Matched: artister/(.*)

Relaterte biografier

Gjør endringer

Harald Henschien

Født: 6. mai 1902
Død: 21. juni 1968

Trekkspiller, 6.5.1902–21.6.1968, født i Øvre Eiker, var bosatt på Hønefoss. Henschien startet sin karriere som utøvende musiker i 12-årsalderen. Både som musiker, komponist, trekkspillfabrikant og redaktør og initiativtager til musikkbladet Rytme ble han en markant skikkelse i trekkspill- og populærmusikkmiljøet her i landet. Han startet Henschiens musikkfirma i 1924 med musikalier og fotoartikler, og senere trekkspillfabrikk på Hønefoss. Allerede fra 1925 medvirket han i radioen, og i 1928 startet han Henschiens Trio sammen med fiolinisten Trygve Johannessen og pianisten Gunnar.. Les mer..

Trekkspiller, 6.5.1902–21.6.1968, født i Øvre Eiker, var bosatt på Hønefoss. Henschien startet sin karriere som utøvende musiker i 12-årsalderen. Både som musiker, komponist, trekkspillfabrikant og redaktør og initiativtager til musikkbladet Rytme ble han en markant skikkelse i trekkspill- og populærmusikkmiljøet her i landet.

Han startet Henschiens musikkfirma i 1924 med musikalier og fotoartikler, og senere trekkspillfabrikk på Hønefoss. Allerede fra 1925 medvirket han i radioen, og i 1928 startet han Henschiens Trio sammen med fiolinisten Trygve Johannessen og pianisten Gunnar Søberg. Henschiens Trio ble etter hvert landskjent, ikke minst takket være et stort antall grammofoninnspillinger for flere plateselskaper.

Henschien platedebuterte i trekkspillduett med Alf Hansen for Odeon tidlig på 1920-tallet. Da mikrofonopptakene kom, ble det innspillinger for Brunswick, Columbia, HMV, Polydor, Telefunken og Musica i 1930- og 40-årene.

Det ble flest innspillinger for Columbia, og det startet med Henschienkomposisjonen «Sjømandslengsel» i 1930, med tekst av Leif Berg, og med samme Berg som vokalist med Henschiens Trio. En annen populær utgivelse med Henschiens trio fra 1930 var «Ragnhild» og «Lykke til», utgitt av Polydor.

Også innen trekkspillundervisning var Henschien aktiv, med en korrespondanseskole som ble benyttet i hele Skandinavia. Et stort antall trekkspillnoter ble for øvrig utgitt på Henschiens eget forlag. Et viktig initiativ i norsk populærmusikksammenheng var utgivelsen av musikkmagasinet Rytme, som ikke bare inneholdt trekkspillstoff, men også annen populærmusikk. Som historisk kildemateriale for norsk populærmusikk i eldre tider er derfor dette bladet unikt.

Ansvarshavende utgiver Harald Henschien og journalistisk sekretær Leif Berg startet sitt første nr. i 1941 med å fortelle leserne at vi «vil vie vår interesse for de lettere og muntre toner i vår sang og musikk». Og det gjorde de, til glede for musikkinteresserte over hele landet.

Rytme kom ut i over 20 år, og hadde Arnt Haugen som redaktør fra 1955 til 1962. Litteratur: Harald Henschien – musikant og fabrikant (Jon Faukstad, Norild, 2002).

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.