Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Vinskvetten

Velg forbokstav på

Vinskvetten med Bjørn Jensen i spissen ga ut sitt andre album ''På helså laus'' i 1991, og den ble en gedigen suksess med nærmere 30 000 solgte
Vinskvetten med Bjørn Jensen i spissen ga ut sitt andre album ''På helså laus'' i 1991, og den ble en gedigen suksess med nærmere 30 000 solgte

1975 -

Revy- og gjøglergruppe fra Salhus utenfor Bergen, startet i 1975 av en gjeng fra idrettslaget NornaSalhus. Gruppens opprinnelige navn var Salhus Vinskvetten, en vennligsinnet parodi på den kjente Salhuskvintetten som laget en rekke plater på 60-tallet. Salhus ble fjernet fra gruppenavnet i 1997, for å slippe å bli forvekslet med den nevnte kvintetten. Gruppen oppnådde stor suksess i Hordaland, med salgstall som bare de aller største norske artister kunne konkurrere med: Vinskvetten solgte rundt 20 000 eksemplarer av hver eneste nye CD-utgivelse.

Vinskvetten førte videre den vestlandske kulturarven fra Salhuskvintetten og Ivar Medaas. Gruppen var først og fremst humorister, men bak gjøgleriene skjulte det seg et sterkt engasjement for kultur og samfunn – og en stolthet over egen dialekt. De var i begynnelsen elleve mann, men innen gruppen platedebuterte i 1984 med singlen «Data-Dagros»/«I fyr’n», var besetningen barbert ned til seks. Samme år laget de et TV-program for NRK; Livet i Rothåla.

Våren 1987 gikk gruppen i studio for å lage sin første LP. Besetningen var nå stabil med følgende medlemmer: Bjørn Jensen (vokal, gitar), Gunnar Låstad (bass, vokal), Jarle Farestveit (trekkspill, vokal), Arild Totland (vokal, trommer) og Øyvind Østerbø (vokal, gitar). Platå ble lansert i oktober 1988. Produsent var Jan Ove Hommel fra Flying Norwegians. Albumet fikk en treg start, men salget tok av høsten 1989, etter at radiostasjoner på Vestlandet begynte å spille et av kuttene, «Fergebillettøren». Denne sangen alene sørget for at Vinskvetten fikk sitt gjennombrudd.

Gruppen tegnet deretter kontrakt med Slagerfabrikken, og ga ut singlen «Ein heit ekkel sommarhitt»/«Dag-gry i Miladalen» i juni 1990, men da de senere samme år begynte å planlegge sitt neste album, var det uten noe plateselskap i ryggen. På helså laus (1991) ble innspilt med Yngve Sætre fra Barbie Bones som produsent. Albumet ble en kjempesuksess med nærmere 30 000 i salg. Blant innholdet var «Nåken so passa før meg», hvor teksten var basert på autentiske brev fra spalten «Noen som passer for meg» i Dagbladet. Vinskvetten var nå blant de mest populære artistene på Vestlandet, med fulle konserthus overalt.

På nye eventyr (1994) inneholdt nye favoritter som «Lodotten» og «Dans på Grasdal» – en hyllest til striledansene på 70-tallet. Produsent var Geir Luedy fra Chocolate Overdose. Suksessen førte til at det ble laget en bok om fenomenet Vinskvetten, Helselaust!, utgitt i 1996. Rånnyen og Kveitebollen, produsert av Geir Luedy og utgitt høsten 1997, ble en ny kjempesuksess. Vinskvetten ble tilbudt kontrakt med EMI og ga ut samleplaten Dei beste høsten 2000. Platen inneholdt to nye sanger, men det ble med denne ene utgivelsen på EMI.

Året etter var Vinskvetten tilbake igjen på sitt eget selskap Pilkapala Radio. (Pilkapala er for øvrig hentet fra visen «Fiskarlåt» av Salhuskvintetten.) Albumet Du sa det var forbi bi bi (2002) inneholdt dansebandparodien «Melodi F – Tango i Quatar». Parodien var så elegant laget at den ble omfavnet til og med av dem som liker dansebandmusikk. Produsent for albumet var Yngve Sætre.

De fem karene som sto på scenen hadde alle sitt alter ego da de opptrådte som Vinskvetten. Mest kjent var figurene Bertel (Bjørn Jensen) og Belbert (Arild Totland), som gjerne kan sammenlignes med rollene Eldar Vågan og Arnulf Paulsen har i Vazelina Bilopphøggers. Vinskvetten hadde for øvrig følgende motto: «Dei so ikkje ler, får pengane att.» Gruppen hadde til gode å måtte betale tilbake en eneste billett.

De ble oppløst etter avskjedsforestillingen No kjem dei tre siste i 2008–09. Denne ble utgitt på DVD (2009), i likhet med Stapp-mett (2006). Bjørn Jensen fortsatte karrieren med soloshowet On My Own (2010) og som medlem av revygruppen Ausekarane.

Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.