Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Babel Fish

Dannet: 1989
Også kjent som: B Flat + Daily Planet
Fra: Oslo

Pop/rock-band fra Oslo, dannet av Tarjei van Ravens (vokal, gitar), Halvor Holter (keyboards, vokal) og Odd Jensen (trommer) på slutten av 80-tallet. De startet karrieren med å lage en demoinnspilling som de tok med seg til London uten suksess. Hjemme i Norge igjen satset de en stund som coverband, før de tok seg et avbrekk og jobbet som studiomusikere. Holter og van Ravens var også musikklærere i en periode. Hele tiden fortsatte de å komponere nye sanger, og de laget.. Les mer..

Pop/rock-band fra Oslo, dannet av Tarjei van Ravens (vokal, gitar), Halvor Holter (keyboards, vokal) og Odd Jensen (trommer) på slutten av 80-tallet. De startet karrieren med å lage en demoinnspilling som de tok med seg til London uten suksess. Hjemme i Norge igjen satset de en stund som coverband, før de tok seg et avbrekk og jobbet som studiomusikere. Holter og van Ravens var også musikklærere i en periode. Hele tiden fortsatte de å komponere nye sanger, og de laget også en single under navnet B Flat.

I 1995 skrev de tre musikerne kontrakt med Waterfall Productions, og overtalte Simon Malm (bass) til å bli med i bandet som de nå kalte Daily Planet. Året etter ga de ut singelen «Light Of Day». Et navneskifte ble nødvendig da de oppdaget at et svensk band het det samme som dem. Jensen foreslo Babel Fish etter forfatteren Douglas Adams’ roman The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy, hvor en Babel Fish er en dekoder som, hvis man putter den i øret, gjør at man kan forstå alt som blir sagt på ethvert språk. Det nydøpte bandet spilte deretter inn «Mania», som ble en radiohit i Norge uten at den var kommersielt utgitt på plate. Det var den mest spilte låta på norsk radio høsten 1998 og inn i 1999, da den gikk til topps i Spania og ble en hit i Singapore, Japan og Malaysia.

Med svenske Thomas Erdtmann som manager ble interessen vekket hos Atlantic Records i New York City. Babel Fishs første album var allerede halvferdig – innspilt i Norge med Kai Robøle som produsent – og resten ble gjort i Bearsville Studios i Woodstock med Neil Perry. Den musikalske menyen var fengende, velprodusert poprock, med klare referanser til grupper som Beatles og Crowded House. Babel Fish vant Spellemannprisen 1998 i kategorien «årets musikkvideo» («Light Of Day») og ble nominert for årets album (Babel Fish) og årets låt («Out Of The Blue»).

Plateselskapet brukte superlativer som «sjarmerende,» «idyllisk» og «oppfinnsom» for å beskrive musikken da albumet ble lansert verden over i september 1998. Et år senere hadde interessen fra selskapet stilnet så mye at Babel Fish følte de ble tilsidesatt. Bandet gjorde det bra på konserter i store deler av Europa, men brukte lang tid på å komme seg ut av kontraktene de var bundet opp til gjennom Atlantic.

Etter tre års utlendighet vendte Babel Fish tilbake til hjemlandet i 2002 og ga ut singelen «Killing Time», etterfulgt av albumet Coming Up For Air. Kai Robøle var igjen medprodusent, og den musikalske menyen viste at bandet ikke hadde mistet noe av sin melodiske teft – til tross for en demoraliserende erfaring fra et opphold på et av verdens mest berømte plateselskap. Albumet solgte imidlertid dårlig, og i 2003 ble Babel Fish lagt på is. Van Ravens begynte å jobbe i Waterfall Records, og jobber nå med radiopromotering i Warner Music.

Bandet gjorde comeback i 2011 med singlen «Depend On Me», som deltok i den norske Melodi Grand Prix-finalen og solgte så bra at den fikk gullplate. Samleplaten Come Closerinneholder nye innspillinger, gamle låter og remikser av noen av Babel Fish’ radiohits.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlemmer

Halvor Holter Keyboards, vokal
Odd Jensen Trommer
Simon Malm Bass (1995 -)
Tarjei van Ravens Vokal, gitar

Medvirker på

Diverse artister
Broom-Broom: Lørdagsbarnetimen 75 år
1999