Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Revisjonshistorikk

Gjør endringer

Aage Braarud

Slagersanger, 04.01.1909–15.08.1979, født i Kristiania. Braarud var en av våre store slagersangere fra 1930-, 40- og 50-tallet. Han ble grammofon­stjerne i godt selskap med Jens Book-Jenssen, Øivind Lunde, Steinar Jøraandstad, Magnus Samuelsen og Reidar Andresen, for å nevne de fremste slagersangerne i hans samtid. Slekten kom fra Ørje i Østfold, men Aage vokste opp på Grünerløkka i hovedstaden. Mange i familien var musikalske, og Aage fikk sin tidligste skolering av sangerinnen Martha Braarud, som i.. Les mer..

Slagersanger, 04.01.1909–15.08.1979, født i Kristiania. Braarud var en av våre store slagersangere fra 1930-, 40- og 50-tallet. Han ble grammofon­stjerne i godt selskap med Jens Book-Jenssen, Øivind Lunde, Steinar Jøraandstad, Magnus Samuelsen og Reidar Andresen, for å nevne de fremste slagersangerne i hans samtid.

Slekten kom fra Ørje i Østfold, men Aage vokste opp på Grünerløkka i hovedstaden. Mange i familien var musikalske, og Aage fikk sin tidligste skolering av sangerinnen Martha Braarud, som i 1930 vendte hjem fra en strålende sangkarriere i utlandet. Den innbefattet opptredener og turneer med bl.a. Mattia Battistini og Enrico Caruso. Det var ikke mulig å leve av slagersang alene, og Braarud var utdannet som pølsemaker, med egen forretning i Oslo. Han ble introdusert som grammofonstjerne på det nors­ke platemerket Rex i 1936, men det var først da han kom til HMV at platesalget nådde større høyder. Det medførte også turneer rundt i Norge og til folkeparkene i Sverige.

For Rex debuterte han med «Min lille Mari Ann» i 1936. I 1937 kom han med sin første utgivelse på HMV, «Det er synd å si en løgn». Den ble etterfulgt av over 170 innspillinger for HMV i de femten årene som fulgte. Blant hans innspillinger for HMV finner vi kjente slagere som «Lambeth Walk», «Penny Serenade», «Kun for deg», «Hør min sang-Violetta», «Fem minutter til», «I en robåt til Kina» og «For Ung».

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Utgivelser (album)

Aage Braarud
Aage Brårud
2009