Matched: mediateket/norsk-pop-og-rockleksikon/(.*)

Plann

Velg forbokstav på

''Plannmetall'' (1983) var Planns andre plate og viste en tyngre side av bandet
''Plannmetall'' (1983) var Planns andre plate og viste en tyngre side av bandet

1981 -

Elektropopgruppe fra Oslo, startet våren 1981, bestående av Kikkan Fossum (keyboards), Lillie-Ane Johansson (sang) og Ato Strato alias Thore Engen (gitar).

Engen var en av mennene bak Chrissy (Tone Senstad). Hans kumpan var engelskmannen Charles Forbes; de oppdaget henne, sto for management, backet henne på scenen og laget alle låtene til hennes debutalbum Chrissy (Sonet, 1980). Med låten «Mark My Words» vant hun Europatoppen i november samme år, og singlen solgte veldig godt i Europa. Hun opptrådte også med Motörhead.

I kjølvannet av denne satsningen var det at Plann oppsto: Engen hadde ideer for nye ting med Chrissy, og kontaktet Fossum, eks-Pull Out, som på det tidspunktet spilte i The Cut. De samlet folk til et band, og da Chrissy-prosjektet bråstoppet, fant de frem til den unge eleven ved Manglerud gymnas, Lillie-Ane Johansson. Hun hadde både sang- og pianobakgrunn, og erfaring fra NRKs pikekor så vel som fra diverse danseband.

Med på innspillingen av debutalbumet Elektra, Elektra (1982) var også Fossums bandkollega fra Pull Out, Andrej Nebb (De Press), og The Cut-trommis Arne Lund. I etterkant av utgivelsen var det imidlertid den ovenstående trioen som fremsto som Plann. Nebb ble etter hvert mer kjent som vokalist og bassist i sitt eget De Press. «Er virkelighet en drøm»/«Cherokee» ble sluppet som single. Elektropop var den beskrivelsen musikkavisene fant best, skjønt gitaren var sentral i lydbildet.

Plannmetall fra 1983 presenterte en ny og tyngre side ved Plann, stilmessig et sted mellom Kinks og Deep Purple mente en kritiker. Trommis på albumet var Ketil Stensvik fra Aunt Mary. Johansson sluttet i 1984, og året etter ble Plann oppløst. Mellom de to utgivelsene fikk Johansson tid til soloalbumet Forklar farge (RCA, 1983), under artistnavnet Lillie-Ane. Fossum og Engen var med i backingbandet, mens Johansson selv sto for musikken og trakterte flygelet. De fleste av de norske tekstene var signert Dr. T.

Engen var gitarist og låtskriver i progbandet Lucifer Was, hvor både Johansson og Fossum var innom. Fossum var dessuten med i Plasma, og Engen i Raphael. Fossum døde i 1996. Johansson døde i 2004.


Tekstmaterialet er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.