Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Eksterne lenker

Gjør endringer

Alf Prøysen

Født: 23. juli 1914
Død: 23. november 1970
Også kjent som: Alf Olafsen Prøysen

Alf Olafsen Prøysen, 23.7.1914-23.11.1970, sanger og forfatter, født på husmannsplassen Prøysen på Rudshøgda i Ringsaker, aktiv som lyriker og sangtekstforfatter fra debuten i 1938 i Magasinet For Alle. Under krigen deltok han i revyene ved Statens Småbrukslærerskole i Asker, og fikk antatt en del revyviser hos Hansi Petra på Dovrehallen. Han debuterte på bokmarkedet 1945 med Dørstokken heme, og var tidlig aktiv i NRK, hvor det eldste bevarte opptaket på lakkplate (teknikk benyttet før båndopptakeren ble vanlig), er «Visa om.. Les mer..

Alf Olafsen Prøysen, 23.7.1914-23.11.1970, sanger og forfatter, født på husmannsplassen Prøysen på Rudshøgda i Ringsaker, aktiv som lyriker og sangtekstforfatter fra debuten i 1938 i Magasinet For Alle. Under krigen deltok han i revyene ved Statens Småbrukslærerskole i Asker, og fikk antatt en del revyviser hos Hansi Petra på Dovrehallen. Han debuterte på bokmarkedet 1945 med Dørstokken heme, og var tidlig aktiv i NRK, hvor det eldste bevarte opptaket på lakkplate (teknikk benyttet før båndopptakeren ble vanlig), er «Visa om Trygve Lie» fra oslostudentenes revy Ad Undas, gjort 3. mai 1946. Sendingen av denne ble hørt av Håkon Tveten, produsent hos Iversen & Frogh A/S (Columbia), som øyeblikkelig tilbød platekontrakt. Beskjedent nok nevnte ikke Prøysen at han skrev egne viser, og sang inn det Tveten bød ham. Han skrev til og med norske tekster til de to kvasireligiøse og ganske sentimentale, opprinnelig amerikanske «Frøken, gi meg himmelens nummer» og «Bare pappa hadde tid» (som Jens Book-Jenssen hadde refusert), innspilt i april 1947 med Columbia Salongorkester. Den solgte ikke stort, men Prøysen var allerede ved å bli landskjent via radioen.


Det store gjennombruddet kom med de tre neste platene, barnevisene «Lillebrors vise»/«Blåbærtur'n» og «Pelles bursda'»/«Cirkusvisa» (melodier Finn Ludt) og de ramsalte folkelivsskildringene «Husmannspolka»/«På Hamar med slakt» (trad. mel.), alle innspilt 17.9.1948. Særlig ble «Husmannspolka» en farsott, og den første visesamlingen, Drengstu'viser (1948), ble både bestselger av dimensjoner og en stor kritikersuksess. Prøysen selv refererte ofte til 1948 som «det året je var sjenni». En samling barneviser, Lillebrors viser (1949), understreket populariteten og kvaliteten, og det samme gjorde plateutgivelsene i 1949, som «Steinrøysa ner i bakken», «Den skyldige», «Griskokktrøsta», «Koleravisa» og «Musevisa». Til sammen gjorde han 48 innspillinger for Columbia frem til 1954, av så kjente viser som «Vårvise» (mel. Tveten)/«Kjem du ikvell» og «Ungkarssorg» (1950, mel. Knut Roen), «Klara på Dal» og «Sønnavindsvalsen» (1951). «Næsning på Hamarmarten»/«Storken Ibrahim» (1953) innledet det fruktbare samarbeidet med den svenske visedikteren Ulf Peder Olrog. De ga hverandre frie hender i gjendikting til de respektive språkene av alle visene sine. Til Columbia-perioden hører også barnevisene «Basarvisa» (1952, trad. mel.) og «Skipper'n synger» (1954, mel. Kåre Siem) ved siden av «Julekveldsvisa» (1952, mel. Arnljot Høyland), som har fått en sentral plass i den norske julesangkanonen. I 1956 ble «Sønnavindsvalsen» og «Klara på Dal» gitt ut igjen, pålagt nytt orkesterarrangement, et tidlig eksempel på slik teknikk i Norge.


I løpet av disse årene hadde han etablert seg som en sentral kraft både via NRK, særlig i Barnetimen for de minste, som startet i 1951, og som forfatter. Ved siden av flere visebøker og novellesamlingen Utpå livets vei (1952), hadde han satt salgsrekord med den beske romanen Trost i taklampa (1950), som solgte 52 000 i utgivelsesåret. Skildringen av fabrikkarbeidersken Gunvor Smikkstugun som reiser hjem i «blåklokkevikua» midt på sommeren for å få med seg husmannsungdommen og tjenerne til et friere liv i storbyen, men som nesten blir fysisk drept av makta i bygda, var et intenst forsvar for den den gang så beryktede «flukten fra landsbygda». Den beske humoren gjorde boken populær, bortsett fra i storbondemiljøet, særlig på hjemtraktene, der forakten for «svikeren og sosialisten» Prøysen lenge var så total at omfavnelsen av ham i turismens navn etter hans død har vært vanskelig å svelge for mange. Lest i ettertid fremstår romanen som mindre morsom og mest sår i sin fint konstruerte oppbygning, nære og troverdige skikkelser og vakre bruk av hedmarksdialekten.


I samarbeid med Asbjørn Toms dramatiserte Prøysen romanen for Det Norske Teatret, med premiere i februar 1952 og Siri Rom som Gunvor. Prøysen opptrådte som kommenterende visesanger mellom scenene, og forestillingen ble oppført hele 152 ganger, med ny oppsetning i 1957. Han opptrådte også så vidt i filmatiseringen (1955), der han sang egne tekster til musikk av Maj Sønstevold, «Blåklokkeleiken» og «Trippe-Tripp» med Gunnar Sønstevolds orkester (1955). Musikalversjonen, også i samarbeid med Toms, med musikk av Finn Ludt, hadde premiere på Det Norske Teatret i april 1963, med Egil Monn-Iversen som arrangør og Sølvi Wang som Gunvor. Hun spilte selv inn to av sangene, «Blåklokkevikua»/«Berre Vent». Andre sanger ble innspilt med artister som ikke var med i teateroppsetningen, «Tonettas Masurka» med Elisabeth Granneman og «Eva og Roy»/«Dobbelt Bokholderi» med Åse og Børt-Erik Thoresen. Musikalen var den første norske som ble slik en klassiker at den er oppført mange ganger, men den planlagte LP-versjonen fra 1963 ble aldri gjort ferdig. Andre kjente som har spilt Gunvor er Kirsti Sparboe (Trøndelag Teater), Britt Langlie (Det Norske Teatret) og Inger Lise Rypdal (Riksteatret).


For teateret skrev Prøysen også Fløttardag (Riksteatret, 1952) og To pinner i kors (Det Norske Teatret, 1954, 1965, utgitt 1961) ved siden av barnemusikalen Sirkus Mikkelikski (Det Norske Teatret, 1954, 1968, prosaversjon 1963) med Johan Øians melodier til «Nøtteliten», «Bolla Pinnsvin» og «Helene Harefrøken» (1956). I tillegg kommer sangtekster til Ulf Peder Olrogs Tingel-Tangel i natt, som også inneholder noen originalskrevne norske sanger med melodier av Bjarne Amdahl. 7 sanger finnes på EP (1959) med Lasse Kolstad og Astrid Folstad, mens Nora Brockstedt har laget en singel med «Din barndoms eventyr»/«Tivolivalsen» (1959). Til sangene hører også «Det var på Lillehammer» og «Lykkehjulsduetten».


I 1954 fulgte Prøysen Håkon Tveten til Philips, der han først ga ut «Året rundt», et potpurri over to 78-sider, senere på EP sammen med Sirkus Mikkelikski-sangene. I 78-perioden (til 1957) spilte han inn 4 skillingsviser til akkompagnement av Robert Normann på gitar, bl.a. «Lille Vackre Anna» (1955), kjente viser som «Tordivelen og flua» (1955), barneklassikerne «Hompetitten» og «Marte og Baldrian» (1955), og de første i det lange samarbeidet med Bjarne Amdahl, «Hu Martina Mo»/«Kjerringkjeft» og «Visa hennes Staslin» (1957).


Helt spesiell er «Tango for to», lansert av Nora Brockstedt som den første i en serie Morgendagens Melodier i et lørdagsshow i Store Studio, den ble og slik en øyeblikkelig suksess at Noras egen versjon raskt måtte konkurrere med Kari Diesens og Prøysens egen duett med Torhild Lindal, som han gjorde ytterligere tre duetter med. Om det var Brockstedt-versjonen eller Prøysens egen som solgte mest, vet visst ingen (VG-lista og utdelingen av platetrofeer ble innført året etter), men uansett er dette den eneste norskskrevne slageren før a-ha som oppnådde millionsalg. Nora Brockstedt hadde også sitt store gjennombrudd med den i Sverige, selv om Prøysen selv gjorde en svensk versjon med Ulla Bella, og Nora sang den også på islandsk, mens Raquel Rastenni gjorde den til en evergreen i Danmark. De fleste andre internasjonale versjonene var instrumentale.


Tangoen innledet samarbeidet mellom Amdahl/Prøysen og Nora Brockstedt. Hun gjorde slagere på nytt av noen få sanger Prøysen selv hadde sunget inn tidligere («Sønnavindsvalsen», «Klara på Dal», 1957), og hun spilte inn sin versjon av «Mari du bedåre» med Alfred Janson (1958), 14 dager før Prøysens med Gerd Røstad (Gerd og Otto). Hovedsakelig spilte Nora Brockstedt inn sanger skrevet spesielt for henne, «Senor Manuel» (1961, innspilt også med Elisabeth Granneman), det refuserte Grand Prix-bidraget «Æille så ner som a Ingebjørg»/«Med en fiol bak øret» og «Dukken i Danmark» (1962), «Bing Bang Bong»/«Svartsjuk Samba» (1964) og «Patriot-Paula» (1965) koblet med skillingsviseparodien «Sig haver du en venn» fra musikalen Hu Dagmar (Sommerteatret i Frognerparken, 1964) etter en gammel folkekomedie. Her spilte Nora Brockstedt tittelrollen, enda en Gunvor-lignende skikkelse, byjenta Dagmar som skal gifte seg med bondegutten, men blir utrangert av «hu som har gått hime og venta» og deretter jaga fra bygda.


Herfra stammer Prøysen/Amdahls mesterverk «Slipsteinsvæilsen», en vakker melodi til en tekst som begynner i idyll, men som når uanede dimensjoner når den beskriver hva alminneligheten gjør med den som måtte skille seg ut av en eller annen grunn – «når ljåen bli kvass nok/og brynet bli med/så kjæm dom i mårå og meie dekk ned/så musikken de høre/i kveldsro og fred/det er slipsteinsvæilsen som går og går ...» (skrevet av etter den tekstvarianten han ga Nora). Sangen ble vurdert som lite kommersiell, og Nora Brockstedt fikk ikke spille den inn før i 1972, den første av tre innspillinger. Det ble likevel Alf Cranner som gjorde den første innspillingen (1970). De resterende sangene fra musikalen er ikke spilt inn.


Prøysen og Brockstedt var hvert sitt plateselskaps store stjerner, og fikk aldri sunget inn plater sammen, men en sen radioduett av en moderne skillingsvise, «Per Infanterist og Olea Kokkepike» (Knut Haugen/Gunnar Wennerberg) fra 1969 er utgitt på Noras dobbel-CD Tango for to (1995), som ellers inneholder originalversjonene av nesten alt Prøysen skrev direkte for henne, med melodier av Amdahl.


Prøysen gjorde ikke så mange innspillinger i 45-platenes tid frem til 1961, og størst suksess i samtida gjorde barneplatene, singelen «I bakvendtland»/«Det er gemt å bo på landet» (1959) med lille Elin Prøysen, EP-platen Trafikk-ABC med blant andre Kirsten Langbo (1961) og LP-platen O Jul Med Din Glede (1959) med Arild Berggren og NRKs Guttekor (Sølvguttene). I ettertid har både «Kjærest på en stol»/«Genservise» (1959), den elleville «Tango for Te-Ve» med Otto Nielsen (Gerd og Otto) (1960) og «(For her er det) Solskinn og sang» (1962) blitt svært kjente. Den siste introduserte han som gatesangeren Romeo Clive i Anne-Cath. Vestlys TV-serie om Kanutten, NRKs mest slitesterke barneproduksjon i svart/hvitt. Han skrev sanger til Arne Skouens Leif Juster-film Bussen (1961) til musikk av Maj og Gunnar Sønstevold, og til Peder Cappelens skuespill Dikter i Ulvepels (Oslo Nye Teater, 1963). Hans oversettelser av Harold Arlen/Yip Harburgs sanger til Trollmannen fra Oz (Oslo Nye Teater, 1965), ble fremført av Wenche Myhre, men det var Torill Ravnaas (Triola) som gjorde den norske plateversjonen av Judy Garlands kjenningsmelodi, «Over Regnbuen» («Over The Rainbow»). Wenche Myhre spilte den inn på en barneplate i 2001. Prøysen opptrådte første gang som oppleser av egne dikt på de tre platene med Lyrikk og prosa i alvor og skjemt (1961), med ett dikt på hver.


Fra 1957 var han redaksjonsmedlem i radioens Søndagsposten, og han hadde faste årlige oppdrag for Barnetimen for de minste. I fjernsynets barndom så man ham også i Kosekroken og Eventyrstund. Fra 1951 skrev han over 400 ukentlige Lørdagsstubber i Arbeiderbladet, alle senere utgitt i bokform. Han var også aktiv som samler av skillingsviser for Magasinet For Alle, i bokform i 5 bind 1972–83. Og han opptrådte villig i uventede sammenhenger, blant annet sang han som fleip inn en engelskspråklig versjon av Frank Sinatras «Strangers In The Night» – etter lydskriftmetoden; engelskopplæringen var mangelfull for husmannsunger i 20-åra. Han kan også oppleves som undrende, eldre gårdsgutt i filmen Mannen som ikke kunne le (1968).


Ved siden av samarbeidet med Nora Brockstedt, skrev han også «Sjette gongen» for Gerd Røstad (1959, mel. Amdahl) og svært personlige oversettelser av svenske viser, «En glad calypso om våren» for Per Asplin (1959) og «Yabba-dabba-doo Wilma» for Arne Bendiksen (1962). Den siste gjorde stor TV-suksess da Wilma (Grynet Molvig) sang den til muskuløse vigelandsfigurer i Prospektkort fra Frognerparken (1963). Både hun og Sølvi Wang spilte inn Grand Prix-bidraget «Far Cha Cha» (1961, mel. Karl Westby). Fire gjendiktinger av Olrog finnes på en EP med The Monn Keys (1961). Elisabeth Granneman gjorde i 1966 en svært jazzifisert og elegant versjon av «Den Skyldige».


Som plateartist var Alf Prøysen umoderne midt på 60-tallet, og gjorde ingen innspillinger i 1963–65, men hos sitt barnepublikum møtte han ikke noen motepåvirket motvilje. Radio- og bokserien om Teskjekjerringa ble påbegynt i 1957 med Kjerringa som ble så lita som ei teskje, og fortsatt i ytterligere 3 bøker (1960, 1965, 1967) pluss senere utgivelser av enkeltstående eventyr. Teskjekjerringa ble en stor internasjonal suksess. I Sverige ble en TV-serie med Birgitta Andersson som Teskedsgumman en stor suksess, fulgt av 3 LP-plater i 1967–68 der Prøysen leser med innlagte skuespillsekvenser, og hans eneste solo-LP, Alf Pröysen Sjunger Teskedsgumman Och Andra Barnvisor (1968). Populær var også barneboken Den Grønne Votten (1964).


Mens de mest «coole» og anglo-amerikanskorienterte av den nye generasjonen visesangere midt på 60-tallet oppfattet Alf Prøysen som «johan» fordi han verken lignet på Beatles eller Dylan, kom det etter hvert en mer bevisst type kunstnere på banen. Prøysen skrev flere tekster som fikk melodi av Alf Cranner, blant annet Cranners gjennombruddsinnspilling, «Å, den som var en løvetann» (1970). Han gjendiktet Olrogs Alice Babs-slager «I Bergakungens Land» som «Dovre-Slow» for Åse Kleveland (1966), samme år som Birgitte Grimstad debuterte med «Det første som jeg ønsker meg», raskt fulgt av en innspilling av hennes egen tonesetting av «Lomnæsvisa».


I 1966 var Prøysen på plate igjen, med en EP som inneholdt «Sjarmør-Even» (mel. R. Normann), «Kjærlighetsvisa hennes Dagros» (fra svensk, mel. Carl Anton), «Så seile vi på Mjøsa» (Olrog) og «Du ska få en dag i mårå» (mel. Otto Nielsen). Innhold og form hadde forandret seg, og uten å ha poppet seg opp, klarte han her å kommunisere med den nye generasjonen. Platen ble ingen umiddelbar salgssuksess, men fikk godt med radiospilling og medførte et comeback over tid. Så forskjellige yngre utøvere som Lars Klevstrand og Dag Frøland (singel med «Du ska få en dag i mårå», 1967) begynte å interessere seg for stoffet hans, og i 1968 gjorde Prøysen både en «pop»-versjon av «Tordivelen og Flua» (med Gerd Røstad) og singelen «Romjulsdrøm» (mel. Thoralf Borg)/«Jørgen Hattemaker» (mel. Amdahl). Den siste ble opprinnelig skrevet for Erik Bye, som urfremførte den i Søndagsposten (utgitt på CD i 1995). Plateselskapet benyttet seg av den nye interessen, og samlet eldre innspillinger på LP, Alf Prøysen (1969) og barnesamlingen Pirion (1968). Prøysens siste plateinnspillinger ble en EP der han leste egne dikt for Den Norske Bokklubben (1970) og «Veivoktervisa» (R. Normann/Josef G. Larsen) på En kveld med Visens Venner (1970). «Æille har et syskjenbån på Gjøvik» (mel. Christian Hartmann) ble spilt inn i NRK i 1969, men ikke utgitt før 1971.


Våren 1970 spilte han inn en serie viseprogrammer med den yngre generasjonen (Grimstad, Kleveland, Klevstrand, Cranner og svenske Alf Hambe) for TV. Han mottok Norsk Kulturråds Ærespris og startet opptakene av en TV-serie om sitt eget liv, men døde midt i produksjonstida. Serien ble omformet til minneprogrammer i 1971.


Dødsfallet ble møtt med landesorg, og Alf Prøysen ble den første, og så langt eneste fra populærmusikken som har fått sitt siste hvilested på Minnelunden på Vår Frelsers Gravlund, der han ligger ikke langt fra Ibsen og Bjørnson. Den dobbelte LP-platen Du ska få en dag i mårå (1971) lå 56 uker på VG-lista (nådde 2. plass) og solgte til gull (over 50 000 eks.). Både tidligere ikke innspilte viser, dikt som fikk nye melodier og nyversjoner av de kjente visene ble gjort av blant andre Åse Kleveland, Lars Klevstrand, Alf Cranner, Tone Ringen og Kirsti Sparboe på plater blandet med annet materiale, og Erik Bye hyllet ham i sin «Alf» (1973). Den populære radioserien med barndomserindringer, Det var da det og itte nå ble utgitt som bok (1971), samtidig som Bokklubbens Lyrikkvenner ga ut den første diktsamlingen uten noter eller besifringer, Lørdagskveldsviser. I 1972 kom Verker i 12 bind, hvorav 3 med viser og vers. Serien er langt fra komplett, og inneholder ikke alle sangene fra teaterstykker og filmer. Skuespillene og musikalmanuskriptene mangler også.


Det Norske Teatret har med hell spilt flere forestillinger i kabaretform, satt sammen av sanger, dikt og dramatiserte stubber, som Kjæm du i kveld (1974), Når groværet kjem (1980) og Så seile vi på Mjøsa (1989), ved siden av barneforestillingene I Bakvendtland (1972) og Hompetitten (1977). Riksteatret har oppført I Bakvendtland i flere runder, og har ellers hatt stor suksess med tre dramatiseringer av Teskjekjerring-historier (1980, 1985, 1986). Under betegnelsen Fam. Fetesen har ensemblet spilt inn Teskjekjerringa på camping (1994) med Linda Tørklep i tittelrollen. En dansk versjon (overs. av Aase Ziegler) av Sirkus Mikkelikski, Historien om dyrenes cirkus (1981), har musikk av sangerinnen Grethe Mogensen, som leser og synger på platen.


Interessen for Prøysens sanger og øvrige verker var stigende gjennom hele 70-tallet, avtok noe på 80-tallet og steg til voldsomme dimensjoner rundt åttiårsjubileet i 1994. Det nytter lite å forsøke å overskue antallet innspillinger av Prøysen-materiale i denne perioden, men enkelte LP/CD-utgivelser med bare eller overveiende Prøysen-materiale er interessante. Nora Brockstedt har spilt inn tre plater med utelukkende Prøysen-materiale, Nora synger Prøysen (1971), På blåbærtur i Prøysenland (1974) og Alf Prøysen tolket av Nora Brockstedt (1993). Disse inneholder i hovedsak sanger hun ikke har gjort originalinnspillingene av, men er likevel definitive. Hun gjorde nyversjoner av «egne» Prøysenviser på I lave sko (1972), og en modig nytolking av «Slipsteinsvæilsen» på Hilsen Nora (1990).


Andre som har levert interessante Prøysenplater er Elin Prøysen med Pikeønsker fra en veranda (1973) og i duett med Egil Johansson på Prøysen for to (1977), Maj Britt Andersen med Kjærtegn (1992) med utelukkende nye melodier, signert Geir Holmsen, Viggo Sandvik fra Vazelina Bilopphøggers med Æille har et syskjenbån på Gjøvik (1983) og Lillibeth Lunde Elgstøen med Som dogg i måråsol (1986). Helt spesiell er den svenskfødte Hollywood-stjernen Signe Hassos Signe Hasso sjunger och berättar Alf Pröysen (1979). Barnesangene finner man på plater med blant andre Anita Hegerland (1972), Vidar Lønn-Arnesen (1974 og 1975) og Hanne Krogh (1995). Mest kontroversielle er I min fars hus er det mange rom og de fleste er i kjelleren (1992) og Med blanke ark (1994), der artister fra rock, pop, jazz og folkemusikk fremfører synkretistiske versjoner på sine respektive dialekter, med resultater som strekker seg fra det affekterte og/eller anstrengt nytolkende (Karin Krog, Lynni Treekrem, Silje Nergaard, Reidar Larsen) via det greit akseptable til det helt glitrende (Pogo Pops, DumDum Boys og deLillos). Disse platene viser at det er mye å hente hos Prøysen også for moderne artister fra andre stilarter, og er interessante i sine forsøk på nytolking, men plages av vedlagte innleggsbøker som hevder at dette er de endelige versjonene med de første artistene som har begrepet noe av Prøysen – en totalt ubegrunnet fornærmelse mot Prøysen selv og andre fortolkere, ikke minst Nora Brockstedt. Et lignende prosjekt, Nå har vi vaske golvet (2003) er mer innen tradisjonen, med artister som Kåre Conradi og Marian Aas Hansen, og akkompagnement ved Kringkastingsorkesteret. Katia Cardenal ga i 1999 ut to plater hvor hun sang egne oversettelser til spansk av hans viser.


I forbindelse med åttiårsjubileet ble det utgitt to CD-bokser med Alf Prøysens innspillinger, begge med fem plater. Original Prøysen (1993) inneholder 154 NRK-opptak fra 1946–70, og omfatter litt ukritisk utelukkende innspillinger av sanger med egne tekster. Noen av innspillingene hadde tidligere vært utgitt på plate. Alle hans offisielt utgitte opptak, både på Columbia, Philips og andre etiketter, ble samlet på Alf Prøysen på grammofon. Komplette plateinnspillinger (1993), som også inneholder en 80 siders bok med artikkelstoff av Elin Prøysen og detaljert diskografi. Senere har EMI og Polygram/Universal vendt og snudd Prøysens katalog på så mange CD-er at det er blitt ganske uoversiktlig.


Det er kommet flere bøker om Alf Prøysen, både biografier, bildepraktverk og mer akademiske analyser, men ingen har så langt skrevet den store endelige biografien som analyserer både mannen, hans verk og de mange versjonene som er blitt gjort av stoffet hans på scener og plater.


Hans verk som visedikter, lyriker og prosaist henter nesten utelukkende miljø fra Hedemarksbygdene, men han er ingen hjemstavnsdikter. Hans Hedemarken er et litterært landskap, et mikrokosmos som inneholder all verdens problematikk, minimalisert til en form som gir ham anledning til å kommunisere den mest innviklede livskunnskap til et stort publikum som aldri føler seg intellektuelt tråkket på. Nettopp denne svært bevisste enkelheten er i seg selv genial, og gjør at hans lokalmiljø kan oppleves som nært og gjenkjennbart selv i andre verdensdeler. Synsvinkelen er som regel dyrs, barns eller kvinners, og voksne menn skildres nesten bare fra disse vinklene.


Som sanger hadde Alf Prøysen ikke noe stort teknisk register, men varme, sterkt særpreg og en musikalitet som på det beste nærmet seg en jazzsangers. Både alene, med tekster til tradisjonelle melodier som han hadde plukket opp på sin vei, og i samarbeid med samtidige komponister, sto han for en produksjon av sangtekster på et høyt litterært nivå, uten at han noen gang mistet fotfestet i populærmusikken. Ingen har etterlatt seg noe lignende, og fremtiden vil by på flere glimrende og redselsfulle forsøk på å nytolke og modernisere stoffet hans. Det finnes også et større antall ikke utgitte viser og en god del lyrikk som ikke er tonesatt, og mange vil utvilsomt føle seg kallet. Alf Prøysen er uten tvil den viktigste tekstforfatter i norsk populærmusikks historie, samtidig som han er en sentral utøver av både eget og andres materiale.

I 2011 ble Alf Prøysen innlemmet i Rockheim Hall of Fame, der det nasjonale museeet for populærmusikk hedrer personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Det ble lagt opp til en bred nasjonal feiring av Prøysen i 2014, som markerte hundreårsdagen for hans fødsel.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Alf Prøysen
De kjente og kjære sangene Samlealbum
2009
Alf Prøysen
Skipper'n synger Samlealbum
2007
Alf Prøysen
Diamanter Samlealbum
2006
Alf Prøysen
Sirkus Mikkelikski
2001
Alf Prøysen
Velvalgte barneviser Samlealbum
2000
Alf Prøysen
Da jeg var liten - barnetimen for de minste
1998
Alf Prøysen
Velvalgte viser Samlealbum
1998
Alf Prøysen
Alf Prøysen
1996
Alf Prøysen
Alf Prøysens Beste barneviser Samlealbum
1996
Alf Prøysen
Prøysens sommer
1994
Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon I 1947-1950 Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon V - komplette plateinnspillinger 1966-1970 Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Original Prøysen 1 - Husmannspolka Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Original Prøysen 5 - du og jeg og dompapen Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Original Prøysen 2 - tango for TV Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon III - komplette plateinnspillinger 1954-1957
1993
Alf Prøysen
Original Prøysen 3 - så seile vi på Mjøsa
1993
Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon IV Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Prøysens jul
1993
Alf Prøysen
Alf Prøysen på grammofon II - komplette plateinnspillinger, 1951-1954 Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Original Prøysen 4 - Hompetitten Samlealbum
1993
Alf Prøysen
Prøysens jul
1990
Alf Prøysen
Graset er grønt for æille Samlealbum
1981
Alf Prøysen
Å du gode sparegrisen min - Alf Prøysen synger og forteller for barna
1975
Alf Prøysen
Den ukjente Prøysen Samlealbum
1973
Alf Prøysen
Du ska få en dag i mårå Samlealbum
1971
Alf Prøysen
Alf Prøysen leser egne dikt
1970
Alf Prøysen, Gerd Røstad
Tordivelen Og Flua / Hilma Og Roger
1968
Alf Prøysen
Pirion - Alf Prøysen synger for barna
1968
Alf Prøysen
Pirion: Alf Prøysen synger for barn
1968
Alf Prøysen
Alf Pröysen sjunger Teskedsgumman och andra barnvisor
1968

Medvirker på

Hovedøen Social Club
Hovedøen Social Club Slynger Julen Inn
2017
Hovedøen Social Club
Salsa Til Folket!
2015
Diverse Artister
Trollkrem
2015
Elias Akselsen
Sanger jeg har møtt
2014
Guren Hagen
Fra Gråten sjø tel Prestvegen
2014
Inger Lise Rypdal, Viggo Sandvik
Prøysen og øss
2014
Karoline Amb
Kvass
2014
Helge Lien, Sigurd Hole
Lyden av Prøysen
2014
Wenche Myhre
66
2013
Guren Hagen
Julekveld hos oss
2013
Diverse artister
Tidenes Beste Juleplate 2
2012
Diverse artister
Tidenes Beste Juleplate 1
2012
Diverse artister
Tidenes Beste Julebarneplate 2
2012
Diverse artister
Familiens Julesanger
2012
Eldar Vågan
Leva livet, som Eldar i en Elvis-film
2012
Stein Ingebrigtsen
Livet tekstforfatter
2012
Hilde Heltberg
Elske det umulige tekstforfatter
2012
Ole Ivars
Julefest med Ole Ivars
2011
Nora Brockstedt
Nora synger Prøysen (2011 Digital Remaster)
2011
Pust
Julero tekstforfatter
2011
Heidi Gjermundsen Broch
Blåøyd jævel
2011
Aasmund Nordstoga
Tolv dagar i jola tekstforfatter
2011
Inger Lise Rypdal, Stein Ingebrigtsen
Romslig jul
2011
Hanne Krogh, Tre Tenorer
Vår julekonsert tekstforfatter
2011
Aasmund Nordstoga
Friaren tekstforfatter
2010
Grukkedal'n Cowboys
Det kjækker og går tekstforfatter
2010
Knut Anders Sørum
Prøysen
2010
Knut Anders Sørum
Spelldåsen tekstforfatter
2010
Diverse artister
LirekasCD’n No. 20 - Det Blir Atter Sol Og Sommer
2010
Bjørn Eidsvåg
De Beste tekstforfatter
2009
Vandrerne
På Konsert Med Vandrerne
2009
Anne Lande, Per Husby
Helt nær oversetter
2009
Ole Edvard Antonsen
Desemberstemninger tekstforfatter
2009
Trollongan
No vil vi ha ju tekstforfatter
2009
Diverse artister
P4s Julestemning
2009
Dizzie Tunes
Nå er det jul igjen!
2009
Jardar Johansen
Julefred tekstforfatter
2009
Eriksen
De aller beste tekstforfatter
2009
Pust
Kry tekstforfatter
2009
Wenche Myhre
Wenche Myhre in Concert
2008
Oslo Gospel Choir
En stjerne skinner i natt tekstforfatter
2008
Ba-jazz
Ba-jazz Live
2008
St. Thomas
You May Find a Treasure Everywhere tekstforfatter
2008
Notodden Bluesband
Så langt som hit ...halve FUA ute
2008
St. Thomas
St. Thomas Box tekstforfatter
2008
Odd Sundt
Rørostrubadurens grenseløse viser tekstforfatter
2008
Vandrerne
På samma vægen
2008
Luftforsvarets musikkorps
Sommer i lufta tekstforfatter
2008
Elin & Egil
Dans med Prøysen - Greieste hits 2
2007
Marit Lindvig Stampe
...litt av hvert tekstforfatter
2007
Ole Paus
Den store norske sangboka tekstforfatter
2007
Acta Musicae
Livsdansen tekstforfatter
2007
Pust
Femkant tekstforfatter
2007
Diverse artister
Nå Er Det Jul Igjen
2007
Jan Werner
Eg veit i himmerik ei borg tekstforfatter
2007
Berit Valberg, Bodø Håndverkersangforening
Gledelig Jul tekstforfatter
2006
Diverse artister
Norske Slagere Kapittel 1 - 1955
2006
Sigrid Brennhaug, The Real Thing
A Real Christmas tekstforfatter
2006
Kai Robert
Juleminner tekstforfatter
2006
Musikkforeningen Suoni, Øyvind Strand
Ambassadør tekstforfatter
2006
Alf Cranner
I går, i dag, i morgen tekstforfatter
2006
Maj Britt Andersen
Onger er rare
2006
Diverse artister
Hørt & Uhørt: 28 diamanter fra 50-tallet
2006
Lars Lillo-Stenberg
Lars Lillo-Stenberg Synger Prøysen
2006
Søstrene Eikaas
Julestemning tekstforfatter
2006
Malin
Malin's jul tekstforfatter
2006
Anne Lande, Per Husby
Sakte sanger tekstforfatter
2006
Maj Britt Andersen
Tannvisa (Dingelingelingelei) tekstforfatter
2006
Harald Gundhus
Syng, Klapp & Swing bearbeidelse tekst
2005
Lasse Johansen
Viser fra Sandbeck til Taube tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 1 Husker Du Dengang?
2005
Jørn Simen Øverli
Prøysenvisene som forsvant tekstforfatter;utøver
2005
Diverse artister
Norske 60-tallshits
2005
Trond Granlund
En Litt Forvirra Fyr tekstforfatter
2005
Arild Sandbakken, Karin Andreassen
Prøysen som romanse
2005
Robert Normann
The Definitive Collection, Vol.4 - The Harry Lime Theme del-bidragsyter;komponist
2005
Forsvarets Musikkorps Trøndelag
Kjente, Kjære og Noen Glemte Barnesanger tekstforfatter
2005
Oslo Gospel Choir
Lys I Mørket tekstforfatter
2005
Kjersti Grov
Nattasanger for de minste del-bidragsyter;tekstforfatter
2005
Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester, John Philip Hannevik
Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester tekstforfatter
2005
Erik Bye
Høvdingen tekstforfatter
2005
Ann Kristin Aannerud
Mitt hjerte er ditt - en levende Prøysen konsert tekstforfatter
2005
Diverse artister
Norsk Musikk I 100 - Vol. 2 Giganter
2005
Wenche Myhre
50 Beste Gjennom 50 år oversetter
2004
Happy Skvett
Kulturprisen tekstforfatter
2004
Dænsebændet
Gode og Gamle tekstforfatter
2004
Maj Britt Andersen
Dørstokken heme
2004
Hero
Prøysen
2004
Måltrosten, Turid Lisbeth Nygård
Labbetruten - Viser, rim og regler av Alf Prøysen
2004
Grünerløkka Skole, Høgås Barnehage
Barna synger 1 tekstforfatter
2004
Dænsebændet
Julemoro tekstforfatter
2004
Diverse artister
Våre Beste Vinterlåter
2003
Maria Arredondo, Sølvguttene, Winta Efrem Negassi
Julekveldsvise tekstforfatter
2003
Diverse artister
Barnas jul 2
2003
Diverse artister
Tidenes Beste Barneplate
2003
Lisa Børud, Sofie Børud
God Jul tekstforfatter
2003
Diverse artister
Nå har vi vaske golvet - sanger av Alf Prøysen tekstforfatter
2003
Vidar Lønn-Arnesen
Alf Prøysens Beste Barneviser. Volume 1
2003
The Source
The Source of Christmas - Live at Blå tekstforfatter
2003
Camilla Johansen
Du og jeg og vi to.. tekstforfatter
2003
Elias Akselsen
Her kommer dine arme små tekstforfatter
2003
Vazelina Bilopphøggers
Elging i solnedgang
2003
Kringkastingsorkestret KORK
Tono - 75 år for Musikken - Fremtiden er Uhørt tekstforfatter
2003
Bugges Firo
En swingende jul!
2003
Åsetrallen
For Swingende tekstforfatter
2003
The Monn Keys
Assortert oversetter
2003
Alf Cranner
50 Beste fra 40 år tekstforfatter
2003
Bjarne Brøndbo
Salmer på ville veier tekstforfatter
2002
Diverse artister
Så Venter Vi På Julen
2002
Lollipops
Erta berta tekstforfatter
2002
Gudny Dahlen
Svend Svane / Livets drøm tekstforfatter
2002
Bjarne Brøndbo
Julekveldsvise tekstforfatter
2002
Hanne Krogh
Sanger fra barnas skattkammer tekstforfatter
2002
Splash
God jul del-bidragsyter;tekstforfatter
2001
Arne Eilif Folning, Lofthus Herrekor
Lofthus Herrekor tekstforfatter
2001
Splash
Splash tekstforfatter
2001
DumDum Boys
Schlägers tekstforfatter
2001
Wenche Myhre
Du og jeg og vi to! oversetter
2001
Christian Eggen, Oslo Sinfonietta
Norges Musikkhistorie - Bind 5 tekstforfatter
2001
Elin & Egil
Elin & Egils Greieste hits tekstforfatter
2001
Jørn Simen Øverli
Sannheten og løgnen tekstforfatter
2001
Tove Ramlo
Ledig tekstforfatter
2001
Bjørn Eidsvåg
Hittil og littil
2000
Skrujern
- Folkets verktöy oversetter
2000
Gatesangerne
Oslo - viser tekstforfatter
2000
Tango For 3
¿Tango? tekstforfatter
2000
Hanne Krogh
God Jul! - Hannes Beste Julesanger tekstforfatter
2000
Sangverket
Det fins så mange drømmer ... tekstforfatter
2000
Mari Maurstad
De gode, gamle julesangene tekstforfatter
2000
Rester
Utedassen oversetter
2000
Klangs Musikkverksted
.... Danser klango tekstforfatter
2000
Vazelina Bilopphøggers
Hei sveis!
2000
Anita Hegerland
Anitas beste barnesanger tekstforfatter
2000
Katia Cardenal
Prøysen På Spansk - Navegas Por Las Costas (Så Seile Vi På Mjøsa)
1999
Tove Hovland
Hottentott og selbuvott tekstforfatter
1999
Håkon Paulsberg
Jinter
1999
Katia Cardenal
Prøysen På Spansk 2 - En Reveslandia (I Bakvendtland)
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1967 - 1970
1999
Vidar Lønn-Arnesen
A la da Capo! tekstforfatter
1999
Diverse artister
Det Beste Av Norsk Musikk 1962 - 1966
1999
Hilde Bekkevold
Kjærringkjeft og pikekyss tekstforfatter
1998
Maria Gamborg Helbekkmo, Voci Nobili
Kontraster tekstforfatter
1998
Gudny Dahlen
God jul / Jul med Gudny (musikk for 'godt voksne') tekstforfatter
1998
Arnt Haugen
Arnt Haugen: Grammofonartist Gjennom 40 år - Vol. 2 tekstforfatter
1998
Arild Sandbakken
I ring skal du rulle... tekstforfatter
1998
Nissene
Nissehits del-bidragsyter;tekstforfatter
1998
Oslo Gospel Choir
Julenatt tekstforfatter
1998
Diverse artister
Pepinos jul
1997
Berit Kullander, Christine Stoesen, Lech Janowski
Teskjekjerringa på camping tekstforfatter
1997
Kine Therese Ludvigsen
Barndomsminner tekstforfatter
1997
Diverse artister
Kvirrevirrevitt!
1997
Einar Gerhardsen, Reidar Hirsti
Jubileumsalbum tekstforfatter;utøver
1997
Dissimilis
Graset er grønt for æille EP tekstforfatter
1996
Maj Britt Andersen
Maj Britts 40 rareste tekstforfatter
1996
Busserullen
I livd av blå syrin tekstforfatter
1996
Lillebror Vasaasen, Tove Brovold Fuglebænd
Julekveld I Bygda tekstforfatter
1996
Diverse artister
Regn Med Oss tekstforfatter
1996
Sigmund Groven
I Godt Lag (med venner) tekstforfatter
1996
Arnsteins
Midtsommerdainsen tekstforfatter
1996
Marianne Borhaug
Våre kjære barnesanger tekstforfatter
1996
Hanne Krogh
Julestjerner tekstforfatter
1996
Henki Kolstad
Julefortellinger tekstforfatter
1996
Cantus
Hei, for en Vakker Julsong tekstforfatter
1996
Kjell Vidars
Kjell Vidars spiller 18 julemelodier for barna (og for de voksne) tekstforfatter
1996
Jannicke Irwin Abrahamsen
Jannicke 2 tekstforfatter
1995
Maj Britt Andersen
Julekveldsvise tekstforfatter
1995
The Source
The Source: Of Christmas tekstforfatter
1995
Vidar Lønn-Arnesen
Vidar synger Prøysen 2
1995
Bjørn Moe, Nidarosdomens Guttekor
Julekveld tekstforfatter
1995
Hanne Krogh
Prøysens barnesanger tekstforfatter
1995
Lars Notto Birkeland, Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor
Norges skål! - Norske drikkeviser gjennom 200 år tekstforfatter
1995
Eriksen
Alt vende tebage
1995
Diverse artister
Norske Film Slagere
1995
Visevertene
Sagnet om sølvskatten tekstforfatter
1995
Song og spelkorlaget av 8. mars & søn
Song og Spelkorlaget av 8. Mars tekstforfatter
1995
Erik Bye
En sang under skjorta tekstforfatter
1995
/Ikke oppgitt/
Barnas Juleviser tekstforfatter
1995
Dekadanse
Folkets lykke... vår belønning! - dekadanse synger sine TV-slagere tekstforfatter
1995
Nora Brockstedt
Tango for to - 50 innspillinger fra 50 år tekstforfatter
1995
Gatesangerne
Gatesangerne tekstforfatter
1995
Birgitte Grimstad
Ord over grind tekstforfatter
1994
Candiss, Grete Wennes
Viser fra gærne jenter tekstforfatter
1994
Diverse artister
Med Blanke Ark: sanger av Alf Prøysen
1994
Lars Klevstrand, Steinar Ofsdal
Den magiske musikken: fra Drømmen om Kaptein Sorte Bill tekstforfatter
1994
Melvin Tix
Melvins Mix - Litt av Hvert for Hele Familien tekstforfatter
1994
Kikkis Canyon
Julestemninger tekstforfatter
1994
Vandrerne
Hematt tekstforfatter
1994
deLillos, DumDum Boys
Tango for te-ve tekstforfatter
1994
Sandefjord Jentekor
Julemoro med Sandefjord Jentekor og Gunstein Draugedalen tekstforfatter
1994
Torgun Allgot
Snill og vill! - musikk for rampunger tekstforfatter
1994
Bjørn Eidsvåg
Jørgen Hattemaker tekstforfatter
1994
Linda Jahre Wium
Linda 1 tekstforfatter
1994
Anders Rogg
Where Waves Come to Die
1994
Nora Brockstedt
Alf Prøysen tolket av Nora Brockstedt
1993
Tove Hovland
Prøysen og Prokofjev
1993
Scandinavia
Julefest med Scandinavia tekstforfatter
1993
Diverse artister
Norske Filmklassikere
1993
Per Asplin
Hei Alle Barn - Gøy Med Per Asplin tekstforfatter
1993
Jannicke Irwin Abrahamsen
Barnas jul 2 tekstforfatter
1992
Alf Cranner
48 Viser tekstforfatter
1992
Jørn Simen Øverli
Jørn Simen Øverli synger Prøysen
1992
Gustav Lorentzen
1. Klasse tekstforfatter
1992
Lillibeth Lunde Elgstøen
Kjære lille ungen min komponist;tekstforfatter
1992
Hydrokoret
Rødt, hvitt og blått tekstforfatter
1992
Maj Britt Andersen
Kjærtegn tekstforfatter
1992
Thesbiteateret
Sanger fra Ei Kjerre - Thesbiteateret 20 år 1972 - 1992 tekstforfatter
1992
Eli Kristin Hovdsveen, Odd Erik Hagen
Husker du? tekstforfatter
1992
Maj Britt Andersen
Mitt hjerte er ditt tekstforfatter
1992
Franz Welser-Möst
Waltzes komponist;tekstforfatter;musiker
1991
Kari Svendsen
Kari går til filmen tekstforfatter
1991
Skruk
Stille Natt
1991
Tove Hovland
Livets Karusell tekstforfatter
1991
Jørgen Postmann
Hei på deg tekstforfatter
1991
Jannicke, Jannicke Irwin Abrahamsen
Barnas jul tekstforfatter
1991
Finn Ludt, Lars Klevstrand
I fløyterens hjerte
1990
Atle Jonas Hammer, Egil Kapstad, Einar Iversen, Knut Riisnæs, Odd Riisnæs, Terje Gewelt, Tom Olstad, Totti Bergh, Vidar Johansen
JAZZ på norsk
1990
Kari Stokke, Mari Maurstad
Viser for Gærne Jinter tekstforfatter
1990
Nora Brockstedt
Hilsen Nora tekstforfatter
1990
Kjell Vidars
Jul med Kjell Vidars - og Barnekor... tekstforfatter
1990
Gluntan
Gluntan's Jul tekstforfatter
1990
Sputnik
Romjulsmusikken til Sputnik tekstforfatter
1989
Rune Larsen
Julegleder for hele familien tekstforfatter
1989
Jannicke, Jannicke Irwin Abrahamsen
Jannicke 1
1989
Arild Sandbakken, Evergreen Swingers
Prøysen på vår måte tekstforfatter
1988
Vidar Lønn-Arnesen
Vill vest med Vidar tekstforfatter
1988
Inger Øieroset
Du er så rar tekstforfatter
1988
Jarl Goli
Jul med Jarl tekstforfatter
1987
Lars Klevstrand
Her ! tekstforfatter
1987
Tom Mathisen & Herodes Falsk
¡Hubaluba! tekstforfatter
1987
The Grønne Glitrende 3 og Dag
The Grønne Glitrende 3 og Dag tekstforfatter
1986
Lillibeth Lunde Elgstøen
Som dogg i måråsol tekstforfatter
1986
Nora Brockstedt
Tango för två
1986
Diverse artister
JULETREFF Kjell Vidars med venner
1985
Diverse artister
Julekveld I Skogen
1985
Trollongan
Gladeste julelåter tekstforfatter
1983
Olav Stedje, Randi Hansen
Stille natt tekstforfatter
1983
Viggo Sandvik
Æille har et syskenbån på Gjøvik
1983
Viggo Sandvik
Tordivelen og flua / Slipsteinsvæilsen
1983
Kirsti Sparboe
Kom så tegner vi en sang tekstforfatter
1983
Helge Borglund, Rita Engebretsen
Frem fra glemselen, Kap 13 - Kjente viser fra en svunnen tid tekstforfatter
1983
Hanne Krogh
Julens Vakreste tekstforfatter
1983
Vandrerne
På samma vegen tekstforfatter
1982
Kari Svendsen
Solskinn og sang
1982
Hanne Krogh
Nordens vakreste tekstforfatter
1982
Ole Ivars
Jul med Ole Ivars
1982
Diverse artister
God Jul Vol 1
1982
Helge Borglund, Rita Engebretsen
Frem fra glemselen - kapittel 11 oversetter
1982
Diverse artister
Heia Hedmark! oversetter
1981
Lars Klevstrand
Frie Hender
1981
Ole Ivars
Venner av oss
1980
Diverse artister
Juletreff
1980
Anne Lise Gjøstøl
Kom, kom, skal jeg si deg no? tekstforfatter
1980
Sverre Kjelsberg, Tage Löf
Kära syster
1980
Diverse artister
Nu tändas tusen juleljus tekstforfatter
1980
Diverse artister
O Jul Med Din Glede
1980
Tone Ringen
Heks
1979
Vandrerne
Vandrerne oversetter
1979
Diverse artister
Barnas viser 3 tekstforfatter
1978
Diverse artister
God Jul!
1978
Diverse artister
16 Norske Visefavoritter
1977
Vidar Lønn-Arnesen
Jo mere vi er sammen, vol. 2 tekstforfatter
1977
Diverse artister
Barnas viser 2 tekstforfatter
1977
Dizzie Tunes
Glad jul - Dizzie Tunes med Trill og Trall tekstforfatter
1977
Den norske Studentersangforening
Øl er i alle fall øl tekstforfatter
1976
Diverse artister
Nå Er Det Jul Igjen
1976
Vidar Lønn-Arnesen
Jo mere vi er sammen tekstforfatter
1975
Stiftelsen
Kva hjelp det å syngje
1974
Diverse artister
41 viser ved Visens Venner
1974
Alf Cranner
Trykt i år
1974
Lars Klevstrand
Twostep og blå ballader.
1974
Vidar Lønn-Arnesen
Vidar synger Prøysen tekstforfatter
1974
Stein Lunde
I Gården Hvor Jeg Bor
1974
Åse Kleveland
Vær velkommen (2011 digital remaster) tekstforfatter
1973
Diverse artister
Norsk musikk i norske ører!
1973
Diverse artister
Favoritter fra Ønskekonserten tekstforfatter;utøver
1973
Inger Jacobsen, Jens Book-Jenssen
Vi er dus med hele landet
1973
Kåre Schanke med Sundes Express
Piggsvinskinnet / Tre sniler
1973
Nora Brockstedt
På blåbærtur i Prøysenland
1972
Nora Brockstedt
God Jul
1972
Kirsti Sparboe
Dager med deg tekstforfatter
1972
Nora Brockstedt
Nora Brockstedt
1972
Nora Brockstedt
Nora's jul
1972
Nora Brockstedt
I lave sko
1972
Diverse artister
Vise og lyrikkfestivalen Haugesund 1971
1971
Nora Brockstedt
Nora synger Prøysen tekstforfatter
1971
Anita Hegerland
Fra 'Hompetitten til 'Bakvendtland'
1971
Dizzie Tunes
Ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta tekstforfatter
1971
Tone Ringen
Vise
1971
Alf Cranner
Almuens opera
1970
Lill Lindfors
Du är den ende tekstforfatter
1969
Diverse artister
Hver sin vise
1969
Diverse artister
O jul med din glede
1968
Ivar Medaas
Trubaduren kommer
1965
Nora Brockstedt
Patriot-Paula / Sig haver du en venn
1965
Åse Kleveland
Åse
1965
Åse Kleveland
Dovre-Slow (Bergakungens land) / Det Står Ein Friar Uti Gar'e
1965
Diverse artister
Barnas julemoro
1964
Diverse artister
Barnas kosestund
1964
Åse Thoresen, Børt Erik Thoresen
Eva og Roy / Dobbelt bokholderi
1963
Sølvi Wang
Blåklokkevikua / Bære vent (fra 'Trost i taklampa')
1963
The Monn Keys
The Monn Keys
1963
Nora Brockstedt
Æille så ner som a Ingebjørg / Med en fiol bak øret
1962
Diverse artister
Barnas trafikkplate
1961
The Monn Keys
Springar Er Tingen: The Monn Keys synger Prøysen/Olrog-viser
1961
Per Asplin
Bamsens fødselsdag / Musevisa / Sjørøvervisa / Dyrene i Afrika
1961
Nora Brockstedt
Du mener vel alvor, Halvor? / Senor Manuel
1961
Sølvi Wang
Ingen blomster til meg / Far cha cha tekstforfatter
1961
Grynet Molvig
Ingen blomster / Far cha cha tekstforfatter
1961
Nora Brockstedt
Dukken i Danmark / Marihønen
1960
Erik Bye
Vi går ombord
1960
Per Asplin
En glad calypso om våren / En rødhåret jente
1959
Anne Grethe Berger
Sørkedalsjenta /Vesle Julius
1959
Nora Brockstedt
I dine øyne blå / Sov i min favn (Dors mon amour) / Mari, du bedåre…! / Tulipaner fra Amsterdam (m. The Cavaliers
1958
Nora Brockstedt
Mari, Du Bedåre…! / Tulipaner fra Amsterdam
1958
Diverse artister
Barnas Plate Nr. 1
1958
Kari Diesen
Tango for to
1957
Nora Brockstedt
Tango for to / Sønnavindvalsen
1957
Alf Cranner
Å Den Som Var En Løvetann / Å Den Som Fikk Være En Julepresang
1966
Elin & Egil
Fra Hompetitten til Bakvendtland - Greieste hits 3 tekstforfatter
2010
Låt Og Olåt
Kåsså råsså tekstforfatter
Lars Klevstrand
Til dere
1972
Diverse artister
Barnas Plate nr. 2
0-00
Sørlandsgutta
Norwegian sing along, vol. 3 tekstforfatter
Maj Britt Andersen
Julegaven
2006
Nils G. Abrahamsen, Syng Med Oss Koret
Syng med oss tekstforfatter
Nystogs
Spilledilla / liv tekstforfatter
Diverse artister
Den Røde Gitar, Arbeidersanger I Ny drakt
2005
Diverse artister
Barnas Plate Nr. 6
0-00