Matched: artister/(.*)

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bent Sølves orkester

Dannet: 1967
Splittet: 1. mai 1969
Fra: Oslo

Bent Sølves Orkester ble etablert i Oslo i 1967. Dette skjedde på initiativ av Kjell Karlsen, som på denne tiden hadde stor suksess med sitt Kjell Karlsens Orkester. Etterspørselen i både Sverige og Norge var så stor at han ønsket å ha enda et underholdningsorkester i drift. Terje Fjærn ble engasjert som leder av det nye orkesteret, som fikk navnet Bent Sølves. Den første spillejobben var med Kirsti Sparboe i Skien. Den første utgaven av Bent Sølves.. Les mer..

Bent Sølves Orkester ble etablert i Oslo i 1967. Dette skjedde på initiativ av Kjell Karlsen, som på denne tiden hadde stor suksess med sitt Kjell Karlsens Orkester. Etterspørselen i både Sverige og Norge var så stor at han ønsket å ha enda et underholdningsorkester i drift. Terje Fjærn ble engasjert som leder av det nye orkesteret, som fikk navnet Bent Sølves. Den første spillejobben var med Kirsti Sparboe i Skien.

Den første utgaven av Bent Sølves besto ellers av Knut Riisnæs (fløyte, saxofon) og Mikkel Flagstad (saxofon), Ole Jacob Hansen (trommer), Kåre Furuholmen (trompet) og Magne Henriksen (orgel og gitar). Alle musikerne var håndplukket av Kjell Karlsen. Orkesteret benyttet i begynnelsen forskjellige vokalister, som Kjell Grunnteig og Vigdis Mostad, og hadde lengre engasjement blant annet ved Astoria i Trondheim og Hotel Viking i Oslo.

I desember 1968 valgte Terje Fjærn å starte sitt eget orkester, der også Riisnæs, Hansen og Henriksen ble med, i tillegg til saxofonisten og klarinettisten Carl Magnus Neumann. Kåre Furuholmen tok over som leder av Bent Sølves, og fikk med seg bl.a. Bjørn Solstad (bass) , Svein Jens Thorsø (trommer) og Geir Schumann (piano, orgel). Alle var fra Molde-traktene. Solstad hadde også vært medlem i Michelles, som ga ut tre singler på Troll i årene 1968-69. Schumann hadde vært leder av bandet Schumanns , som ga ut en single på Philips i 1967.

Vigdis Mostad fra Orkanger ble fast vokalist i den nye utgaven av Bent Sølves. Hun hadde jobbet som tannlegeassistent, og hadde som tenåring også sunget med The Vikings i Trondheim. I 1966 ble hun oppdaget av Arne Bendiksen, som ga ut flere singler med henne på Triola. Det var Kjell Karlsen selv som ønsket henne som vokalist i Bent Sølves. Hun opptrådte flere ganger på TV, bl.a. sammen med Al Bishop, og var sammen med Bent Sølves gjennomgangsfigur i TV-serien ”Musikk til arbeidet” i 1968. Hun deltok også i Melodi Grand Prix i 1969 med sangen ”Friaren”.

1. mai 1969 inntraff tragedien, da orkesteret var på vei til et spilleoppdrag på klubben Lorry i Linköping i Sverige. Dårlig vær gjorde at flyet snudde, og gikk i spinn i ved Holmen i Drammen litt før klokken 15. Furuholmen, Mostad, Schumann, Solstad og Thorsø omkom i ulykken, sammen med piloten Trond Norby. Flagstad hadde bestemt seg for å kjøre bil til Sverige, og unnslapp dermed med livet. Dagen før ulykken hadde Bent Sølves spilt på debutplaten til Anita Hegerland. De hadde også nylig gitt ut en egen single på Nor-Disc, ”Casatschok'/ 'Toi toi toi”.

Kåre Furuholmen hadde studert ved Musikkonservatoriet i Oslo, og hadde bl.a. spilt sammen med musikere som Thorleif Østereng, Arild Bjørke og Helge Hurum. Han var far til Magne Furuholmen i a-ha. Et av øyevitnene til flytragedien var den ni år gamle Morten Harket, som var på vei hjem fra Sørlandet i bilen til foreldrene sine.

Medlemmer

Kåre Furuholmen Trompet
Knut Riisnæs Saksofon
Magne Henriksen Orgel, gitar
Mikkel Flagstad Saksofon
Ole Jacob Hansen Trommer
Vigdis Mostad Vokal

Utgivelser (singel/EP)

Bent Sølves orkester
Casatschok / Toi Toi Toi
1969