Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Eksterne lenker

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Bel Canto

Dannet: 1986
Fra: Tromsø

Bel Canto ble dannet i Tromsø i 1986 av Nils Johansen, Anneli Drecker og Geir Jenssen. Johansen var «musikeren» i bandet, med bl.a. gitar- og fiolinferdigheter, samt erfaring fra rockebandet Peder Exem. Jenssen hadde stor innsikt i computernes muligheter, og Drecker hadde piano- og korbakgrunn. Sammen med Dreckers spesielle stemme og flerspråklige tekster ble denne miksen til det helt unike lyduniverset som Bel Canto har skapt. Mange har beskrevet det som «den arktiske sounden», en musikk som prøvde å.. Les mer..

Bel Canto ble dannet i Tromsø i 1986 av Nils Johansen, Anneli Drecker og Geir Jenssen. Johansen var «musikeren» i bandet, med bl.a. gitar- og fiolinferdigheter, samt erfaring fra rockebandet Peder Exem. Jenssen hadde stor innsikt i computernes muligheter, og Drecker hadde piano- og korbakgrunn.

Sammen med Dreckers spesielle stemme og flerspråklige tekster ble denne miksen til det helt unike lyduniverset som Bel Canto har skapt. Mange har beskrevet det som «den arktiske sounden», en musikk som prøvde å beskrive store, luftige landskap. Gitarbasert elektronika var beskrivelsen gruppen selv brukte. Skjult bak navnet Bel Canto satt en 16-, en 20- og en 22-åring i Tromsø og laget musikk for Europa. De visste at det ikke var marked for den i Norge, og demokassettene de laget sendte de til selskaper på kontinentet. Deretter dro de av gårde på interrail, og drev oppsøkende virksomhet overfor de samme folkene.

I Belgia ble det napp; Crammed Discs i Brüssel ble sjarmert, både av musikken og av bandmedlemmene, og ville straks ha dem til å flytte til Brüssel. I 1987 ble debutalbumet White­ Out Conditions utgitt, og Bel Canto ble lansert som Norges svar på Cocteau Twins. Som de tre hadde forutsett, noe gjennombrudd hjemme var det ikke snakk om, mens spesielt spanske og franske platekjøpere falt for Bel Canto. Japanturné ble det også, og et samarbeid med artisten Tsunematsu Matsui. Året etter ble albumet utgitt i England, til god mottakelse.

Etter det litt mer poppete andrealbumet, sa Jenssen takk for seg til fordel for sitt eget Bleep-prosjekt. Han var mer opptatt av house og techno enn de to andre var, og ville utforske dette. Jenssen ble snart verdenskjent i ambient-technokretser under navnet Biosphere.

Bel Canto dro i 1990 på turné i Frankrike, og knyttet i den forbindelse til seg perkusjonisten Andreas Eriksen (Green Isaac, Ym:stammen). Året etter turnerte de sammen med bl.a. Echo & The Bunnymen. Med Shimmering, Warm And Bright (1992), et album som gikk enda lenger i retning av dansbar popmusikk, fikk de innpass også i norske platehyller, selv om også dette albumet solgte mer på det europeiske kontinentet (og dessuten 30 000 i USA). Albumet ga dem også Spellemannprisen. Tittellåten ble en stor radiohit.

Det gode samarbeidet med de begeistrete belgierne begynte imidlertid på denne tiden å skrante, og Bel Canto forhandlet seg ut av kontrakten med Crammed Discs. I 1993 laget Bel Canto musikk til åpningen av NRK P3, fremført av Kringkastingsorkesteret. Året etter ble travelt for Bel Canto, bl.a. som kulturelle Norges-ambassadører i forbindelse med OL på Lillehammer. Så var det den landsomfattende turneen Sirkus Midtgard, et opplegg i antirasismens tegn, hvor DumDum Boys var hovedtrekkplaster. Deler av turneen ble filmet, og resultatet ble Stein og stjerner, noe så sjeldent som en norsk rockefilm, laget for kinofremvisning.

I 1993–97 var Kirsti Nyutstumo (Yeahlove Swans og Femi Gange) Bel Cantos faste turnébassist. Etter initiativ fra Sigbjørn Nedland oppsto prosjektet Music Channel, et kulturelt svar på Osloavtalen, der de involverte kom fra Israel, Palestina og Norge. Bel Canto representerte den norske delegasjonen, og det hele munnet ut i albumutgivelsen Music Channel (1995).

Det multikulturelle ble videreutviklet på neste album, det første på flere år, og gjesteartister som B.J. Cole, Jaki Liebezeit og Jah Wobble var med på å gi utgivelsen stor oppmerksomhet. Magic Box(1996) ble også lansert med pomp og prakt av Atlantic i USA, og Bel Canto slo spesielt godt an i San Francisco og Texas. Bel Canto ble nok en gang nominert til Spellemannprisen, og vant i to klasser. Albumets single «Rumour» nådde 19. plass på VG-lista.

Rush (1998) var det østlige preget mindre dominerende, og lydbildet mindre organisk enn på de to foregående utgivelsene. En sentral medspiller fra 1997 var Torbjørn Brundtland fra Alanïa, i dag bedre kjent som den ene halvdelen av Röyksopp. Rushble utgitt i resten av Europa i 1999, under tittelen Images (med nytt cover). Et begrenset opplag av CD-samlingen Retrospect har en bonusdisk med sjeldenheter.

Det er Drecker og Johansen som har laget Bel Cantos musikk, og med albumet Dorothy’s Victory (2002) var ringen på en måte sluttet for dem: De startet på gutte- og jenterom i Tromsø, fortsatte midt i Europa, returnerte til Norge og Oslo, hvor de etablerte seg med eget studio, mens dette albumet i sin helhet ble komponert og spilt inn i Tromsø. Andreas Eriksen var fortsatt fast perkusjonist, mens bassen ble traktert av Johansen og Jonny Sjo (D’Sound).

På begynnelsen av det nye årtusenet utforsket Bel Canto et nytt marked for dem, nemlig Latin-Amerika, og i februar 2004 dro bandet til Mexico for andre gang. Siden 2003 har Nils Johansen spilt i trioen Vajas, som ga ut Sacred Stone i 2006. Her er mye av musikken basert på samisk joik.

I september 2010 holdt Bel Canto tre konserter hvor de var gjenforent med Geir Jenssen. Bandet har deltatt på mange samleplater, bl.a.: The World According To Cram­ (1994), Heavenly Voices III (1995), Bellona Un­plugged (1997), Femme Fatale: Grrrl Power, Vol. 1 (1997), Femme Fatale: History Of Women In Popular Music (1999), Solide saker – A Tribute To DumDum Boys (1999) og Perleporten (2000).

I nyere år har Anneli Drecker hatt en omfattende karriere på egenhånd, både som soloartist, gjestevokalist og skuespiller.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Andreas Eriksen Perkusjon (1990 - )
Anneli Drecker Vokal, tangenter
Biosphere Tangenter (1986 - 1990)
Kirsti Nyutstumo (1993 - ?)
Nils Johansen Multiinstrument

Medvirker på

Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 7 Norsk På Engelsk
2005
Diverse artister
Tidenes Beste Barneplate
2003
Diverse artister
Perleporten
2000
Diverse artister
Solide Saker - En Hyllest Til Dum Dum Boys
1999
Diverse artister
Absolute Norsk
1998
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1990 - 1993
1998
Diverse artister
Bellona Unplugged (A Tribute To Aleksandr Nikitin)
1997
Diverse artister
Kvirrevirrevitt!
1997
Diverse artister
Femme Fatale: Grrrl Power, Vol. 1
1997
Diverse artister
Heavenly Voices III
1995
Diverse artister
The World According To Crammed
1993
Diverse artister
Giftige løgner
1992