Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Arnstein Johansen

Født: 19. juni 1925
Død: 26. september 2013

Trekkspiller og komponist, f. 19.6.1925 i Fredrikstad. Johansen startet sin musikkutvikling i hjembyen bare fire år gammel, da faren ga ham et enraders trekkspill. Det ble etter hvert studier med Ottar E. Akre, Thorleif Eken og Gunnar Sønstevold samt studier ved Musikkonservatoriet. I 1947 fikk han førstepremie i nordisk mesterskap for trekkspill, og en lang og enestående karriere var i gang. Han ble kjent for sitt samspill med Rolf Andersen, og de to ble sett på.. Les mer..

Trekkspiller og komponist, f. 19.6.1925 i Fredrikstad. Johansen startet sin musikkutvikling i hjembyen bare fire år gammel, da faren ga ham et enraders trekkspill. Det ble etter hvert studier med Ottar E. Akre, Thorleif Eken og Gunnar Sønstevold samt studier ved Musikkonservatoriet. I 1947 fikk han førstepremie i nordisk mesterskap for trekkspill, og en lang og enestående karriere var i gang.

Han ble kjent for sitt samspill med Rolf Andersen, og de to ble sett på som arvtagere til den kjente trekkspillduoen Erik Tronerud og Karl Andersen. I 1949 oppholdt han seg i Amerika, og hentet blant annet inspirasjon fra de legendariske trekkspillerne Frosini, Deiro og Galla-Rini. Sistnevnte skulle bety mye for hans videre utvikling, ikke minst for måten han utnyttet trekkspillet på, bl.a. bassregistret.

Det ble turneer i inn- og utland, blant annet i Sverige, Danmark, Italia og Sovjetunionen (1956). Opp gjennom årene ble det utallige konserter og opptredener i radio og TV, og i 1995 ble han TV-portrettert i NRK. Han har også hatt egne radioprogrammer, og laget innslag med andre trekkspillere.

Arnstein Johansen behersker mange sjangre innen populærmusikken, og forbindes både med jazz og gammeldans. Som komponist har han også gjort seg sterkt bemerket, med et 150-talls komposisjoner og arrangementer. Av hans mange populære komposisjoner kan nevnes «Cornellipolka», «Valse i C», «Monas reinlender», «Evening Mood», «Polketten», «Rundkast», «Fredag den 13.» og «Førdeminner».

Han har vært medlem av Oslo Trekkspillklubb siden starten i 1945, vært dommer i mange trekkspillkonkurranser og har en lang platekarriere bak seg, med 78-plater, singler, EP- og LP-plater og CD-utgivelser. Allerede høsten 1945 var han på platemarkedet sammen med Rolf Andersen med «Bjørneruds reinlender» og «Dora-masurka» (Musica).

Noen av 78-platene hans fra 1950-taller er jazzinnspillinger, blant annet Musica-utgivelsene «Stumbling», «Lover», «Meditation» og «All Of Me». Blant trekkspillerne må han regnes som banebrytende innen denne genren. Blant LP-ene kan nevnes Gammeldans (Fontana) og Hæla i taket (CBS) med Arnstein Johansens kvartett, Arnstein Johansens freskeste (CBS), I ring og feiende sving (CBS).

Fra 1960-tallet og senere er han særlig kjent for sitt samarbeid med trekkspilleren Sverre Cornelius Lund. Foruten Lund var også Tor Braun på gitar, Tom Fras på trommer og Frank Cook på bass med på mange av plateinnspillingene.

I 1995 kom Johansen med CD-platen EvergreensNorild forlag. Den ble fulgt opp med fem CD-plater til på Norild: Evergreens 2, Tea For Two, Crazy Rhythm, Out Of Nowhere og Too Late Now. I 2003 ga Norild ut et notehefte med Arnstein Johansens nyeste komposisjoner, og i 2004 ga de ut en samle-CD med hans innspillinger fra 1940- og 50-tallet. I 2006 mottok han Albin Hagströms Minnespris. Han gikk ut av tiden 26. september 2013, 88 år gammel.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.