Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Birgit Strøm

Født: 9. august 1931
Død: 11. januar 2007
Også kjent som: Teodor + Titten Tei
Fra: Oslo

Sanger og dukkespiller, f. 9.8.1931 i Oslo. Birgit Strøm ble utdannet i Tsjekkoslovakia i 1952–53, ansatt ved Folketeatrets Dukketeater og Oslo Nye Teaters Dukketeater, der hun var kunstnerisk leder i 1965–72. Fra 1972 var hun programsekretær i NRK. Hun har dramatisert, oversatt og skrevet dukketeaterforestillinger for teater og TV. Fra 1964 har hun vært aktiv på plate som småjenter, smågutter og som dukkeskikkelsene Titten Tei André Von Drei og Teodor. Hun slo igjennom som den hylende popdatteren til Rolf Just.. Les mer..

Sanger og dukkespiller, f. 9.8.1931 i Oslo. Birgit Strøm ble utdannet i Tsjekkoslovakia i 1952–53, ansatt ved Folketeatrets Dukketeater og Oslo Nye Teaters Dukketeater, der hun var kunstnerisk leder i 1965–72. Fra 1972 var hun programsekretær i NRK. Hun har dramatisert, oversatt og skrevet dukketeaterforestillinger for teater og TV.

Fra 1964 har hun vært aktiv på plate som småjenter, smågutter og som dukkeskikkelsene Titten Tei André Von Drei og Teodor. Hun slo igjennom som den hylende popdatteren til Rolf Just Nilsen i «Pappa'n til Tove Mette» (1964), og fulgte opp samme år med radioklassikere som Otto Nielsens sketsj «Hemmeligheten» og Einar Schanke/Alfred Næss' «Eventyr på sengekanten». Som soloartist hadde hun suksess med Mary Poppins-sangene «Den perfekte barnepike»/«Strø litt sukker på skjeen» (1965), «En gonk for alle»/«Jeg vil ha en gitar, pappa» (1965) og «Brev fra leier'n»/«Gøy på lanne'» (1967). Hennes største solosuksess er singelen «Titten Tei André Von Drei» (1972), som lå 19 uker på VG-lista og nådde 2. plass. Mange av innspillingene hennes er gjenutgitt på forskjellige samleplater.

I 1966 var hun både Klatremus, Bakergutten og Stabbursmusa på plateversjonen av Klatremus og dyrene i Hakkebakkeskogen. Med Helge Sverre Nesheim spilte hun i 1969 inn en LP med norske versjoner av den populære svenske Gullan Bornemarks barnesanger, Troll i eske. På Disneyselskapets norske plater fra 1973 er hun Mowgli i Jungelboken, Gus og Jack i Askepott og Pinocchio. Som Teodor har hun gitt ut Julestri og Adventstid hos Eli og Teodor med Eli Rygg (1991).

Som Titten Tei André Von Drei har hun sammen med sjonkel Rolf (Kirkvaag), også vært programleder i flere voksen-TV-programmer, særlig sjarmerende i samtaler fra Momarkedets scene med verdensstjerner som Julie Andrews og Vera Lynn. Birgit Strøm ble tildelt Kongens Fortjenestemedalje i gull i 1996.

Birgit Strøm gikk bort i januar 2007.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.