Matched: artister/(.*)
Gjør endringer

Christian Ingebrigtsen

Født: 25. januar 1977
Fra: Siggerud

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 25.1.1977 i Siggerud utenfor Oslo. Gjennom sitt virke i gruppen A1, som låtskriver og produsent for andre artister, og ikke minst med sine egne plateutgivelser, har Christian Ingebrigtsen plassert seg som et av de mest suksessrike norske navn i nyere tid. Hans evne til å komponere iørefallende, salgbare popmelodier, kombinert med suksessen, gjør at han trygt kan omtales som en av Norges ledende artister. Christian Ingebrigtsen er bokstavelig talt født inn i musikkbransjen. Hans far er.. Les mer..

Vokalist, komponist og multi-instrumentalist, f. 25.1.1977 i Siggerud utenfor Oslo. Gjennom sitt virke i gruppen A1, som låtskriver og produsent for andre artister, og ikke minst med sine egne plateutgivelser, har Christian Ingebrigtsen plassert seg som et av de mest suksessrike norske navn i nyere tid. Hans evne til å komponere iørefallende, salgbare popmelodier, kombinert med suksessen, gjør at han trygt kan omtales som en av Norges ledende artister.

Christian Ingebrigtsen er bokstavelig talt født inn i musikkbransjen. Hans far er Stein Ingebrigtsen, og han var ikke mer enn tre år gammel da han ble med pappa på turné. Han begynte med fiolintimer som seksåring, og fortsatte med piano og gitar. På skolen fordypet han seg i musikk og drama mens han spilte piano i den lokale kirken. På gutterommet laget han egne kassetter som han ga til foreldrene.

Ingebrigtsen begynte å skrive egne låter i 16-årsalderen. Han dro som utvekslingsstudent til Kentucky i 1994, og engasjerte seg der i musikaler, talentkonkurranser og konserter. Før han dro hjem igjen til Norge, ble han tildelt statens høyeste utmerkelse, Kentucky Colonel, en ære han deler med storheter som Bing Crosby og Winston Churchill.

Christian Ingebrigtsen ble en av de første norske studentene som fikk plass på talentskolen Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i 1996, hvor han studerte låtskriving og produksjon. Høsten 1998 var han en av 2500 gutter som stilte til prøveuttak til et nytt, britisk boyband. Han ble anbefalt av manager Tim Burns, og ble den tredje av i alt fire gutter som ble plukket ut til A1.

A1 fikk platekontrakt med Sony Music (på etiketten Columbia) i februar 1999 og debuterte fire måneder senere med singelen «Be The First To Believe». Den klarte å nå opp til sjetteplass på de britiske hitlister, mens oppfølgeren «Summertime Of Our Lives» nådde helt opp til andreplass. Nå var A1 etablert som boyband, og det store gjennombruddet fulgte senhøsten 1999 med «Everytime». Albumet Here We Come, utgitt i november 1999, solgte til platina i Storbritannia.

Sensommeren 2000 nådde endelig A1 toppen av den britiske singellisten. Ironisk nok skjedde det med en versjon av «Take On Me», som a-ha hadde fått sitt gjennombrudd med 15 år i forveien. A1 klarte å oppnå enda større suksess med «Take On Me» enn a-ha i både England og Norge. «Same Old Brand New» ble en ny listetopper i England, mens albumet The A List fra november 2000 sørget for et nytt platinatrofé. Innimellom hektiske dager med A1 rakk Christian å hjelpe sin far med en ny innspilling: «Himmelsendt» ble komponert av far og sønn i fellesskap, og er inkludert på farens samleplate Edelstein (2001).

2001 åpnet med at A1 ble utnevnt til Årets nykommer under Brit Awards (tilsvarende Spellemannprisen i Storbritannia). «No More» var den aktuelle singelen da gruppen skulle gjennomføre en triumferende tur til Singapore tidlig på våren. Suksessen ble fullstendig overskygget av en tragedie som utspant seg under en platesignering i Jakarta, der fire ungdommer mistet livet i trengselen. A1 vurderte å gi seg, men ble overtalt til å fortsette av tilhengere og management.

«Caught In The Middle» ble en ny millionselger i England før jul 2001. Albumet Make It Good, utgitt i mai 2002, var første gang gruppen fikk lov til å spille alle instrumentene selv på plate, men lykken var kortvarig: Fem måneder senere takket Paul Marazzi for seg, og selv om A1 bedyret at de ville fortsette som trio var bandet mer eller mindre oppløst da julen kom. De tre gjenværende medlemmene – Mark Read, Ben Adams og Christian – holdt en foreløpig siste konsert på Hallingmarken i juni 2003.

Christian Ingebrigtsen startet sin solokarriere i februar 2003 med «In Love With An Angel», en duett med Maria Arredondo. De to artistene hadde møtt hverandre under en opptreden på Hallingmarken i juli 2000, og deres første duett sammen ble en kjempehit. Christian fulgte opp med «Things Are Gonna Change» i mai 2003. Singelen gikk rett inn på første plass. «Take Back Yesterday» ble en ny hit i november, og la et godt grunnlag for Ingebrigtsens første soloalbum, som ble utgitt 27. desember 2003. Take Back Yesterday lå blant de ti mest solgte platene i Norge i to måneder.

I desember 2009 gjorde a1 comeback uten Paul Marazzi med konsertene «Celebrating» på Christiania Teater i Oslo. Comeback-konsertene var et spontant påfunn etter gruppens opptreden på «Allsang på Grensen» i august 2009, 10 år etter deres første albumutgivelse.

I 2010 deltok bandet i tredje delfinale i Melodi Grand Prix med låten «Don't Wanna Lose You Again». Der gikk de, sammen med Didrik Solli-Tangen, videre til finalen i Oslo Spektrum 6. februar. I finalen endte bandet på en andreplass bak Solli-Tangen.

11. oktober 2010 ga a1 ut sin første studioplate på 8 år Waiting for Daylight.

Hele eller deler av biografien er hentet fra boken "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2013). Redaktører for boken er Jan Eggum og Jon Vidar Bergan. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.

Medlem i

A1

Medvirker på

A1
Just 3 words
2012
Nora Foss Al-Jabri
Somewhere Beautiful komponist;tekstforfatter;produsent
2012
Stein Ingebrigtsen
Livet komponist;tekstforfatter
2012
Diverse artister
Frelsesarmeen. 10 år med Frelsesarmeens JuleCD
2011
A1
Waiting For Daylight (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2011
A1
Another Year Gone (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2011
Liv Marit Wedvik
Solid Ground utøver
2010
A1
In Love and I Hate It komponist;tekstforfatter
2010
D-Techs
From the Street to the Stage utøver;tekstforfatter
2010
A1
Waiting for Daylight komponist;tekstforfatter
2010
Tone Damli Aaberge
Cocool komponist;tekstforfatter
2010
Åge Sten Nilsen
No Cigar komponist;tekstforfatter
2009
Åge Sten Nilsen
Glamunition produsent;komponist;tekstforfatter
2009
A1
Take You Home komponist;tekstforfatter
2009
Torstein Sødal
Torstein Sødal komponist;tekstforfatter;produsent
2008
Adam Schjølberg
The Start of Something komponist;tekstforfatter
2008
Maria Haukaas Storeng
Hold on Be Strong produsent;komponist;tekstforfatter
2008
Maren Flotve Birkeland
For a Moment komponist;tekstforfatter
2005
Maria Arredondo
Not Going Under komponist;tekstforfatter
2004
Stein Ingebrigtsen
Topp 20 komponist;tekstforfatter
2004
Maria Arredondo
Maria Arredondo komponist;tekstforfatter;utøver
2003
Maria Arredondo
Maria Arredondo komponist;tekstforfatter;utøver
2003
Gaute Ormåsen
New Kid in Town komponist;tekstforfatter
2003
A1
A1 komponist;tekstforfatter
2002
A1
Make it Good komponist;tekstforfatter
2002
A1
Make it Good komponist;tekstforfatter
2002
A1
Make it Good (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2002
A1
Caught in the Middle komponist;tekstforfatter;produsent
2002
Stein Ingebrigtsen
Edelstein komponist;tekstforfatter
2001
Lisa Stokke, Stein Ingebrigtsen
Himmelsendt
2001
A1
Like a Rose (valentine Mix) komponist;tekstforfatter
2000
A1
Same Old Brand New you (Radio Edit) komponist;tekstforfatter
2000
A1
The a List komponist;tekstforfatter
2000
A1
Same Old Brand New you komponist;tekstforfatter
2000
A1
Here we Come komponist;tekstforfatter
1999
A1
Be the First to Believe komponist;tekstforfatter
1999
A1
Everytime (Edit) komponist;tekstforfatter
1999
A1
Everytime komponist;tekstforfatter
1999
A1
Be the First to Believe komponist;tekstforfatter
1999