Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bigbang

Dannet: 1992
Fra: Oslo

Rockeband fra Oslo, dannet senhøsten 1992 av Øystein Greni, f. 15.06.1974 (vokal, gitar, piano, trommer). Midt i den heteste grunge-perioden kom Bigbang med rotekte rock, kraftig inspirert av Jimi Hendrix og andre helter fra sent 60- og tidlig 70-tall. Musikken var ledsaget av et dynamisk sceneshow som manglet sidestykke i norsk målestokk. Takket være frontfigur Grenis målrettede visjon og talent som låtskriver og gitarist, har Bigbang klart å videreutvikle det restriktive trioformatet og gjøre det tilgjengelig for en ny generasjon... Les mer..

Rockeband fra Oslo, dannet senhøsten 1992 av Øystein Greni, f. 15.06.1974 (vokal, gitar, piano, trommer).

Midt i den heteste grunge-perioden kom Bigbang med rotekte rock, kraftig inspirert av Jimi Hendrix og andre helter fra sent 60- og tidlig 70-tall. Musikken var ledsaget av et dynamisk sceneshow som manglet sidestykke i norsk målestokk. Takket være frontfigur Grenis målrettede visjon og talent som låtskriver og gitarist, har Bigbang klart å videreutvikle det restriktive trioformatet og gjøre det tilgjengelig for en ny generasjon.

Bigbang er også kjent for sin tidvis ustabile besetning. I løpet av bandets første tiår hadde fem forskjellige trommeslagere vært innom, uten at dette hadde lagt noen demper på verken popularitet eller kreativitet. Den første utgaven besto av Greni, Erik Tresselt (bass) og Christer Engen (trommer). Denne trioen gjorde seg raskt bemerket i Oslo-området. I en tid da ungdom flest spilte grunge med dongeri og flanellskjorte, kom Bigbang med dampende rock i dress og slips. I 1993 pakket de også koffertene og dro på en månedlang turné i USA. De laget sin første CD i 1995 og ga den ut på eget selskap.

Sommeren 1997 sluttet Engen for å konsentrere seg om Turboneger. Han ble etterfulgt av Martin Horntveth fra Jaga Jazzist. Den nye besetningen laget singlen «How Do You Do», og holdt sammen halvannet år før Horntveth ble erstattet av Christian Syvertsen (januar–april 1999). Trommis nummer fire ble Olaf Olsen (også kalt Olaf Skrinde), som med unntak av et avbrekk fra mai 2000 til august 2001 har vært medlem siden mai 1999. Det året han var borte fra Bigbang, ble trommene traktert av Karim Sayed. Bassist Tresselt sluttet i august 1999 og ble etterfulgt av Nikolai Hængsle Eilertsen (som også spiller orgel og piano). Det bør legges til at selv om de har sluttet, har mange av gruppens tidligere medlemmer ved flere anledninger deltatt på nye konserter og innspillinger.

Gjennombruddet for Bigbang kom under by:Larm i Stavanger i 1999. Etter en minneverdig konsert på utestedet Folken 25. februar sto de norske plateselskapene formelig i kø for å tegne kontrakt med trioen. Det ble Warner som stakk av med seieren, og selskapet feiret det med å relansere bandets andre CD, Electric Psalmbook, høsten 1999 (albumet ble først utgitt på eget selskap i mars). På denne platen gjorde Bigbang en versjon av en låt som Eigil Berg (fra New Jordal Swingers) opprinnelig hadde laget tidlig på 70-tallet til Undertakers Circus (det gamle bandet til Øysteins far Thor S. Greni). I sin originale tapning het låten «Nettenes prinsesse», men Øystein fikk tillatelse til å skrive ny tekst og spilte den inn som «Long Distance Man». Eigil Bergs engelske versjon, «Queen Of The Night», ble for øvrig inkludert på hans solo-LP Alhambra i 1981. Produsent for Electric Psalmbookvar Nils B. Kvam.

Under utdelingen av Spellemannprisen tidlig i 2000 fremførte Bigbang «Girl In Oslo», tittelkuttet fra en ny EP utgitt i februar. Dette var platen hvor Øystein Greni for alvor fikk vist hvordan han evner å fornye en gammel og – for mange – utdatert stil. Koblingen av tradisjonsbundet gitarrock, fengende melodilinjer, pulserende groove og ung attityd skapte en innspilling som står som en milepæl i bandets produksjon.

«Girl In Oslo» ble også inkludert på bandets neste CD, Clouds Rolling By. Men før den kom på markedet i august, hadde Bigbang gitt ut enda en EP, New Glow, i juni. Produsentene som ble brukt på platene i 2000, var Michael Ilbert og Nils B. Kvam. Tidlig i 2001 ble Bigbang lansert i Tyskland, Sveits og Østerrike gjennom EPen Girl In Oslo (med et annet låtinnhold enn den norske utgaven). I juni var bandet ute med enda en EP, Smiling For, denne gang med Greni selv som produsent. Han tok også produsentrollen på de neste platene.

Albumet Frontside Rock’n’Roll (med Eilertsen som medprodusent) kom i mars 2002 og ble etterfulgt av en fem uker lang turné i USA. Den doble konsertplaten Radio Radio TV Sleepble utgitt i august 2003. Under opptakene laget NRK en TV-dokumentar om Bigbang, der klimakset var en versjon av «Girl In Oslo» med fem trommeslagere på scenen samtidig – deriblant pappa Greni. I 2003 kom også DVD-en Radio Radio TV Sleep.

Fra september 2004 til januar 2007 var igjen Erik Tresselt bandets bassist, fordi Nikolai Eilertsen var opptatt med sine andre band, The National Bank, Lester og Elephant9. Lasse Weeden trakterte bassen frem til høsten i 2007, etterfulgt av Øyvind Storli Hoel. Eilertsen vendte tilbake til Bigbang på tampen av 2008. I 2005 nådde EPen Not A Rolling Stone Topp 10, i likhet med sine tre forgjengerne.

Albumene Too Much Yang (2007) og Edendale (2009) ga bandet store hits med hhv. «I Don’t Wanna» og «Swedish Television». Too Much Yang ble nominert til Spellemannprisen, i likhet med Electric Psalm­ book (årets rockeplate og årets nykommer) og «Girl In Oslo» (årets låt). Høsten 2007 flyttet hele bandet til Los Angeles, og en egen samleplate for det amerikanske markedet, From Acid To Zen, ble lansert året etter. Hoel og Olsen dro hjem igjen julen 2008, mens Greni først i 2011 flyttet tilbake til Oslo.

Han beholdt imidlertid sitt studio i L.A., hvor kritikerroste Epic Scrap Metal (2011) ble spilt inn. En duett med amerikanske Lissie, «No One», bidro til at hun fikk et gjennombrudd i Norge. Høsten 2012 kom et forsmak på det nye albumet The Oslo Bowl, i form av singlen «Like Americans Do». Alle tre jobber også som produsenter, mens Eilertsen i tillegg til nevnte The National Bank, Lester og Elephant9, er medlem av Knut Reiersrud Band og Needlepoint.

Medlemmer

Christer Engen Slagverk (1992 - 1997)
Erik Tresselt Bass (1992 - 1999, 2004 - 2005)
Karim Sayed Trommer (2000 - 2001)
Kristian Syvertsen Trommer (1999)
Lasse Weeden Bass (2007)
Martin Horntveth Trommer (1997 - 1999)
Nikolai Hængsle Eilertsen Gitar (1999 - 2004, 2009 - )
Olaf Olsen Trommer (1999 - 2000, 2001 - )
Øystein Greni Vokal, gitar
Øyvind Storli Hoel Bass, backingvokal (2007 - 2008)