Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Fra Rockheims samlinger

  • Plakat
Se mer på Digitalt Museum

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Alexander Rybak

Født: 13. mai 1986

Norge har vunnet den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix tre ganger. De to første gangene var det Rolf Løvland som skrev vinnermelodiene, for henholdsvis Bobbysocks og Secret Garden. Da Alexander Rybak vant i 2009 var det med hans egen melodi, 'Fairytale'. Han fikk den høyeste gjennomsnittssummen i konkurransens historie, og oppnådde i kjølevannet av seieren også stor popularitet i flere tidligere østblokk-land. Alexander Rybak er selv opprinnelig fra Hvite-Russland, og flyttet som fireåring til Nesodden utenfor.. Les mer..

Norge har vunnet den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix tre ganger. De to første gangene var det Rolf Løvland som skrev vinnermelodiene, for henholdsvis Bobbysocks og Secret Garden. Da Alexander Rybak vant i 2009 var det med hans egen melodi, 'Fairytale'. Han fikk den høyeste gjennomsnittssummen i konkurransens historie, og oppnådde i kjølevannet av seieren også stor popularitet i flere tidligere østblokk-land.

Alexander Rybak er selv opprinnelig fra Hvite-Russland, og flyttet som fireåring til Nesodden utenfor Oslo. Han spilte både fiolin og piano fra femårsalderen, og har studert fiolin hos en rekke fremragende pedagoger og utøvere. Han har spilt både pop, folkemusikk og klassisk musikk, og deltok bl.a. i Idol i 2005, nitten år gammel.

Alexander Rybak vant Kjempesjansen på NRK året etter, og var i 2007 felespilleren i 'Spelemann på taket' på Oslo Nye Teater. Etter seieren i Melodi Grand Prix har han spilt over store deler av verden, både som popartist og som solist med forskjellige orkestre. I 2010 medvirket han også i filmen 'Yohan - barnevandrer'.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.