Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Adolf Østbye

Fra: Oslo

Gustav Adolf Olsen Østbye, revysanger, skuespiller og barberer, 31.01.1868–05.09.1907, født i Kristiania. Østbye var Norges første grammofonstjerne og trolig norsk grammofonplate- og fonografrullhistories viktigste pionér. Han var kristianiagutt fra østkanten, og hadde førstehånds kunnskap om folkelivet i denne delen av byen. Det kommer også til uttrykk på de mange grammofoninnspillingene som finnes etter ham. Østbye opererte både foran og bak opptaksmaskinen. Vårt eldste avspillbare og bevarte lydopptak er fra 1889, en innspilling med sangeren Andreas Pedersen og organisten Hans Karlsen... Les mer..

Gustav Adolf Olsen Østbye, revysanger, skuespiller og barberer, 31.01.1868–05.09.1907, født i Kristiania. Østbye var Norges første grammofonstjerne og trolig norsk grammofonplate- og fonografrullhistories viktigste pionér. Han var kristianiagutt fra østkanten, og hadde førstehånds kunnskap om folkelivet i denne delen av byen. Det kommer også til uttrykk på de mange grammofoninnspillingene som finnes etter ham. Østbye opererte både foran og bak opptaksmaskinen. Vårt eldste avspillbare og bevarte lydopptak er fra 1889, en innspilling med sangeren Andreas Pedersen og organisten Hans Karlsen. Opptaket ble gjort hjemme hos Adolf Østbye i Aakebergveien 5 i Kristiania.

Flere av fonografopptakene som Østbye gjorde, er bevart og annonseres som «Østbye Records» på innledningsrillene til fonografrullene. Østbye var barbersvenn med egen forretning på Grønland i Kristiania i 1889. I 1890-årene ble han revyskuespiller på heltid, og fra 1905 landskjent for sine grammofoninnspillinger. Han var den første med grammofoninnspilling beregnet på kommersielt salg i Norge («Parodi på Terje Vigen» fra desember 1904), og var med på en rekke innspillinger i Norge i tiden 1904–06. Østbye var også aktiv på flere revyscener i hovedstadsområdet, og reiste på turné med revyselskaper fra Kristiania, bl.a. med Harald Ottos revyselskap i 1898.

I sitt siste leveår gikk han tilbake til barberyrket. Grammofoninnspillingene med Østbye ble gjort for GC og Pathé. GC-innspillingene ble også utgitt av Victor i USA. Også Columbia/Aretino/Bluebird har utgivelser av Østbye i USA, men det er neppe trolig at han har gjort innspillingene i USA. Eksempler på innspillinger med Østbye er «Bal i Hallingdal» (GC), «Min Anna hun er vekk» (GC/Columbia) og «Vikagutter paa Gauketur» (Pathé). Innspillingene, både viser og opplesning, representerer en glemt del av vår kulturhistorie. Plateutgivelsene gir oss et interessant innblikk i språk og sjargong fra de østlige bydelene i hovedstaden – dialekter, ord og uttrykk som i dag er glemt.

Østbye, som gikk bort bare 39 år gammel, ble sammenlignet med 1800-tallets store komiker Johannes Brun, og trolig ville han fått en karriere på høyde med mange av våre mest kjente komikere på første del av 1900-tallet hvis han hadde fått leve lenger. Han er omtalt i Norges første grammofonstjerner og grammofoninnspillinger. Norsk grammofonplatehistorie 5 (Vidar Vanberg, 1982).

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Adolf Østbye
Adolf Østbye Samlealbum
2004