Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Alv Schiefloe

Født: 18. november 1873
Død: 6. september 1951
Fra: Steinkjer

Revyforfatter og journalist, 18.11.1873–6.9.1951, født i Steinkjer. Schiefloe gikk i typograflære i Trondheim, men gikk snart over i journalistyrket, og førte en skarp politisk penn i avisen Ny tid. Skrivekunsten overførte han til revyscenen, og han brukte scenen til å formidle sine iakttagelser av det norske samfunn. Han ble kjent for sin treffsikkerhet og sin evne til å nå publikum. Schiefloe skrev revytekster til arbeiderforeningenes scener og til forlystelses-etablissementet Hjorten i Trondheim. Han var Hjortens revyforfatter i mange år. Han.. Les mer..

Revyforfatter og journalist, 18.11.1873–6.9.1951, født i Steinkjer. Schiefloe gikk i typograflære i Trondheim, men gikk snart over i journalistyrket, og førte en skarp politisk penn i avisen Ny tid.

Skrivekunsten overførte han til revyscenen, og han brukte scenen til å formidle sine iakttagelser av det norske samfunn. Han ble kjent for sin treffsikkerhet og sin evne til å nå publikum. Schiefloe skrev revytekster til arbeiderforeningenes scener og til forlystelses-etablissementet Hjorten i Trondheim. Han var Hjortens revyforfatter i mange år.

Han må regnes som en av våre fremste folkelige revy- og visediktere, og er i dag ufortjent glemt, til tross for et stort antall viser som slo an, ikke bare i Trondheim, men på scener og blant visekunstnere over hele landet. Han skrev blant annet viser som Ernst Rolf fremførte da han var i begynnelsen av sin karriere (for eksempel «Medel mot kalla føtter»), og han skal også ha vært en inspirator for neste generasjons store visekunstner, Alf Prøysen.

Mange av Schiefloes viser finnes bevart på plate, med artister som fremførte visene på Hjorten teater. Magnus Aalstedt, Robert Sandberg, Ragnvald Olsen og Ludvig Olsen er blant dem, med innspillinger fra perioden 1911–15, det vil si midt i Hjortens og Alv Schiefloes glansperiode.

Blant visene hans kan nevnes «Den glade Grei», bygd over historien om Hitra-fiskeren Peder Seivåg, som rodde til Kristiania for å kreve sambygdingen og stortingsmannen Sivertsen for de 90 ørene han skyldte ham. Revyartisten Magnus Aalstedt, som fremførte den på scenen da revyen gikk, har også sunget den inn på plate for GC.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medvirker på

Aasmund Nordstoga
Friaren tekstforfatter
2010
Aasmund Nordstoga
Ein visefugg tekstforfatter
2009
Odd Sundt
Rørostrubadurens grenseløse viser tekstforfatter
2008
Gluntan
Gluntan i 40 år! tekstforfatter
2005
Søstrene Hagen
Trønderviser tekstforfatter
1999
Rallarlaget
Rallarlaget på Ville Veier tekstforfatter
1999
Gluntan
Gluntans gull 1 & 2 tekstforfatter
1995
Kjetil Bjerkestrand orkester
Trondhjæmsvisan 1 tekstforfatter
1993
Diverse artister
Trøndervisan - første plata tekstforfatter
1978
Otto Nielsen
Hajnnhojnn i bajnn og 13 andre trønderviser tekstforfatter
1975
Vestlandsduoen
Pakta
1960