Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Arild Nyquist

Født: 6. mars 1937
Død: 21. desember 2004
Fra: Oslo

Forfatter, billedkunstner og vokalist, 6.3.1937–21.12.2004, født i Oslo. Arild Nyquist var en fargerik og allsidig kunstner som fremførte sine underfundige, vakre, åpenhjertige og ofte morsomme tekster med en lett naiv undring. Han var smilende av uttrykk, men det lå ofte en sarkastisk tone på lur. Dikter Arild, som han yndet å kalle seg, ga etter bokdebuten i 1963 ut mer enn 50 bøker, hadde en rekke utstillinger av egne bilder og utga et knapt dusin plater. Arild Nyquist ble landskjent mot.. Les mer..

Forfatter, billedkunstner og vokalist, 6.3.1937–21.12.2004, født i Oslo. Arild Nyquist var en fargerik og allsidig kunstner som fremførte sine underfundige, vakre, åpenhjertige og ofte morsomme tekster med en lett naiv undring. Han var smilende av uttrykk, men det lå ofte en sarkastisk tone på lur. Dikter Arild, som han yndet å kalle seg, ga etter bokdebuten i 1963 ut mer enn 50 bøker, hadde en rekke utstillinger av egne bilder og utga et knapt dusin plater.

Arild Nyquist ble landskjent mot sin egen vilje i 1972, da han lanserte tøyseverset «Nå er det jul igjen!». Det minimalistiske og kontroversielle diktet utløste en voldsom debatt i media. En litteraturkritiker tok det for å være alvorlig, og forlangte at slikt søppel skulle fjernes fra bokhyllene. Diktet ble lest høyt fra Stortingets talerstol, og i en periode gikk dikteren i dekning. 20 år senere ble hele rabalderet gjenfortalt i bokform, og nå kunne både Nyquist og publikum le av hele saken. Diktet er da også blitt et av de mest kjente i norsk litteraturhistorie, både som pensum i skolen og som innspilling av Nyquist selv (på albumene Kalde øl & heite jenter og I sans og samling).

Arild Nyquist debuterte på plate i 1979, 16 år etter at han hadde gitt ut sin første bok, Ringer i et sommervann. Hans tre første plateutgivelser ble laget i samarbeid med komponist og musiker Terje Wiik, som hadde bakgrunn fra blant annet Veslefrikk. Den første av disse, Eventyrhagen (1979), var en finurlig barneplate med dikt og viser, fremført sammen med Inger Lise Larsen.

Den andre platen, Epleslang (1980), ble et lite gjennombrudd for Arild Nyquist som visesanger. I likhet med Odd Børretzen fremsto Nyquist som en resiterende sanger med en lett skjelvende stemme, men et udiskutabelt musikalsk gehør. Verken tekst eller musikk var underordnet hverandre, men begge deler ble hevet langt over det alminnelige takket være Nyquists karismatiske uttrykk og Wiiks hensynsfulle musikk. Oppfølgeren Tomme bord (1981) var like vellykket, og selve bekreftelsen på at Nyquist nå var like mye plateartist som forfatter. Produsenter for disse tre platene var Erling Jørgensen og Terje Wiik.

De to neste albumene ble laget med et band som Nyquist døpte Familien Baluber. Medlemmene talte erfarne karer som Helge Grøslie, Igor Kill (Thorleif Larsen) og Frank Marstokk, og musikken var naturlig nok mer rockete enn på Nyquists tidligere produksjoner. Erling Jørgensen var produsent på de to platene. Et av medlemmene av Familien Baluber, Kjell Rønningen, slo følge med Nyquist i hans neste prosjekt, Duo Karamba. Her var musikken mer eksperimentell, og i sterkere grad formet av tekstene til Nyquist. Et nytt samarbeid med Terje Wiik resulterte i det musikalske eventyret Greven i skogen (1985).

Et meget fruktbart samarbeid ble påbegynt i 1983, da Nyquist begynte å jobbe med Lars Martin Myhre (gitar, piano) og Svein Olav Blindheim (bass, piano) under gruppenavnet Trio Tre. Trioens store spekter kom godt frem på det doble albumet Kalde øl og heite jenter (1985), som var første utgivelse på det nystartede selskapet Tunsberg Grammofon. Blant innholdet var «Nå er det jul igjen», innspilt en sen kveld (eller grytidlig morgen) en sommerdag i 1985 rundt et kjøkkenbord med en rekke festdeltakere aktivt til stede.

Slemme Lars og noen andre (1987) var en ny barneplate, denne gang med fokus på mobbing og fantestreker, mens Sol og regn var en videreføring av innholdet på Kalde øl og heite jenter. I sans og samling (1999) var et album med nytt materiale fra Trio Tre koblet med høydepunkter fra trioens tidligere produksjoner. Produsenter for de siste platene til Arild Nyquist var Lars Martin Myhre og/eller Svein Olav Blindheim.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Trio Tre

Medlemmer

Trond Tufte Gitar