Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Anne Lorentzen

Født: 16. januar 1963
Død: 3. desember 2013
Også kjent som: Anne Helene Lorentzen

Anne Helene Lorentzen, vokalist, gitarist og komponist, f. 16.1.1963 i Tromsø og oppvokst i Harstad. Hennes platekarriere startet i Bergen, men hun fikk med årene sin base i Oslo. Hun er både tekniker og produsent på sine egne plater, og hennes ambisjoner er å lage musikk som overskrider tradisjonell visepop. Hennes egen beskrivelse av musikken er «polar noir». Lorentzen debuterte på Ungdomskulturuka i Harstad i 1979. Hun flyttet til Bergen tidlig på 80-tallet, og her startet hun bandet Ta Sats.. Les mer..

Anne Helene Lorentzen, vokalist, gitarist og komponist, f. 16.1.1963 i Tromsø og oppvokst i Harstad. Hennes platekarriere startet i Bergen, men hun fikk med årene sin base i Oslo. Hun er både tekniker og produsent på sine egne plater, og hennes ambisjoner er å lage musikk som overskrider tradisjonell visepop. Hennes egen beskrivelse av musikken er «polar noir».

Lorentzen debuterte på Ungdomskulturuka i Harstad i 1979. Hun flyttet til Bergen tidlig på 80-tallet, og her startet hun bandet Ta Sats i 1984. Bandet skiftet navn to ganger, og ble oppløst i 1988. To år senere gjenopptok Lorentzen samarbeidet med et av medlemmene, Sigrid Ørevik (tangenter, vokal). Inspirert av den akustiske duoen Indigo Girls dannet de sin egen duo – Ravn. Materialet besto av egenkomponerte sanger med norske tekster. Under en opptreden i 1993 ble de oppdaget av Jonas Fjeld, som tipset plateselskapet Grappa om duoen. Ravn fikk kontrakt, og Jonas Fjeld var medhjelper og produsent sammen med Sverre E. Henriksen på albumet Rød ravn i en blå by, som ble utgitt i 1995.

Ravn skilte lag i 1996, og Lorentzen startet arbeidet med sin første soloplate. Lykkens narr (1997) var produsert i samarbeid med Yngve Leidulv Sætre. Fremdeles var musikken melodiøs, men tekstene var mørkere, tydelig inspirert av en mer urban livsfølelse. Lydbildet var preget av Lorentzens interesse for moderne musikkteknologi.

En av dem som satte stor pris på platen, var Hilchen Sommerschild, Norges første professor i barnepsykiatri. Hun ble så begeistret for Lykkens narr at hun sendte 40 dikt til Lorentzen, med ønske om at noen av dem ville bli tonesatt og presentert på plate. Resultatet av dette ble albumet Såre sinn i 1999. Lorentzen var selv produsent sammen med Jan Tore Diesen. På bakgrunn av albumet ble Lorentzen av Aftenposten kåret til årets beste kvinnelige artist.

Etter Såre sinn tok Lorentzen en pause fra platebransjen for å fullføre studiet i sosiologi. I 2006 gav hun ut sin egenproduserte plate Krim, et helt album med morderballader, skrevet med utgangspunkt i nordiske krim-titler. En av låtene, Drømmefangeren, var også tittelmelodi på NRKs krimserie sendt i 2005 basert på Unni Lindells bøker. Albumet gav også opphavet til en konsertforestilling basert på krim som sjanger, som ble satt opp på Grushomhetens teater i forbindelse med lanseringen av Krim.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

Ravn

Medvirker på

Sardines
Until our Hats Fell Off komponist;tekstforfatter
1996
Ravn
Rød ravn i en blå by komponist;tekstforfatter;utøver
1995
Ravn
Alltid e du der komponist;tekstforfatter
1995
Ravn
Munn mot munn komponist;tekstforfatter
1995