årets låt. Albumet solgte i en periode så mye at Bjørn Eidsvåg ble utropt til en musikkens messias. Selv var han ydmyk da han fortalte om bakgrunnen for platens tittel: «Det er mange som har tålt mye av meg». Suksessen fortsatte i 2004 med albumet En vakker dag som inneholdt «Bare en mann».

Etter dette har Eidsvåg på rekke og rad gitt ut Nåde (2006), Pust (2008), De beste (2009), Rundt neste sving (2010) og Far faller (2014). Det sier litt om hans unike posisjon i Norge at alle hans album siden Tålt har ligget helt øverst på Norges offisielle hitliste, med unntak av samlealbumet fra 2009, som 'bare' oppnådde en andreplass.

Flere av Bjørn Eidsvågs sanger er presentert i boka Tillegg til Norsk Salmebok, som kom ut sommeren 1997. Det er gitt ut tre visebøker med hans sanger: Bjørn Eidsvåg (Frost, 1990), 100 sanger (Norsk Musikforlag, 1996) og Tålt (Quint, 2002). Han har oppnådd det meste en norsk artist kan oppnå: stort platesalg, anerkjennelse, Spelle­mannpriser, panegyriske anmeldelser og fullsatte konsertsaler over hele landet. Og det er nettopp på konsertene at artisten Bjørn Eidsvåg får vist hele sitt spekter. Publikum skal le, gråte, synge, fryse på ryggen, svette under armene og føle at de mottar et gledens budskap som er litt utenom det vanlige. Hans søster Vigdis Eidsvåg debuterte i 2003 med albumet Mørk og mjuk.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Frender Komponist, vokal, akustisk gitar

Medvirker på

Diverse Artister
Bauta : en hyllest til Bjørn Eidsvårg
2014
Synnøve Aanensen
Salmer og åndelige viser komponist
2011
Diverse artister
Mitt lille land
2011
Diverse artister
Våre Vakreste Duetter
2010
Lars Vaular
Helt om natten, helt om dagen vokalist;komponist;tekstforfatter
2010
Vestlandsfanden
Livets glade plommer
2009
Herborg Kråkevik
Kvar ein dag komponist
2009
Roger Aure
Mary Did You Know? komponist;tekstforfatter
2009
Anne Nørdsti
Livet er nå komponist;tekstforfatter
2009
Penthouse Playboys
Elske i sneen komponist;tekstforfatter
2008
Merkesteinane
Du er alltid nær utøver
2007
Vigdis Eidsvåg
Eg undras komponist;tekstforfatter;vokalist
2007
Jan Eggum
Hjerteknuser utøver
2007
Harmoni
Harmoni komponist;tekstforfatter
2006
Merkesteinane
Greitt nåkk
2006
Sissel Kyrkjebø
Sissel : De beste 1986-2006 komponist;tekstforfatter
2006
Diverse artister
Venn
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 6 Norsk På Norsk
2005
Morten Lund
Gleda komponist
2005
Bjørn Sverre Birkeland
Det du aldri sa komponist
2005
Jan Eggum
30/30 utøver
2005
Bypakk&Bønder
Bjørn og ein venn komponist;tekstforfatter
2004
Diverse artister
Hjerterom - Bøssebæreroppfordringer: Spor 1
2004
Gospelsymfonikerne
Ved Stille Vann - Instrumentale Stemninger komponist
2004
Kenneth Sivertsen
Fløyel
2004
Diverse artister
Gull I Fra Grønne Skoger : Vidar Sandbeck i ord og toner
2003
Kringkastingsorkestret KORK
Tono - 75 år for Musikken - Fremtiden er Uhørt komponist;tekstforfatter;utøver
2003
Diverse artister
Tidenes Beste Barneplate
2003
Diverse artister
30 År Med Norsktoppen
2003
Bjarne Brøndbo
Salmer på ville veier komponist;tekstforfatter
2002
Ann Helen Stamnsve, Eva Peggy Stensønes
Eplet og Stammen komponist;tekstforfatter
2002
John Vegard Show
Hvor er Du? komponist;tekstforfatter
2002
Mojo, Sander
Fra en benk i parken / eg ser komponist;tekstforfatter
2002
Ragnar Bjerkreim
Peace in the World
2001
Grethe Svensen
Skuta er lekk komponist;tekstforfatter
2001
Pastor Wang Quintet
Swingende Salmer komponist
2001
Inger Lise Rypdal
Inger Lise komponist;tekstforfatter
2001
Sissel Kyrkjebø
In Symphony komponist;tekstforfatter
2001
Grethe Svensen
Svensen synger Eidsvåg - to små planeter komponist;tekstforfatter
2001
Elisabeth Andreassen
Kjærlighetsviser komponist;tekstforfatter
2001
Arild Stav
Dawn komponist
2001
Hanne Krogh
God Jul! - Hannes Beste Julesanger komponist;tekstforfatter
2000
Diverse artister
Perleporten
2000
Vamp
En Annen Sol utøver
2000
Diverse Artister
Kirkelig Kulturverksted 25 år - Varige Spor
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1981 - 1983
1999
Solfa
Solfa komponist;tekstforfatter
1998
Luxus Leverpostei
Load error komponist
1998
Diverse artister
Absolute Norsk
1998
Roar Engelberg
Har en Drøm komponist
1998
Kjell Aukrust
Solan, Ludvig og Gurin med Reverompa tekstforfatter
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1986 - 1989
1998
Kai Robert
Livet her og Nå komponist;tekstforfatter
1998
Diverse artister
Kvirrevirrevitt!
1997
Legato Danseband
Fra Tango til Rock'n Roll komponist;tekstforfatter
1997
Hanne Krogh
Julestjerner komponist;tekstforfatter
1996
Kenneth Sivertsen
Den fyrste song
1996
Hymn
Har en Drøm - 17 Norske Instrumentale Ballader komponist
1996
Kenneth Sivertsen
Draumespor utøver
1996
Obenda and The Sunshine Kids
Obenda! and the Sunshine Kids utøver
1996
Diverse artister
Tett på
1995
Jan Eggum
Mang slags kjærlighet - 40 sanger utøver
1994
Diverse artister
Med Blanke Ark: sanger av Alf Prøysen
1994
Servitørene i Rondo
Da Doo Ron Ron komponist;tekstforfatter
1994
Hanne Krogh
40 Beste tekstforfatter
1994
Finn Pedersen
If Heaven Never Was Promised to Me komponist
1993
Diverse Artister
Æ
1992
Hanne Krogh
Ta meg til havet tekstforfatter
1992
Jan Eggum
Da capo utøver
1990
Sissel Kyrkjebø
Soria Moria komponist;tekstforfatter
1989
Hanne Krogh
Hanne komponist;tekstforfatter
1989
Vestlandsfanden
Livets glade gutter
1989
Marit Carlsen, Simon Flem Devold
Swingende barnetro komponist
1989
Dissimilis
Bli frisk igjen
1988
Vestlandsfanden
Vestlandsfanden III
1987
Sissel Kyrkjebø
Sissel
1987
Sissel Kyrkjebø
Sissel
1986
Vestlandsfanden
Sauda / Mi Gatedør
1985
Diverse artister
Exodus (Sangene Fra Musicalen)
1984